Dagens namn: Birgitta, Britta
Årets Dagstidning 2015.
NOBELPRISET 2015

”Jag ska köpa vin för prispengarna”

tv+text Aftonbladet träffade en lycklig Nobelpristagare – och vinkännare – i London ”Känns som en stor tur att jag drog vinstlotten”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

GPS-app i blåsväder efter mord i slumområde

En 70-årig kvinna och hennes make använde mobilappen Waze för att hitta i jättestaden Rio de Janeiro. GPS-appen ledde dem till en farlig gata i det ökända slumområdet Niteroi, där kvinnan sköts till döds, rapporterar flera medier. Mordet, som inträffade i lördags, har utlöst en debatt om slumområden som styrs av kriminella droggäng bör utmärkas i GPS-appar av denna typ. Det finns över 1 000 slumområden i Rio med omnejd, och polis finns på plats i bara 26 av dem.

Harvards toppstudenter förlorade debatt mot fångar

Studenterna på Harvard, ett av USA:s mest prestigefulla universitet, har ansetts vara bäst i världen på att debattera. Men när de mötte tre fångar från ett fängelse i New York var de chanslösa, rapporterar flera medier. Debatten handlade om huruvida amerikanska universitet ska ha rätt att neka studenter med papperslösa föräldrar. De intagna kom med argument som Harvards lag inte hade övervägt – och vann. Under de två år som gått sedan fångarna startade en debattklubb har de lyckats slå lag från den anrika militärskolan West Point och University of Vermont. De intagna har fått hjälp av lärare från Bard College. — Studenterna i fängelset håller exakt samma standard som studenterna på Bard. De tar det på största allvar, säger Max Kenner som är chef för Bards fängelseinitiativ.

”Barn har inte affärer med äldre kvinnor”

Den 20-åriga barnvakten Jade Hatt satte sig gränsle över den 11-årige pojken som hon var barnvakt åt och hade sex med honom. Hon dömdes i måndags till villkorlig dom i en brittisk domstol. – Det är tydligt att han var en mogen 11-åring och hon var en omogen 20-åring, sade domaren Tim Mousley. Både uttalandet och det låga straffet har fått kritik och väckt debatt i Storbritannien. Barnrättsorganisationen NSPCC är oroade över att pojkens röst inte blev hörd. Han ska ha sagt att han inte tyckte om vad som hände och att det kändes fel. Barnvaktens försvarsadvokat läste under rättegången upp ett uttalande från pojkens pappa – som själv haft en sexuell relation med barnvakten – där han kallade sonen för en ”sexgalning”. På The Guardians debattsida tar skribenten Ally Fogg upp fallet och jämför med liknande händelser. ”Att offret beskylls för sexuella övergrepp är inget nytt”, skriver Fogg och tillägger att barn inte ”har affärer” med äldre kvinnor utan blir utnyttjade.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida