Dagens namn: Desideria, Desirée
Årets Dagstidning.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Minister: Fler våldtäkter i Sverige än i Indien

Indien har uppmärksammats för flertalet brutala våldtäkter i landet, inte minst efter att en ung kvinna dog efter en gängvåldtäkt på en buss i New Delhi 2012. Men ryktet som världens våldtäktsland nummer ett stämmer inte, enligt den indiska kvinnoministern Maneka Ghandi. På besök i Stockholm på fredagen sa hon att Indien har mindre problem med våldtäkter än Sverige, rapporterar SVT. – Vi har fyra våldtäkter per 100 000 kvinnor, medan Sverige har mer än 130, hävdade ministern. Gandhi hänvisade enligt SVT till statistik över antalet anmälda våldtäkter, men enligt indiska kvinnorättsaktivister är mörkertalet mycket stort i Indien.

Sköts i magen – räddades av sin mobiltelefon

Den 25-årige mannen sköts i magen med ett avsågat hagelgevär när han konfronterade en grupp ungdomar som stängt av vattnet till bostadslängan där han bodde. Men tack vare sin iPhone som han hade i jackfickan, och som tog den största smällen, överlevde han. Det rapporterar ITV News. – Det här är anmärkningsvärt. Hade telefonen inte varit i hans ficka vid tillfället hade han med säkerhet dött, säger polisen Gary McIntyre i Cheshire.

Polischef varnar: 5-åriga flickor vill bli IS-fruar

Flickor så unga som fem år drömmer om att lämna Storbritannien för att gifta sig med jihadister från terrorgruppen Islamiska staten. Det hävdar Simon Hayes, polischef i brittiska Hampshire, skriver Daily Mail. I en tv-intervju säger Hayes att han själv känner till flera unga flickor i Portsmouth som uttryckt en önskan om att bli IS-brudar i Syrien och att lokala myndigheter inte tagit tag i problemet. Enligt experter är det i nuläget ett 60-tal brittiska kvinnor och flickor som lämnat Storbritannien för att ansluta sig till IS. En siffra som ökat det senaste året och oroar allt mer, skriver tidningen.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida