VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Inte längre lagligt att döda spanjorer på Island

En av världens märkligaste lagar revs upp nyligen. Den infördes 1618, efter en blodig konflikt som ledde till att 32 personer från Baskien i norra Spanien mördades på Island, skriver Washington Post. Men nu ansåg myndigheter i Västfjordarna på Island att det var dags att göra sig av med lagen som beordrade alla att mörda varje bask man såg. – Beslutet var mer symboliskt än något annat. Vi har lagar förstås, och att mörda någon – även basker – är förbjudet nuförtiden, säger regionledamoten Jonas Gudmundsson till The Guardian.

Air France-flyg nära krascha med enorm vulkan

Ett Boeing 777 styrde bort från sin rutt för att undvika åskstormar. Men i stället var flygplanet nära att krocka med en aktiv vulkan. Händelsen inträffade under en flygning från Ekvatorialguinea till Kamerun tidigare i maj, rapporterar CNN. ”En allvarlig händelse”, enligt franska flygmyndigheter som nu granskat incidenten, som inträffade tidigare i maj. Planet var på väg till Kameruns största stad Douala, där det skulle plocka upp passagerare för vidare flygning till Paris. När det kom för nära vulkanen gick ett larm, och piloterna tog upp planet från 2 700 meters höjd till 4 000 meters höjd. Planet hade 37 personer ombord när händelsen inträffade.

Glömde att rösta – då körde frun över honom

31-åriga Nicole Solomon blev så arg på sin make för att han hade glömt att rösta i USA:s presidentval 2012 att hon jagade och körde över honom med familjens bil. I går dömdes hon till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel, rapporterar Reuters. Enligt polisen var Solomon arg eftersom hon trodde att familjen skulle få det ekonomiskt sämre ställt efter att Barack Obama blivit omvald som president. Paret har nu skilt sig.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida