Dagens namn: Malte
Årets Dagstidning 2015.
EXTRA

Hon nobbar inviten från SD-ledaren

TV+TEXT Så svarar Kinberg Batra på Åkessons utspel om att regera ihop

SÅ MYCKET BÄTTRE

Fann varandra på hemliga nattmöten

Sågs när kameramännen var borta Lisas hyllning: ”Jag vill att mina döttrar blir som Miriam”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Ryssland trodde Thatchers klackskor var vapen

Den enda gången som Margaret Thatcher tog på sig byxor var när hon skulle ner i en kolgruva. Det säger den forna brittiska premiärministerns assistent, som arbetade för ”järnladyn” i 35 år och förde dagbok över alla klädval, så att inte Thatcher skulle ha samma kläder två dagar i rad. – Hon avskydde byxor. Jag tror att vi köpte två eller tre byxdräkter, men hon använde dem aldrig, säger Cynthia Crawford. När auktionshuset Christie's i december säljer 350 av Margaret Thatchers föremål ingår en stor del av hennes stilbildande klädsamling. Katalogen över objekten innehåller också kommentarer från Thatchers politiske rådgivare Charles Powell. Han berättar att Thatcher på grund av kylan fick låna både kängor och päls när hon 1984 närvarade vid sovjetledaren Juri Andropovs begravning, och att Thatchers säkerhetsvakt fick bära hennes klackskor i sin ficka. – Hennes livvakt skymtade bakom henne med utbuktande fickor, som rysk säkerhetstjänst antog vara imponerande vapen, säger Powell.

Forskare säker: Nefertiti finns i hemlig kammare

Experter säger att de är ”90 procent” säkra på att det finns en dold kammare bakom Tutankhamuns grav i Konungarnas dal i Egypten. Det är erkände brittiska arkeologen Nicholas Reeves som har scannat kammaren med infraröda strålar, och hans resultat pekar nu på att man sannolikt kommer hitta drottning Nefertitis viloplats. – Det ser uppenbarligen ut så på radarn, att kammaren fortsätter. Precis som jag förutspått, säger Reeves vid en pressträff enligt AFP. – Jag tror att det är Nefertiti och alla bevis pekar i den riktningen, fortsätter han. Egyptens ansvarige minister Mamduh al-Damati kommenterar också fynden. – Vi kan nu säga att vi kommer att hitta annan kammare, en annan grav, bakom Tutankhamuns.

Erdoğan: Önskar att vi inte skjutit ned ryska planet

Nedskjutna bombplanet Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uppger att han är ledsen över att landet sköt ned det ryska bombplanet och säger att han önskar att det inte hade hänt. Samtidigt försvarar han beslutet och kritiserade återigen Rysslands agerande i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AP. – Vi önskar att det inte hade hänt, men det hände, sa Erdoğan när han talade inför anhängare på lördagen. Han vill också att länderna ska närma sig frågan på ett ”mer positivt” sätt. Han menar att ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Paris kan vara ett bra läge för att minska på spänningarna. Tonen mellan länderna har varit hård den senaste veckan. Bland annat har Erdoğan varnat Ryssland för att ”leka med elden”. Tidigare i dag meddelade Turkiets utrikesdepartement att man avråder från alla icke-akuta resor till Ryssland.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida