Dagens namn: Östen
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Hitlerhälsning och KKK i ny anti-Trumpvideo: ”Äckligt”

Valrörelsen En ny kampanjvideo för Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kopplar samman Republikanernas Donald Trump med nynazism och vit makt-rörelsen, skriver Politico. Videon riktar särskilt in sig på Trumps nye kampanjchef Steve Bannon och innehåller bland annat en intervju med en Ku klux klan-medlem i full mundering, en sydstatsflagga och en man som gör Hitler-hälsning på vad som till synes är ett valmöte för Trump. Men enligt Washington Posts Philip Bump riktar sig Clintons video inte till afroamerikanska väljare. ”Hon hoppas påminna vacklande republikaner om varför de vacklade till en början.” Trumps kampanj har reagerat kraftfullt och var snabbt ute och kallade videon för ”ett äckligt lågvattenmärke”.

Hittades efter månad i vildmarken – partnern dog

Den tjeckiska turisten Pavlina Pizova hittades i en avlägsen stuga i Sydalperna i Nya Zeeland, där hon väntat en månad på undsättning sedan hennes vandringspartner fallit och dött. Pizova berättar hur de båda övernattat under bar himmel. Dagen efter föll hennes partner ned för en sluttning. Han dog senare, skriver The Guardian. – Förhållandena var extrema. Vi råkade ut för kraftigt snöfall, säger hon. Att Pizova inte kunde lämna stugan på en månad förklarar hon med att risken för laviner och det hårda vädret hindrade henne. Olaf Jensen vid polisen har tidigare sagt att fallet är ”mycket ovanligt”. – Min uppfattning är att det finns ett antal obesvarade frågor, men tills dess att vi kan pussla ihop exakt vad som har hänt kan vi inte säga något ytterligare, säger han enligt AFP.

Zika kan spridas sexuellt trots att symtom saknas

Zikautbrottet Läkemedelsmyndigheten i USA, FDA, har beslutat att allt donerat blod ska testas för zikaviruset. – Det finns fortfarande stor osäkerhet gällande karaktären och omfattningen i spridningen, säger Peter Marks vid FDA:s center för biologisk utvärdering och forskning. Beslutet kommer efter att en ny studie visat att män kan sprida viruset genom sexuella kontakter – även om de saknar symtom. Tidigare rekommenderade FDA aktiv screening av donerat blod enbart i områden där zikavirus fanns.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida