Dagens namn: Orvar
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Dvärggalax gömde ”supermassivt” svart hål

Astronomer har upptäckt ett ”supermassivt” svart hål i en så kallad dvärggalax. Den överraskande upptäckten gjordes i den ”lilla” men kompakta galaxen M60-UCD1 som ligger cirka 50 miljoner ljusår från jorden. Det skriver astronomerna i den vetenskapliga tidskriften Nature. Den supermassiva varianten av svarta hål har tidigare bara observerats i mitten av större galaxer, bland annat i Vintergatan. Men de har aldrig tidigare upptäckts i en sådan liten galax som M60-UCD1.

Biskop: Boko Haram kontrollerar 25 städer

Islamistupproret i Nigeria Islamistgruppen Boko Haram kontrollerar minst 25 städer och byar i nordöstra Nigeria. Det uppger regionens katolska biskop Oliver Dashe. Nigerias regering har tidigare förnekat att de förlorat områden till Boko Haram. Men enligt Dashe håller situationen på att urarta i landet.

Thailands ledare: Vackra turister i bikini inte säkra

Strandmordet i Thailand Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Chas har sagt att kvinnliga turister i bikini löper större risk för angrepp än andra. Uttalandet kommer efter att britterna David Miller och Hannah Witheridge hittades mördade på den thailändska ön Koh Tao i måndags. – De tror att vårt land är vackert och säkert så att de kan göra vad de vill, bära bikini och gå överallt. Men kan de vara säkra i bikini ... såvida de inte är fula?, säger Chan-O-Cha enligt AFP. Uttalandet har mötts av starka reaktioner och fördömts från Storbritannien, vilket lett till att Chan-O-Cha bett om ursäkt för att han sårat personer.

SENASTE NYTT
TV
AFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida