Dagens namn: Helga, Olga
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Nej till könsneutralt äktenskap i Finland

Finska riksdagens lagutskott röstade nej till förslaget om en jämställd äktenskapslag, rapporterar finska Yle. I dag kan par av samma kön registrera sin relation och de har samma juridiska rättigheter som gifta par. De har dock inte rätt att adoptera eller ha gemensamt efternamn. Som det är nu kan endast den ena parten i ett registrerat parförhållande adoptera och paret måste ansöka om att få använda samma efternamn. Till skillnad från heterosexuella par måste de dessutom betala för namnbytet, skriver Yle.

Egyptisk läkare friad för stympad flickas död

Den 13-åriga egyptiska flickan Sohair al-Bataa dog efter att hennes pappa tagit henne till en klinik för att bli könsstympad. Både läkaren som utförde ingreppet och pappan friades av en egyptisk domstol på torsdagen – trots att kvinnlig omskärelse har varit förbjudet i landet sedan 2008. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. Trots att obduktionsprotokollet slår fast att flickan könsstympats, och föräldrarna vittnat om att de tagit flickan till läkaren för att omskära henne frias läkaren i brist på bevis, skriver SVT Nyheter.

Estland: ”Vi kommer att slåss av bara helvete”

Rysslands provokationer Spänningarna i Europa och runt Östersjön ökar i takt med att Rysslands militära provokationer blir allt tydligare. Nu talar företrädare för de baltiska staterna i ett stort reportage i amerikanska Newsweek öppet om det hot de känner från sin granne i öst. Estlands biträdande försvarsminister Sven Sakkov berättar hur man förbereder sig för att stoppa en eventuell rysk militär intervention. – Om Estland attackeras kommer vi att slåss av bara helvete. Vi har lärt oss av lektionerna från 1939 och 1940, och det är att man måste strida oavsett vilka odds man ställs inför. Att man behöver allierade och att man måste vara en demokrati, säger Sakkov till Newsweek. I reportaget konstateras också att Baltikum har bättre chans än i historien att klara påtryckningar eftersom man idag har allierade i väst.

Ministern sågar groominglagen

Efter Aftonbladets avslöjande – justitieminister Morgan Johansson starkt kritisk mot groominglagen: ”Svårt att komma åt”

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida