Dagens namn: Birgitta, Britta
Årets Dagstidning 2015.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Kungafamiljen stoppade barnsexåtal mot biskop

Den tidigare biskopen Peter Ball riskerar fängelse för att ha sexuellt utnyttjat 18 unga män för 22 år sedan. När ett av offren anmälde händelserna 1992 ska biskopen ha fått en varning i stället för att åtalas, skriver The Guardian. Enligt polisrapporten från anmälan hade en rad prominenta personer hört av sig och stöttat Ball. Bland dessa fanns både parlamentsledamöter, en högt uppsatt person i rättsväsendet och en medlem ur kungafamiljen. I dag dömdes Ball till 32 månaders fängelse.

”Ryssland har bara riktat två av 57 anfall mot IS”

Syrienkriget Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu hävdar att bara två av de totalt 57 flyganfall som Ryssland genomfört i Syrien har träffat IS-mål, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Övriga bomber ska ha riktats mot oppositionsstyrkor, sade Davutoglu i samband med en skolinvigning i Istanbul som direktsändes av statlig tv. Premiärministern underströk även att han inte vill att konflikten i Syrien leder till en kris i relationen mellan Ryssland och Nato eller till konflikt mellan Ryssland och Turkiet.

”Barn har inte affärer med äldre kvinnor”

Den 20-åriga barnvakten Jade Hatt satte sig gränsle över den 11-årige pojken som hon var barnvakt åt och hade sex med honom. Hon dömdes i måndags till villkorlig dom i en brittisk domstol. – Det är tydligt att han var en mogen 11-åring och hon var en omogen 20-åring, sade domaren Tim Mousley. Både uttalandet och det låga straffet har fått kritik och väckt debatt i Storbritannien. Barnrättsorganisationen NSPCC är oroade över att pojkens röst inte blev hörd. Han ska ha sagt att han inte tyckte om vad som hände och att det kändes fel. Barnvaktens försvarsadvokat läste under rättegången upp ett uttalande från pojkens pappa – som själv haft en sexuell relation med barnvakten – där han kallade sonen för en ”sexgalning”. På The Guardians debattsida tar skribenten Ally Fogg upp fallet och jämför med liknande händelser. ”Att offret beskylls för sexuella övergrepp är inget nytt”, skriver Fogg och tillägger att barn inte ”har affärer” med äldre kvinnor utan blir utnyttjade.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida