Dagens namn: Anneli, Annika
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.

AFTONBLADET I DAG 17.30 LIVE BP-Örebro, Malmö-Djurgården 17.00 LIVE Färjestad-Skellefteå, final 4:7

PLUS  

Funkar hans mirakeldiet?

PLUS UNIK GRANSKNING: Fyra personer har testat 5:2 i sex månader - så mår de nu BMI Blodfetter Bukfetma Blodsocker

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Putin lovar upprättelse för Stalins offer

Konflikten i Ukraina Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som ska ge upprättelse till Krimhalvöns tatarer och andra minoriteter – ”alla de som led under Stalins rensning”. Det meddelade den ryske presidenten under ett regeringsmöte i dag, uppger nyhetsbyrån APF. Dekretet innebär att folkgrupperna ska få rätt att utveckla visst självstyre och bilda organisationer, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Därmed uppvaktar presidenten en grupp som till stor del motsatte sig Rysslands annektering av Krim från Ukraina, skriver Reuters. Dekretet ses som ett försök att vinna de Kreml-misstroendes sympatier. Den sovjetiske diktatorn Josef Stalin massdeporterade Krimtatarer till Centralasien under andra världskriget och anklagade dem för att sympatisera med Nazityskland. Många dog under hårda förhållanden vid ankomsten.

Sherpas kräver ersättning för lavinens dödsoffer

Dödslavinen på Mount Everest Expeditioner till Mount Everest ställs in av guiderna i Nepal efter att minst 13 av deras kollegor dött i den stora lavinen som inträffade för några dagar sedan. Den låga nivån som de lokala guidernas, sherpas, löner ligger på trots de stora risker de tar har nu kommit upp på agendan. En förening för guiderna ställer krav på att regeringen ska starta försäkringsfonder för guiderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. De kräver även att familjerna till de sherpas som dött ska få 10 000 dollar, drygt 65 000 svenska kronor, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fallskärmshopparnas dödskrasch utreds

Kraschade fallskärmshopparplanet En haveriutredning inleds nu efter den flygplanskrasch i Finland där åtta fallskärmshoppare i går omkom. De tre som överlevde kraschen genom att ta sig ut från planet med sina fallskärmar ska höras. På deras hjälmar satt även filmkameror, innehållet i dem ska gås igenom, rapporterar radio- och tv-bolaget YLE. Finlands trafikminister Henna Virkkunen har framfört regeringens kondoleanser och inväntar nu resultatet av haveriutredningen, skriver Sveriges Radio Ekot.

SENASTE NYTT
Om Aftonbladet
TV
AFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida