Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Clinton fick flyg och 9 miljoner – från Ericsson

tv+text Läckt dokument avslöjar det lukrativa avtalet med nu krisande svenska företaget Clintons insats för Ericsson: Två timmars pratande

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Var fångar hos IS – återförenas vid stängslet

Kampen mot IS Offensiven mot IS-fästet Mosul i Irak går snart in på sin sin tolfte dag. Samtidigt anländer allt fler människor från regionen till flyktinglägret Khazir utanför Erbil. Massud Ismail Hassan är en av dem som väntar på att anhöriga ska anlända. Han har inte sett sin bror, svägerska och deras tre barn sedan han flydde när IS tog över deras by, belägen på gränsen till Iraks autonoma kurdiska delar, för snart två år sedan. Under åren som gått har bröderna knappt haft någon kontakt. – IS-männen hindrade dem från att kontakta oss, berättar Massud Ismail Hassan, som trots allt fick reda på att även broderns familj lyckats fly i samband med att irakiska trupper närmat sig byn. Flyktinglägrets gränser är överfulla av anhöriga som kramas, gråter och pratar genom stängslet. En man ser sin familj komma gående på avstånd. – Min pappa är sjuk. Jag vet inte ens om han kommer överleva tillräckligt länge för att jag ska kunna krama honom, säger han till AFP.

Källa: Trumps kampanj försöker avskräcka svarta

Valrörelsen För att bättra på chanserna att vinna presidentvalet försöker Donald Trumps kampanjorganisation aktivt minska valdeltagandet bland grupper som är mer troliga att rösta på Clinton, skriver Bloomberg. – Vi har tre omfattande operationer i gång för att hindra väljare. De riktar in sig på tre grupper som Clinton måste vinna överlägset: Idealistiska vita liberaler, unga kvinnor och afroamerikaner, säger en anonym källa som beskrivs som högt uppsatt inom kampanjorganisationen. Svarta väljare ska avskräckas genom en kampanj på Facebook där en tecknad Hillary Clinton-figur säger att det finns unga brottsbelastade afroamerikaner som är ”superförövare”, ett uttalande som Clinton gjorde 1996. Trumps kampanj har också uppmärksammat mejl läckta av Wikileaks som visar att Clinton stöttat frihandelsavtalet TPP, ett ställningstagande som kan stöta bort tidigare Bernie Sanders-anhängare. På samma sätt har man lyft fram de kvinnor som anklagar Bill Clinton för sexuella övergrepp eller våldtäkt, tänkt att avskräcka kvinnliga väljare.

Hölls som sexslavar av IS – prisas av EU

Kampen mot IS Årets Sacharovpris tilldelas de två yazidiska kvinnorna Nadia Murad Basee och Lamiya Aji Bashar som lyckats fly undan terrorgruppen IS, uppger EU-källor för AFP. De båda kvinnorna prisas för sina vittnesmål om de grymheter de utsattes för, och för sin kamp för yazidiers och kvinnors rättigheter. Murad och Bashar var bland de tusentals kvinnor och flickor som kidnappades av IS från en by i norra Irak under sommaren 2014. Under flera månader hölls de som sexslavar innan de lyckades fly. – De är inspirerande kvinnor som har visat otrolig mod och mänsklighet inför den avskyvärda brutaliteten. Jag är stolt över att de har tilldelats 2016 års Sakharovpris, säger Guy Verhofstadt, ledare för ALDE i EU, till AP. Tidigare i år sa Murad till AFP att IS tvingade henne att avsäga sig sin tro. – Det första de tvingade mig till var att konvertera till islam.

SENASTE NYTT
Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET