Dagens namn: Stellan
Årets Dagstidning 2015.

Beställde ingenting – fick faktura på 5 000

TV+TEXT Christer, 66: ”Jag skulle kunna gå fram till en sån där och klippa dem rätt på näbben”

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Svenska smugglaren tog med sig ensam ettåring

Flykten till Europa Människosmugglaren tog den ettåriga flickan, låtsades vara hennes pappa och gick med sitt svenska pass igenom den grekiska flygplatsens säkerhetskontroll. Samtidigt stoppades flickans mamma Zizit, avslöjad med falskt italienskt pass. – Jag blev hysterisk och fick panik, säger Zizit, som är läkare och flykting från Syrien, i en intervju med BBC där hon berättar hur hon och hennes barn skildes åt på vägen genom Europa. Tanken var att mor och dotter skulle rest på samma flyg men på separata platser. En plan som gick om intet. Zizit kände inte smugglaren, visste inte vad hans riktiga namn var, och hennes dotter fick flyga ensam med den främmande mannen. Zizit kunde senare återförenas med sitt barn och lever i dag i Tyskland men hon avråder andra från att göra samma resa. – Det är bättre att dö hemma än att riskera din dotters liv på den långa resan, säger Zizit i intervjun.

”I Tjeckien förnedras flyktingar inför sina barn”

Flykten till Europa Ett tjeckiskt mottagningscenter för flyktingar är i sämre skick än landets fängelser. Det hävdar Anna Sabatova, en tjeckisk tjänsteman som arbetar med att övervaka hur väl de mänskliga rättigheterna efterlevs i landet. Det handlar om centret Bělá Jezová. – Tanken på att hundratals barn har passerat genom den här verksamheten strider mot vår idé om Tjeckien som ett civiliserat land, säger Sabatova enligt AFP. Enligt henne förnedras flyktingarna inför sina barn när de iförda handbojor transporteras till centret och stängs in bakom ett fyra meter högt taggtrådsstängsel. – Varje kväll dras flyktingarna upp ur sängen av polisen, som ibland bär hjälmar och balaclavas, för att räknas in. Om barnen sover måste föräldrarna väcka dem och få dem att ställa sig upp.

IS-gisslan tvingades dansa tango med Jihad John

IS-gisslan Den danske frilansjournalisten Daniel Rye satt i drygt ett år fången hos Islamiska staten i Syrien. Nu berättar han i en intervju med det danska tv-programmet Søndag 21 om hur han misshandlades och torterades av terrorgruppen. Ett av de mer bisarra inslagen under fångenskapen bestod i att Rye tvingades dansa tango med Mohammed Emwazi, känd som Jihad John. Emwazi var den som skar halsen av den amerikanske journalisten James Foley, i ett uppmärksammat filmklipp. Foley var också en av Daniel Ryes medfångar, men avrättades först efter att Rye kommit hem till Danmark.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida