Dagens namn: Elof, Leif
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Kritiken: Orlandomördaren kunde tagits ut snabbare

Reaktioner på Orlandodådet Den 12 juni dödade Omar Mateen 49 människor och skadade 53. Nu börjar sorgen efter terrorn i Orlando sjunka in och med det kommer ilskan. Polisen kunde ha gjort mer, anser flera personer med insyn i utredningen, skriver Reuters. Det tog tre timmar innan insatsstyrkan oskadliggjorde mördaren. Det är alldeles för länge anser Grant Whitus, pensionerad insatschef vid massakern i Columbine 1999. Ju längre tid man väntar desto fler dör. – Hur förhandlar man med en terrorist eller en massmördare? Det gör man inte, säger han. Men påstående delar experterna, flera anser att en snabbare insats istället skulle ha lett till ännu flera offer. – Det är alltid lätt att vara efterklok när det finns tid att sitta ner och tänka, men sett till hur dynamisk situationen var, så räddade (polisen) tveklöst liv, säger Thor Eells, styrelseledamot för nationella insatsstyrkan förbund till Reuters.

Sökte IS-anslutne sonen – dödades av terroristerna

Dådet på Atatürkflygplatsen Pappan reste till Turkiet för att söka efter sin son som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationen IS. På flygplatsen skulle Fathi Bayoudh som han heter träffa sin fru, för att resa vidare till gränsen mot Syrien där sonen satt i förvar efter att ha gripits av turkiska myndigheter. Medan han väntade på sin fru slog terroristerna till mot Atatürkflygplatsen. En av dem som dödades var Fathi, skriver The New York Times. – Han älskade sin son så mycket, han skulle ha gjort allt för honom, säger en vän till familjen. Över 40 människor dödades och nära 240 skadades. Turkiska myndigheter har pekat ut IS som ansvariga för dådet, men ingen har ännu tagit på sig ansvaret.

Två döda i skogsbrand – tros varit husvakter

Oroliga grannar som gav sig ut för att söka efter ett saknat par har hittat två kroppar i ett område i närheten av San Diego i Kalifornien, där en skogsbrand rasat. De två är inte identifierade, men tros ha varit husvakter som saknats i ett antal dagar, rapporterar lokala medier. Räddningstjänsten har börjat få allt bättre kontroll över branden, som rasat sedan förra veckan.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida