Dagens namn: Lage
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Hemmafru fängslas – höll hushållerska som slav

En hemmafru i Hongkong döms till sex års fängelse för att ha hållit sin indonesiska hushållerska inspärrad och misshandlat henne under en längre period. Fallet uppmärksammades först då hemmafrun Law Wan-tung körde hushållerskan Erwiana Sulistyaningsih till flygplatsen med en enkelbiljett hem. För att skadorna inte skulle upptäckas hade hon beordrat Erwiana att ha på sig sex lager med kläder och en blöja. Trots det så lade andra kvinnor på flygplatsen märke till skadorna och uppmanade henne att ringa polisen. Enligt domaren Amanda Woodcock är liknande behandling av anställda i hemmet något som ofta dyker upp hos rätten. En anledning är enligt domaren den lag som anger att hushållerskor måste bo i sina arbetsgivares hem.

Jihad Johns offer: ”Han är kall och sadistisk”

IS avrättningsvideor Islamiska statens bödel, som under täckmanteln Jihad John mördat flera av terrorgruppens gisslan, identifierades i dag som Mohammed Emwazi från London. Nu börjar allt fler detaljer om hans person och tidigare liv i Storbritannien att bli kända. Emwazi föddes i Kuwait 1988 och växte upp i nordvästra London. Han är utbildad programmerade och tog examen från University of Westminster 2009. Ordföranden för organisationen CAGE, som hade kontakt med Emwazi under 2010, säger till Sky News att han uttryckte frustration efter att ha nekats inresetillstånd i flera länder. Asim Qureshi beskriver Emwazi som ”den mest ödmjuka person” han någonsin träffat.

Historiskt beslut i USA om nätneutralitet

Domen om nätneutralitet Den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, FCC, har i dag fattat beslut för hur internetoperatörers verksamhet ska regleras i USA. Från och med nu får bredbandsbolag inte sänka eller höja uppkopplingarnas hastighet mot betalning. De får inte heller prioritera vissa kunder före andra. Tim Wu, juridikprofessor vid Columbiauniversitetet som myntade begreppet nätneutralitet, hyllar beslutet. – Det är en historisk dag för internet, säger han till BBC. Andra är kritiska och operatören Verizon anser att lagtexten kommer från ”samma era som ångloket och telegrafen”.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida