EXTRA

”En planerad provokation”

tv+text Rysslands utrikesminister om stridsplanet som Turkiet sköt ner

KLIMATKRISEN

”Står vid randen till en katastrof”

Här hotas 7,5 miljoner av svält Värsta torkan på 60 år – inte en droppe regn på över ett år Så mycket ökar temperaturen

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Lavrov: ”Vi planerar inte att gå i krig med Turkiet”

Syrienkriget Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att landet inte kommer att inledda ett krig med Turkiet efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan i går. – Vi planerar inte att gå i krig med Turkiet, och vår inställning till det turkiska folket har inte förändrats, sa Lavrov vid en pressträff efter att ha talat med sin turkiske kollega. Han varnade samtidigt för att Moskva på riktigt ”ska omvärdera” sina band med Ankara, rapporterar AFP. Lavrov ifrågasätter också Turkiets förklaring till nedskjutningen. – Vi har allvarliga tvivel om att detta är en oöverlagd handling, det ser verkligen ut som en planerad provokation, sa han. Enligt AP menar Lavrov att terrorister har använt turkiska områden till att planera attacker.

Erdoğan i tv-tal: Vi kommer inte ”att tiga”

Syrienkriget Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger i ett tv-tal att han inte vill att situationen med Ryssland förvärras, sedan landet i går skjutit ned ett ryskt bombplan. – Vi har inte för avsikt att eskalera denna händelse. Vi försvarar bara vår säkerhet och våra bröders rättigheter, sa Erdoğan och tillade att ingen kan förvänta sig Turkiet ”att tiga” när landets gränser kränks. Berättelserna om vad som egentligen hände går isär. Ryssland hävdar att bombplanet i själva verket befann sig i syriskt luftrum, medan Turkiet menar att planet sköts i Turkiet. Enligt tyska Der Spiegel har Ryssland stärkt sin närvaro i det syriska luftrummet och bombplanen kommer att eskorteras av stridsflygplan. AFP rapporterar att president Vladimir Putin uppmanat ryska medborgare att inte besöka Turkiet, som en följd av nedskjutningen.

”15-årig tjej satt på bomb som störtade ryskt plan”

Egyptiska flygkraschen Den bomb som utlöstes på ett ryskt plan i Egypten i oktober, och dödade samtliga 224 människor ombord, var antingen placerad under en 15-årig flickas eller en 78-årig pensionärs säte. Det skriver The Independent som hänvisar till ryska medier. Utredare anser att bomben ”troligen” placerats under plats 30A eller 31A, där 15-åringen och 78-åringen satt.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida