Dagens namn: Ingeborg, Borghild
Årets Dagstidning.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Poliser poserade med svart man som jaktbyte

En domare har för första gången offentliggjort ”jaktfotot” som föreställer de två tidigare Chicagopoliserna Jerome Finnigan och Timothy McDermott med gevär i händerna bakom en svart man med horn på huvudet. Bilden ledde till att McDermott förra året blev av med jobbet, medan Finnigan dömdes till fängelse för skattebrott och rån långt innan bilden upptäcktes. Poliskommissarien i Chicago, Garry McCarthy kallar bilden för ”vidrig” och visar på ett beteende som inte kan tolereras. – Och det är därför ingen av dessa poliser arbetar för Chicagopolisen i dag, säger McCarthy till The Guardian.

Rapport: Rysk mobilisering vid Ukrainas gräns

Konflikten i Ukraina Den ryska armén samlar styrkor och stridsvagnar, avskjutningsramper för raketer, och artilleri i en mobilisering av militära styrkor nära Ukrainas gräns. Det uppger nyhetsbyrån Reuters i en rapport inifrån Ryssland. Enligt nyhetsbyråns reporter, som själv uppger sig ha bevittnat den ryska mobiliseringen, har alla ryska igenkänningstecken, som registreringsskyltar och gradbeteckningar, tagits bort från soldater och fordon. Mobiliseringen ska enligt uppgifterna ske kring en nybyggda militärbas fem mil från den ukrainska gränsen. Rysslands försvarsdepartement har inte velat kommentera uppgifterna men under en presskonferens kallade en talesperson för Kreml nyhetsbyråns frågor för ”olämpliga”. Enligt Reuters är basen det tydligaste tecknet hittills på att Ryssland genomför en samordnad militär upprustning i området.

Inte längre lagligt att döda spanjorer på Island

En av världens märkligaste lagar revs upp nyligen. Den infördes 1618, efter en blodig konflikt som ledde till att 32 personer från Baskien i norra Spanien mördades på Island, skriver Washington Post. Men nu ansåg myndigheter i Västfjordarna på Island att det var dags att göra sig av med lagen som beordrade alla att mörda varje bask man såg. – Beslutet var mer symboliskt än något annat. Vi har lagar förstås, och att mörda någon – även basker – är förbjudet nuförtiden, säger regionledamoten Jonas Gudmundsson till The Guardian.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida