Dagens namn: Gotthard, Erhard
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Leende Stalin i reklam för kommunism i rysk stad

Stora reklamtavlor med en leende Josef Stalin har satts upp på flera håll i Rysslands tredje största stad Novosibirsk, rapporterar AP. Det är det lokala kommunistpartiet som har köpt reklamplatser för att hylla den forne diktatorn inför den årliga ryska minnesdagen av andra världskriget. Partiet uppger i ett meddelande att krigsveteraner är glada över deras kampanj för att den ”återställer historisk rättvisa”. Mer än en miljon människor uppskattas ha avrättats i Sovjetunionen under Stalins ledning. Ytterligare miljoner dog i fängelseläger eller av svält. På måndag firar Ryssland Sovjetunionens seger i andra världskriget.

Bytte judefientligt namn – nu attackeras byn

En spansk by som bytte namn då det tidigare namnet hade den ungefärliga betydelsen ”Judedödarnas lilla fort” utsätts nu för högerextrema attacker. Det rapporterar New York Times. Byn hette Castrillo Matajudíos, men höll en folkomröstning år 2014 och bytte namn till Castrillo Mota de Judíos. Från ”Judedödarnas lilla fort” till ”Judarnas lilla fort”, i ungefärlig översättning. Det tidigare namnet hade byn fått under den spanska inkvisitionen på 1200-talet, då judar förföljdes i landet. Byns borgmästare har nu upprättat en polisanmälan, efter att stadens skyltar täckts med antisemitisk graffiti. Samma sak har tidigare skett på stadshuset och andra offentliga byggnader.

Erdoğan om Kaplan: Se vad man gjorde mot en muslim

Krisen inom MP I ett tal på onsdagen kommenterade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan den svenske bostadsministern Mehmet Kaplans (MP) avgång. Uttalandet gjordes i samband med att Erdoğan varnade för hur muslimer behandlas i västvärlden. – Se bara vad man gjorde i Sverige mot en muslim som nått en ministerpost, sa presidenten, enligt den turkiska nyhetssajten Milat Gazetesi, skriver TT. Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser inte att det är konstigt att Erdoğan lyfter exemplet. – Det var ju en ganska stor nyhet i Turkiet med Kaplan.

Mamman: ”Det är en enorm tomhet”

tv+text Misse Ljungström om sorgen efter sonen Olles död

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida