Dagens namn: Helena, Elin
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Pojken i Gaza som vill vara journalist

Israel–Palestina-konflikten Mitt i kaoset står en pojke klädd i skyddshjälm och en sopsäcks-imitation av en skottsäker väst. Bilden som togs av Sveriges Radios Gaza-korrespondent Johan-Mathias Sommarström delas nu i tusental på Twitter. Nu skriver Sommarström själv om sina möten med krigets barn: ”Att jobba i krig innebär att se saker man inte vill se. Döda barn sönderslitna till oigenkännlighet, förtvivlade föräldrar, bottenlös sorg, förstörda hem...”. ”Fram kliver en pojke iklädd en svart sopsäck, hopknuten runt hans mage och bröst som en skyddsväst. ”Jag är journalist” säger han. ”Jag ska rapportera om vad som händer här, det här är min skyddsväst”. Jag tar av mig hjälmen och sätter den på hans huvud. För ett ögonblick lyser han av stolthet. Hans kamrater skrattar glatt och dansar kring honom. Han blir lite generad och jag tar bilden”.

Israel slut på granater – får mer av USA

Israel–Palestina-konflikten På onsdagen bekräftade USA:s försvarshögkvarter Pentagon att man på begäran från Israel har fyllt på den israeliska arméns förråd av ammunition, rapporterar nyhetsbyrån AFP och nyhetskanalen CNN. Enligt uppgifterna ska Israel ha begärt att få köpa tung ammunition, bland annat granater, från USA den 20 juli efter att lagren börjat ta slut på grund av anfallen mot Gaza. Det amerikanska försvarsdepartementet godkände leveransen tre dagar senare, den 23 juli. Ammunitionen levereras från ett amerikanskt lager inne i Israel som beräknas vara värt över en miljard dollar.

Dinosaurierna dog ut på grund av ”kolossal” otur

Att dinosaurierna på jorden dog ut berodde på otur och inte som man tidigare trott enbart på ett asteroidnedslag för 66 miljoner år sedan, enligt nya forskningsrön. När jorden träffades av asteroiden var dinosaurierna redan i ett utsatt läge, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Biological Reviews. En kombination av förhöjda havsnivåer, temperaturförändringar och vulkanisk aktivitet gjorde att många dinosauriearter var extra känsliga vid tillfället. En av studiens författare kallar det ”kolossal otur” och säger till BBC att dinosaurierna kunde ha överlevt om himlakroppen träffat jorden några miljoner år tidigare eller senare.

SENASTE NYTT
TV
AFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida