Dagens namn: Lage
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Polis missade Jihad John – Cameron försvarar MI5

IS avrättningsvideor Islamiska statens bödel ”Jihad John”, 27-årige Mohammed Emwazi från västra London, var känd av brittisk säkerhetspolis men kunde ändå resa till Syrien och ansluta sig till terrorgruppen. Nu försvarar premiärminister David Cameron säkerhetspolisen MI5:s arbetssätt. – De tvingas hela tiden fatta otroligt svåra beslut och jag tycker att de lyckas bra. Det viktigaste är att stötta dem, säger Cameron till BBC. Organisationen Cage, som var i kontakt med Emwazi några år innan han anslöt sig till IS 2013, är kritiska till hur säkerhetstjänsten arbetar. De beskriver hur han vid upprepade tillfällen nekades inresetillstånd i olika länder trots att inga anklagelser mot honom presenterades. ”Mohammed Emwazi är en brittisk medborgare som utsattes för trakasserier av säkerhetstjänsten under fyra år”, skriver Cage på sin hemsida.

Var gifta i 67 år – sen dog paret hand i hand

I 67 år var Floyd och Violet Hartwig, från Easton i Kalifornien gifta. Tidigare i februari dog paret, 90 respektive 89 år gamla, med bara några timmars mellanrum, hållandes varandras händer. Det säger dottern Donna Scharton till Reuters. – De var väldigt hängivna varandra och respekterade varandra väldigt mycket.

Förhistorisk kajman bet hårdare än T-Rex

Forskare i Brasilien har räknat på styrkan i bettet hos en sorts förhistorisk kajman som levde i Amazonas för åtta miljoner år sedan. Enligt forskarlaget hade arten Purussaurus brasiliensis ett bett som var dubbelt så starkt som en Tyrannosaurus rex och 20 gånger starkare än en vithaj. Det enligt en studie som publiceras i tidskriften Plos One. Reptilen hade en enorm aptit och behövde äta över 40 kilo kött om dagen, men dog när levnadsförhållandena förändrades. – När bergskedjan Anderna bildades ändrades allt för Purossaurusen som tidigare hade frodats tack vare tillgången på stora däggdjur. Träskmarkerna förändrades radikalt och det ledde till att flera arter dog ut, säger forskaren Aline Ghilardi till BBC.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida