Dagens namn: Peter, Petra
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
EXTRA

”Vi gömde oss bakom pelare”

live-tv+text Svenske Markus, 29, överlevde terrordådet på flygplatsen

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Rebellernas plan: Vill dela IS ”kalifat” i två

Kampen mot IS Syriska rebeller går på offensiven och har med stöd av USA har intagit en militärflygplats nära den irakiska gränsen från terrororganisationen IS. Det uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR. Flygbasen ligger nära IS strategiska fäste Abu Kamal, som används för transporter mellan de syriska och irakiska IS-kontrollerade områdena. När IS intog platsen år 2014 innebar det att gränsen mellan Syrien och Irak i praktiken suddades ut, skriver nyhetsbyrån Reuters. Att förlora kontrollen över området skulle vara ett hårt slag, både symboliskt och strategiskt, mot gruppens självutropade kalifat som sträcker sig över de båda länderna. Inne i en närbelägen stad pågår gatustrider. – Sammandrabbningarna är inne i själva staden, men situationen är inte avgjord ännu, uppgav en av rebellernas befälhavare till Reuters.

Skrytbygget – välkommen till Pyonghattan

Kärnvapen i all ära, men ska du hänga med eliten är det skyskrapor som gäller. Åtminstone om man får tro Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Han har satt sina ”soldatarbetare” på att bygga skyskrapor i huvudstaden Pyongyang, skriver AP. ”Inget är omöjligt” skriver den statskontrollerade nyhetsbyrån DPRK och tillägger att ”det här borde visa de amerikanska imperialisterna och deras underhuggare”. Tidigare proletära framgångar som diktaruren anser sig skördat är ”framtidsgatan”, ett boende- och kontorskomplex för landets mest framstående forskare. Exakt hur behaglig tillvaron är i lyxskraporna är oklart. Ingen utlänning har ens kommit i närhet att få besöka dem, enligt AP.

Snowden varnade besökarna på Roskilde

Edward Snowden talade i dag inför 2 000 personer på Roskildefestivalen i Danmark. Han var med på videolänk från sin exil i Moskva, skriver TT. Visselblåsaren manade åhörarna till försiktighet. – Att inte värna sitt privatliv för att man inte har något att dölja är som att inte bry sig om yttrandefriheten för att man inte har något att säga, sa Snowden enligt Ekstrabladet.

Wallström: ”Sverige är tillbaka i världen”

tv+text Sverige in i FN:s säkerhetsråd ”Ska jobba för kvinnor”

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida