Dagens namn: Vilhelmina, Vilma
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
NYA MINISTRARNA

Här berättar han nyheten för Mona: ’Det var en slump’

TV+TEXT Peter Eriksson om mötet med Mona Sahlin - timmarna innan han blev minister ”Sa grattis och hoppades det skulle gå bra för mig”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Bankman var ”kalla kriget”-spion – får fängelse

Ryske bankmannen Jevgenij Burjakov, 41, har erkänt sig skyldig till spioneri mot USA och dömdes på onsdagen till två och ett halvt års fängelse, skriver AP. Myndigheterna beskriver fallet som en spionring i stil med kalla krigets dagar. New York-bon Burjakov misstänks bland annat ha samlat in känslig information om potentiella sanktioner mot ryska banker och om USA:s program för alternativa energikällor. Han döms också till böter på 10 000 dollar, motsvarande drygt 80 000 kronor.

Muslimska elever tvingas ta kvinnlig lärare i hand

Två muslimska tonårspojkar vägrade att ta sin kvinnliga lärare i hand. En domstol slår nu fast att de inte kan hänvisa till sin religion för att vägra handslag och nu hotar saftiga böter, rapporterar SVT Nyheter. Händelsen på skolan i Therwill utanför Basel i hand har väckt internationell uppmärksamhet. Pojkarna, 14 och 15 år gamla, har sagt till schweiziska tidningar att de vill respektera kulturen och lagarna i Schweiz. – Men vi har också vår kultur, den går inte att radera som en hårddisk till datorn. Vi ser detta som att visa respekt för kvinnor, har den äldre brodern sagt, enligt SVT.

Presidenten: Vi ska ta tillbaka Krim från Ryssland

Konflikten i Ukraina President Petro Porosjenko säger att Ukraina ska ta tillbaka kontrollen över de territorier i östra delen av landet som kontrolleras av proryska separatister och även återvinna Krimhalvön som annekterats av Ryssland. Han hänvisade till en annan seger på onsdagen – då piloten Nadezjda Savtjenkos frigivning säkrades. – Precis som vi fick tillbaka Nadiya, så ska vi också ta tillbaka Donbass och Krimhalvön, sa han i ett uttalande efter att ha återvänt från Ryssland, enligt Reuters.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida