Dagens namn: Elof, Leif
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Terrordådet i Turkiet

Serkan, 24, dödades – skulle hämta mamma

De dog i terrordådet Yusuf skulle snart gifta sig Flera anställda

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Kritiken: Orlandomördaren borde ha skjutits tidigare

Reaktioner på Orlandodådet Den 12 juni dödade Omar Mateen 49 människor och skadade 53. Nu börjar sorgen efter terrorn i Orlando sjunka in och med det kommer ilskan. Polisen kunde ha gjort mer, anser flera personer med insyn i utredningen, skriver Reuters. Det tog tre timmar innan insatsstyrkan dödade Mateen. Det är alldeles för länge anser Grant Whitus, pensionerad insatschef vid massakern i Columbine 1999. Ju längre tid man väntar desto fler dör. – Hur förhandlar man med en terrorist eller en massmördare? Det gör man inte, säger han. Men påståendet delar experterna, flera anser att en snabbare insats istället skulle ha lett till ännu flera offer. – Det är alltid lätt att vara efterklok när det finns tid att sitta ner och tänka, men sett till hur dynamisk situationen var, så räddade (polisen) tveklöst liv, säger Thor Eells, styrelseledamot för nationella insatsstyrkan förbund till Reuters.

Analys: Brexit för USA ännu närmare Tyskland

Storbritanniens framtid Ni har våra sympatier sa, Barack Obama på telefon till den avgående premiärministern David Cameron. Det skriver Politcos Benjamin Oreskes i en analys. Men, fortsätter Oreskes, sen lyfte han luren och ringde till Tysklands Angela Merkel – nu måste vi samarbeta sa presidenten. I en analys av efterspelet till den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet pekar skribenten på hur USA ser Tyskland som sin bästa vän, inte Storbritannien. Och det är ingen hemlighet varför, skriver han. ”I åratal har Tyskland (...) varit Obamas bästa källa till den europeiska politiken. Det är därför som Washingtons inflytande i Europa kommer att överleva brexit”. Ett annat skäl är att när britterna, som historiskt ofta gått på USA:s linje i viktiga frågor, inte längre är med i EU har USA inte samma användning av Storbritannien.

Sökte IS-anslutne sonen – dödades av terroristerna

Dådet på Atatürkflygplatsen Pappan reste till Turkiet för att söka efter sin son som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationen IS. På flygplatsen skulle Fathi Bayoudh som han heter träffa sin fru, för att resa vidare till gränsen mot Syrien där sonen satt i förvar efter att ha gripits av turkiska myndigheter. Medan han väntade på sin fru slog terroristerna till mot Atatürkflygplatsen. En av dem som dödades var Fathi, skriver The New York Times. – Han älskade sin son så mycket, han skulle ha gjort allt för honom, säger en vän till familjen. Över 40 människor dödades och nära 240 skadades. Turkiska myndigheter har pekat ut IS som ansvariga för dådet, men ingen har ännu tagit på sig ansvaret.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Sofia Olsson Olsén

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida