Dagens namn: Olaus, Ola
Årets Dagstidning.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

300 kom på hennes kalas – efter mammans vädjan

Tioåriga Mackenzie Moretters mamma Jenny blev ledsen när ingen hade tackat ja till att komma till hennes dotter födelsedagskalas i Shakopee, Minnesota. Ett inlägg på Facebook från mamman ändrade allt: över 300 personer dök upp på Mackenzies kalas, däribland Minnesota Vikings-spelaren Charles Johnson och Elsa från filmen Frozen, berättar USA Today. Tioåriga flickan diagnosticerades med Sotos syndrom som liten, och är väldigt storväxt för sin ålder. ”Jag har svårt att få vänner i skolan, men tack vare er så har min röst blivit hörd. Jag älskar er alla, sade flickan till födelsedagsbesökarna.

Lubitz mejl till flygbolaget: ”Lidit av svår depression”

Flygkraschen i Alperna Andreas Lubitz varnade Lufthansa om att han lidit av en svår depression, ändå fick han fortsätta sin internutbildning hos flygbolaget för att slutligen bli en anställd pilot på dotterbolaget Germanwings. Det rapporterar New York Times. Lubitz påbörjade den obligatoriska utbildningen 2009, där även medicinska tester genomförs, men hoppade av. En månad senare skickade han ett mejl till flygbolaget där han bad om att få en plats igen. I det mejlet var Lubitz tydlig med att han hade lidit av svår depression. Trots det fick han fortsätta utbildningen. Enligt NY Times upprättades det ingen plan för att säkerställa att Lubitz fick rätt behandling. Han blev inte heller rödflaggad för sitt hälsotillstånd, vilket ska vara rutin.

Serbiens armé i Moskva provocerar inom EU

Att Serbiens armé ska vara med i paraden på Röda torget i Moskva till minnet av Nazitysklands kapitulation för 70 år sedan har väckt reaktioner i EU, skriver Sveriges Radio. Eftersom Serbien är EU-kandidatland bör de avstå, menar bland andra Eduard Kukan, som leder EU-parlamentets stabiliserings- och associeringskommitté för EU och Serbien. Serbiens president Tomislav Nikolic har svarat på kritiken – med att säga att han inte tycker om att få råd som han inte har bett om. Många västledare har tackat nej till paraden som en markering mot det ryska agerandet i Ukraina.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida