Dagens namn: Matteus
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.

I DAG: 21.00 LIVE Ligue 1: PSG–Lyon

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

”Bibliska dimensioner” på flyktingvåg undan IS

Syrienkriget Många kurder är på desperat flykt undan Islamiska statens våld i Syrien, över gränsen till Turkiet. Under helgen har uppemot 100 000 personer flytt och enligt Sveriges Radio beräknar FN att ytterligare 200 000 personer vara på väg att korsa gränsen de närmaste dagarna. SR:s Cecilia Uddén beskriver hur den turk-syriska gränsen allt mer håller på att utvecklas till gränsen mellan Turkiet och Islamiska staten i stället. Jihadistgruppen har ockuperat 46 byar nära gränsen och avrättat flera civila, däribland två pojkar, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Transperson gör debut som nyhetsankare i tv

Indien har för första gången välkomnat en transperson som nyhetsankare. Det är 31-åriga Padmini Prakash, som tidigare arbetat som danslärare och såpaskådis, som läser nyheter på kanalen Lotus News i delstaten Tamil Nadu. – Efter de första sändningarna var vi säkra på att hon hade potential att bli en utmärkt nyhetsuppläsare, säger kanalchefen G.K.S. Selvakumar. I en historisk dom beslutade Indiens högsta domstol i april att transgender nu är det tredje juridiska könet i Indien.

Grupp avslöjar: Så får Islamiska staten pengar

Kampen mot IS Experter har tidigare beskrivit hur Islamiska statens infrastruktur liknar den hos ett multinationellt företag. Och gruppen hade aldrig kunnat växa sig så stark om de inte i hemlighet fick ekonomiskt stöd av företag och privatpersoner. Så resonerar den amerikanska organisationen Counter Extremism Project, som ska avslöja hur jihadistgruppens finansiering går till, skriver New York Times. Bakom initiativet finns bland andra Mark D Wallace som arbetade som diplomat under George W Bushs era. Enligt organisationen ska informationen offentliggöras under nästa vecka.

SENASTE NYTT
TV
AFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida