Dagens namn: Yngve, Inge
Årets Dagstidning 2015.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Kattale, 6, tvingades se på när hennes föräldrar sköts

Boko Harams uppror Omkring 2,5 miljoner människor befinner sig på flykt från Boko Haram, som kallats för världens dödligaste terrororganisation. Av de som flyr befinner sig 90 procent utanför de officiella lägren som staten driver, under svåra humanitära förhållanden. Det skriver Newsweek, som i ett fotoreportage beskriver flyktingarnas vardag. Tidningen har mött sexåriga Kattale, som berättar att hon tvingades se på när hennes föräldrar mördades. En kvinna från byn hittade henne gråtande, bredvid sina döda föräldrar och togs till ett av statens läger. Hon har inte hört från sina syskon på över ett år, skriver Newsweek. Även om konflikten skulle upphöra i morgon så återstår de fysiska och psykiska ärren, skriver nyhetsbyrån AFP. De har träffat 12 år gamla Isa Lawan, som förlorade sin högerhand i ett självmordsattentat. – Det var efter kvällsbönen, säger han med tårar i ögonen. En kvinna kom in. Det var ett sorts laserljus på hennes bröst. – När min pappa bad henne att gå fortsatte hon fram emot honom. Han tog ett steg tillbaka och hon exploderade. Hon dödade 19 personer.

”Vladimir Putin får precis som han vill i Syrien”

Syrienkriget Sett från ett västerländskt perspektiv kan det tyckas som Rysslands president Vladimir Putin är ute i den diplomatiska kylan. Men, i själva verket får han just nu precis som han vill i Syrien. Det resonemanget för BBC:s diplomatiska korrespondent Jonathan Marcus i en analys. Det är de ryska luftanfallen som vänt krigslyckan för regimens styrkor i Syrien, skriver han. Med ingripandet har Putin visat att hans krigsmakt har förmågan att genomföra insatser på främmande mark. Men han har inte bara lyckats uppnå sina militära mål. Syrien tycks vara på väg att delas i två delar, ett område längs kusten – dominerat av den syriska regimen, och med resten av landet i stort i händerna på terrororganisationen IS. ”Vilka val har väst då”, undrar Marcus retoriskt. Åtminstone i nuläget har Putin uppnått någon form av seger. ”Jag antar att den stora frågan är hur länge den kommer att vara”, skriver Marcus.

”Miss Texas” hittad död efter bikt – präst gripen

Senast den 25-åriga läraren och tidigare skönhetsdrottningen sågs i livet var samma kväll som hon biktade sig. Nu riskerar en tidigare katolsk präst att ställas inför rätta för mordet på Irene Garza, som hittades död i en kanal i Texas. Den tidigare prästen, som i dag är 83 år gammal, har länge varit huvudmisstänkt för det misstänkta mordet som ägde rum 1960, skriver CNN som bevakat fallet under flera år. Nu har han arresterats. Åklagaren vill inte säga vad de nya bevisen består i. – I det här skedet är jag väldigt försiktig med vilken information jag ger ut, säger han till CNN.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER
Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida