Dagens namn: Ernst, Erna
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Uppgifter: Hotade skjuta ner israeliskt stridsflyg

Irans kärnprogram USA:s president Barack Obama stoppade under 2014 en israelisk flygattack mot iranska kärnteknikanläggningar genom att hota skjuta ner de israeliska stridsflygplanen. Hotet fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att backa och avblåsa attacken mot Iran. Det uppger den kuwaitiska tidningen Al-Jarida. Enligt uppgifterna ska en högt uppsatt israelisk regeringstjänsteman ha avslöjat planen för USA:s utrikesminister John Kerry, varvid Obama gav order om att skjuta ner de israeliska planen innan de nådde sina mål i Iran. Den amerikanska administrationen förnekade på söndagskvällen uppgifterna.

Flicka misstogs för terrorist – klubbades ihjäl

Islamistupproret i Nigeria En tonårsflicka blev ihjälslagen och bränd i ett däck av en folksamling som trodde att hon var på väg att utföra en självmordsdåd i nordöstra Nigeria. Men enligt polischefen i Bauchi var flickan troligtvis ingen självmordsbombare, skriver nyhetsbyrån AP. Nigeria har skakats av en rad självmordsdåd på senare tid, flera av dem utförda av unga flickor. Islamistgerillan Boko Haram tros ligga bakom dåden.

Kvinnlig IS-polis sätter skräck i Raqqas kvinnor

Syrienkriget SVT:s Agenda rapporterar om hur kvinnor i den syriska staden Raqqa lever i skräck. Sedan ett år kontrollerar terrorgruppen Islamiska staten staden och har infört hårda lagar för hur invånarna får leva. Bland annat patrullerar IS kvinnliga sedlighetspolis Hisbah gatorna. – De kontrollerar så att vi bär handskar, att vår hijab sitter rätt, att våra ögon inte är för synliga. Minsta lilla anmärkning kan göra att man förs bort och blir misshandlad, säger Nada till Agenda. Enligt henne är kvinnorna som arbetar för Hisbah ofta utländska kvinnor som konverterat till islam och är extra stränga.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida