Dagens namn: Algot
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Grupp störde Prideparaden

tv+text Polisen: ”Ordningsstörning” Häng med Aftonbladet i paraden

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

”Afrikas Pinochet” får betala miljarder till offer

Tchads fängslade exdiktator Hissène Habré får betala miljontals kronor till sina offer, rapporterar Ekot. Habré som styrde landet under åtta år döms för att ha beordrat både mord och tortyr. 4 700 offer ska få minst motsvarande 140 000 kronor per person för det lidande de fick uppleva under ”Afrikas Pinochet”, som han har kallats.

14-åring försökte skära halsen av sin brors flickvän

En 14-årig flicka i Wisconsin misstänks ha försökt döda sin brors flickvän genom att skära halsen av henne. Nu har hon åtalats för mordförsök och riskerar uppemot 40 år i fängelse om hon döms, skriver flera medier. Flickvännen, en 15-åring, hittades kraftigt blödande i sitt sovrum i onsdags. På sjukhuset vittnade hon om hur 14-åringen brukade cykla utanför hennes hem och att hon flera gånger sagt att hon är en ”galen psykopat” i jakt på sitt första mordoffer. Enligt flickvännen ska 14-åringen ha tagit sig in hennes sovrum och börjat kväva och slå henne, bland annat med skålar som gick sönder. Skärvorna ska 14-åringen ha använt för att försöka skära halsen av henne. 14-åringen har i förhör uppgett att hon var avundsjuk för att flickvännen hade en så bra relation med hennes bror. Hon ska också erkänt till delar av anklagelserna.

Analys: Instabilt Turkiet riskerar att bli som Syrien

Efterspelet För fem år sedan var Turkiet det stabilaste landet i Mellanöstern och ett föredöme för grannländerna. I dag påminner det mer om Syrien eller Irak, sett till politiska och etniska motsättningar. Det skriver The Independents journalist Patrick Cockburn i en analys. President Recep Tayyip Erdogan må ha stärkt sin auktoritet efter den misslyckade militärkuppen, men att det överhuvudtaget inträffade är inget lovande tecken, konstaterar Cockburn. Samtidigt som regeringen nu lägger alla resurser på att rensa ut personer som misstänks ha kopplingar till kuppförsöket, så är Turkiet pressat från flera håll. De krigar med kurdiska gerillan, är inblandade i Syrienkriget och måste hantera terrorhotet från IS. ”Erdogan trivs när det kris och konfrontation och kuppförsöket är ett exempel på det. Men ett permanent tillstånd av kris kommer försvaga och destabilisera Turkiet i en tid när resten av regionen är i krig”, avslutar Cockburn.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida