Dagens namn: Peter, Petra
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
EXTRA

”Vi gömde oss bakom pelare”

tv+text Svenske Markus, 29, överlevde terrordådet på flygplatsen

VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Rasistattack mot svensk mamma: ”Dra till ditt land”

”Dra åt helvete tillbaka till ditt eget land”. Det var vad en svensk mamma i Storbritannien, boende i stadsdelen Fulford i York, fick höra, dagarna efter britterna röstat för ett utträde ur EU. Hennes make har intervjuats av tidningen York Press och han säger att frun tog mycket illa vid sig. – York måste fortsätta vara en stad som präglas av respekt, inte ett samhälle där en mor, av något skäl alls, kan angripas och skrämmas på gatan, säger han. Efter att britterna röstat om brexit har flera liknande vittnesmål om påhopp fått stor medial uppmärksamhet.

Skendränkning hyllas av Trump: ”Gillar det mycket”

Valrörelsen Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har upprepade gånger uttalat sig positivt om att återinföra skendränkning som förhörsmetod i USA. – Jag gillar det mycket, sa Trump vid ett väljarmöte i Ohio, bara timmar efter självmordsdåden mot Istanbuls flygplats som inträffade i går. Särskilt är det medlemmar ur terrorgruppen Islamiska staten som Trump vill se hårdare metoder mot, rapporterar BBC. Skendränkning har varit förbjudet i USA sedan 2006 och ses som tortyr.

Rebellernas plan: Vill dela IS ”kalifat” i två

Kampen mot IS Syriska rebeller går på offensiven och har med stöd av USA har intagit en militärflygplats nära den irakiska gränsen från terrororganisationen IS. Det uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR. Flygbasen ligger nära IS strategiska fäste Abu Kamal, som används för transporter mellan de syriska och irakiska IS-kontrollerade områdena. När IS intog platsen år 2014 innebar det att gränsen mellan Syrien och Irak i praktiken suddades ut, skriver nyhetsbyrån Reuters. Att förlora kontrollen över området skulle vara ett hårt slag, både symboliskt och strategiskt, mot gruppens självutropade kalifat som sträcker sig över de båda länderna. Inne i en närbelägen stad pågår gatustrider. – Sammandrabbningarna är inne i själva staden, men situationen är inte avgjord ännu, uppgav en av rebellernas befälhavare till Reuters.

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER

Staffan Lindberg

Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida