Dagens namn: Yngve, Inge
Årets Dagstidning 2015.
EXTRA

Kvinna skadades allvarligt i krock

Räddningstjänsten: ”Vägbanan var underkyld och full med snömodd”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Bara kvinnor i ny moské – ”inte känt mig hemma”

I dagarna öppnar Danmarks första helt kvinnliga moské i Köpenhamn. Moskén är även den första i sitt slag i Skandinavien. Den vänder sig till kvinnliga besökare och enbart kvinnliga imamer kommer vara verksamma där. Det rapporterar danska Politiken. – Jag har aldrig känt mig hemma i de vanliga moskéerna. De nya stora moskéerna är ju otroligt vackra men jag har en känsla av att jag är en främling där. Vi kvinnor står på en balkong och ser ner på allt som händer, säger initiativtagaren Sherin Khankan till tidningen. Hon menar att det uppstår ett patriarkalt rum som bland annat kännetecknas av att mannen är i fokus och leder böner. Den nya kvinnliga moskén ska bland annat säkra rättigheter för kvinnor som vill skiljas från sina män.

Ettårig flicka sköts i sin spjälsäng – två män jagas

En ettårig flicka dog på tisdagen, efter att skott avlossats mot det ombyggda garage där flickan bodde tillsammans med sina föräldrar. Händelsen inträffade i Compton, som är ett av de mest våldsutsatta områdena i Los Angeles-området. Två män jagas misstänkta för mordet på flickan. Polisen misstänker att barnets pappa var det egentliga målet. Enligt Los Angeles Times har 475 våldsbrott anmälts i Compton under de senaste sex månaderna.

Notan efter Köpenhamns-dåden: 99,6 miljoner DKK

Köpenhamnsattentaten Polis i Danmark har lagt ner sammanlagt 400 000 timmar på att bevaka judiska institutioner och privata hem efter attentatet mot en synagoga i Köpenhamn för ett år sedan, då 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein sköt ihjäl en judisk man. Tidigare hade El-Hussein skjutit en man till döds vid kulturlokalen Krudttønden. Enligt Rigspolitiets beräkningar, som nyhetsbyrån Ritzau tagit del av, har bevakningen kostat 99,6 miljoner danska kronor i löner och transportkostnader.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER
Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida