Dagens namn: Ivan, Vanja
Årets Dagstidning.

”Svårt att tacka nej till frågan”

TV+TEXT Här landar svenska Eurovision-hjälten på Arlanda

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Göra flickor till sexslavar en del av IS strategi

Syrienkriget Att göra kvinnor och flickor till sexslavar har blivit en del av terrorgruppen Islamiska statens (IS) ideologi och strategi. Det varnar FN:s särskilda sändebud Zainab Hawa Bangura, som i tre år haft FN:s uppdrag att bekämpa sexuellt våld i väpnade konflikter. Vittnesmålen hon fått höra från kvinnor som flytt är grymma. – Chockerad är ett för svagt ord. Jag har aldrig någonsin tidigare sett denna nivå av brutalitet och grymhet, där man medvetet riktar in sig på kvinnor. En kvinna berättade att hon sålts 22 gånger till olika män och varje gång tvingats genomgå en operation för att ”återställa oskulden”. Vittnesmål finns också från slavmarknader, där flickor kläs av nakna, kategoriseras och säljs som sexslavar eller delas ut till IS-ledare. – Sexuellt våld har blivit ett vapen för terrorister och en del av deras ideologi, på ett sätt som leder tankarna till de tider då det fanns slavmarknader. Den här gången är det flickor och unga kvinnor som säljs, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Hundratals traffickingoffer ska ha hittats i massgravar

Flyktingarna i Andamansjön Uppemot 30 massgravar, som tros rymma kvarlevorna av flyktingar från den förtryckta minoriteten rohingya från Burma, har hittats i norra Malaysia. Gravarna hittades i närheten av läger som drivs av människosmugglare vid gränsen till Thailand. Tidigare i maj hittade thailändsk polis läger i djungeln och flera provisoriska gravar. Malaysias inrikesminister säger sig vara chockad över fynden.

Hennes födelsedagsfest avbröts av fallande bajs

16-åriga Jacinda Cambray från Pennsylvania firade sin 16-årsdag tillsammans med gäster i familjens trädgård när det plötsligt började falla bajs från himlen, ner över de firande. – Från ingenstans kom en massa avföring från himlen och det landade på henne, säger styvpapan Joe till New York Post. Via en mobilapp kunde familjen se att flera flygplan befann sig ovanför dem vid händelsen och de misstanker att den otrevliga nederbörden kan ha kommit från något av dem. USA:s luftfartsmyndighet FAA har lovat att undersöka saken.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida