Dagens namn: Filip, Filippa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
KRISEN I MILJÖPARTIET

MP-toppen kräver: Byt ut Åsa Romson

TV+TEXT Vill att språkröret avgår: ”Utan förtroende fungerar det inte”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Cern-forskare på helspänn – anar ny upptäckt

I december visade två separata acceleratorer vid partikelfysiklaboratoriet Cern preliminära tecken på en helt ny partikel, efter upptäckten av Higgs-partikeln. Nu i dagarna ska acceleratorerna börja krocka atomer igen – och forskarkåren är på helspänn inför nya besked. – Det är en ledtråd till en möjlig upptäckt, säger den teoretiske fysikern Csaba Csaki till AP. – Om det verkligen är sant, skulle det möjligen vara det mest spännande jag har sett inom partikelfysiken under min karriär. Mer spännande än upptäckten av självaste Higgs-partikeln. Det var 2012 som Cern upptäckte Higgs-partikeln, av många kallad ”Gudspartikeln”, som revolutionerade fysiken och teorierna om hur universum är uppbyggt. De avvikelser som noterades i december väcker misstankar om en partikel som misstänks vara sex gånger mer massiv än Higgs-partikeln. Forskarna hoppas att en sådan skulle kunna ge svar om mörk materia – eller rent av nya dimensioner.

Dödade sin egen dotter – Anny fri efter två år

Danska Anny Hansen tog sin handikappade dotters liv och dömdes till elva års fängelse. Hon överklagade, fick straffet sänkt till tre år och nu friges hon villkorligt, rapporterar DR Sjælland. Det var den 8 januari 2014 som Anny tog sin 43-åriga dotter Dortes liv. Det var en tid efter att kommunen placerat henne på ett boende för att spara in pengar på transport. Efter flytten mådde Dorte dåligt, kunde inte stå upp själv och rasade i vikt, från 45 till 29 kilo. Anny, som dittills vårdat dottern själv och utan kommunalt stöd, skar upp hennes handleder i hemmet. I rätten talade hon om en rädsla för att hon skulle tyna bort på en institution. – Jag är rädd att systemet hade tagit hennes liv, om jag inte hade gjort det. Jag vet att man givetvis inte ska göra en sådan sak, men man gör ibland saker man egentligen inte vill göra, säger hon till DR Sjælland.

Pressat IS tappar mark – då utför de fler attacker

Kampen mot IS Under det första kvartalet i år har terrorgruppen IS utfört fler enskilda attacker än tidigare – 891 stycken, som dödat 2 150 personer. Det sker samtidigt som de tappar mark, säger det USA-baserade analysföretaget IHS till Reuters. – Gruppen tar till mer och mer våld där många förolyckas när den kommer under hårt tryck från flera håll, säger IHS-chefen Matthew Henman. Enligt amerikanska beräkningar har IS tappat 40 procent av det territorium de kontrollerade i Irak 2014 och 20 procent av det i Syrien. Samtidigt noterar IHS att de gör framsteg i Libyen. – Högprofilerade attacker där många dör är en beprövad metod för att förändra bilden och skärma bort uppmärksamheten från de problem de står inför.

Löfven ljuger om Alliansen

LENA MELLIN När han ska nita sina motståndare tar han hjälp av halvsanningar eller rena lögner Alternativet är inte en ”blåbrun sörja”

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida