Dagens namn: Engelbrekt
Årets Dagstidning.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Experten: Någon har betalat för att få dem fria

Frigivna svenskarna i Syrien Den svenska regeringen förnekar att man betalat för att få 50-årige Thomas Olsson och 33-årige Martin Reén frigivna ur fångenskap i Syrien. Men Magnus Norell, som forskar på terrorism vid Utrikespolitiska institutet, säger till Sveriges Radio att han är tveksam till att det stämmer. – Jag tror nog att någon har betalat, annars så är jag inte så säker att de hade släppts. Lars Nicander vid Försvarshögskolan säger till TT att lösensummor är något som alla länder vill tala tyst om. – Amerikanerna betalar aldrig gisslan, tyskarna betalar ofta. När det gäller Sverige vet man inte riktigt. Samtidigt kommer uppgifter om att USA ska sluta åtala familjer som betalar pengar till kidnappare för att få sina anhöriga fria.

Enorm ”rökman” ses som tecken från gud

Vulkanutbrottet i Chile Enligt en legend i Chile är vulkaner urtida kungligheter som krigar mot bergen. Så när rök från vulkanen Calbuco antog formen av en enorm man var det flera som såg det som ett tecken. – Ett vulkanutbrott är guds sätt att visa att han är missnöjd. Rökmannen är troligen ett tecken på att han övervakar oss och hur vi lever, säger Juanma Ortiz Arredondo till Yahoo. Calbuco fick sitt första utbrott på över 40 år i onsdags och askan som finns kvar i luften orsakar fortfarande stora problem i flygtrafiken.

Grek hyllas som hjälte – ”glömmer aldrig henne”

Flyktingkatastroferna i Medelhavet Bilden av hur Antonis Deligiorgis räddar 24-åriga Wegasi Nebiat ur vågorna har fått symbolisera alla greker som försökt hjälpa Medelhavsflyktingarna. Tvåbarnspappan Deligiorgis berättar för The Guardians söndagsmagasin Observer om hur han var på väg för att köpa en kaffe på ett fik på Rhodos när båten med Nebiat ombord slog i revet bakom honom. – Vattnet var fullt av olja och stenarna var hårda och hala men det enda jag kunde tänka på var att rädda de stackars människorna, säger Deligiorgis som själv drog upp 20 av de 93 migranter som föll ur den kapsejsade båten. Han är långt ifrån den enda grek som sträckt ut en hjälpande hand. Fiskaren Babis Manias minns gråtande hur han räddade ett litet barn: ”De är mänskliga själar, som vi”.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida