Dagens namn: Arvid, Vidar
Årets Dagstidning 2015.
FLYKTINGKRISEN

EU kallar till möte: ’Krävs lagliga vägar’

tv+text Medlemsländerna ska diskutera flyktingsituationen Morgan Johansson: ”Sverige har varit i det närmaste ensamt”

KRISTALLEN-GALAN

Linda lämnade galan i protest

Lindorff efter förlusten: ”Jag blev så oerhört besviken”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Trump backas av flera rasistiska ledare i USA

Presidentvalet i USA 2016 Flera ledande högerextremister i USA har uttalat sitt stöd för en av Republikanernas presidentkandidater, fastighetsmagnaten Donald Trump. Enligt Buzzfeed rör det sig om minst åtta ledare för vit makt-organisationer som uttalat sig för kandidaten på sajter, i podcasts och i intervjuer. Bland dem finns en tidigare högt uppsatt ledare för rasistiska Ku Klux Klan, David Duke. – Jag behöver inte hans godkännande, säger Trump till Bloomberg. – Jag skulle verkligen inte vilja ha hans stöd. Jag behöver inte någons godkännande. I nynazistiska kretsar beskrivs Trumps politik som det ”sista hoppet för vita”. Framför allt är det Trumps plan att bygga en mur längs mexikanska gränsen som får beröm av de rasistiska organisationerna.

Bilder sprids: Gipsad 11-årig pojke grips med våld

Israel–Palestina-konflikten Bilder som visar hur en israelisk soldat försöker gripa en palestinsk 11-årig pojke med en bruten arm i gips sprids nu viralt. Pojken greps efter en demonstration mot bosättningar i byn Nabi Saleh på Västbanken. Pojkens pappa, Bassem Tamimi, säger till CNN att han filmade vad som hände. – Det är väldigt svårt för vilken pappa eller mamma sim helst att se deras son eller dotter på det sättet, berättar han. I videon syns hur Tamimis dotter A'hed biter i soldatens högra hand för att försöka frige sin lillebror.

Systrar ska våldtas i sin by – håller sig gömda

Kvinnovåldet i Indien Två systrar, 23 och 15 år gamla, ska enligt en dom från ett äldreråd i delstaten Uttar Pradesh i Indien gängvåldtas och offentligt förnedras i sin hemby. Systrarna dömdes till våldtäkt för att sona sin brors ”brott”, att fly byn med en gift kvinna som ska ha tillhört ett högre kast. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International har familjen gått under jord i huvudstaden New Delhi. De vill återvända hem och en av systrarna har ansökt om skydd i Indiens högsta domstol, vilket en annan bror säger bara har förvärrat läget. – Byborna är ännu argare nu. Rådets dom är slutgiltig. De lyssnar inte på oss. Polisen lyssnar inte på oss. Polisen säger att någon kan bli mördad nu, säger han till Amnesty. Enligt organisationen utsätts familjen av hot och trakasserier från poliser och familjer från högre kast i den by som de kommer ifrån.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida