Jaguars superbil kan bli verklighet

Vill bygga 1000-2000 stycken C-X75 med 780 hybridhästar

1/8
MOTOR

Steget från fantasi till verklighet kan ibland vara förvånansvärt kort.

Rykten säger att Jaguar ha långt gångna planer på att serietillverka den gasturbindrivna superbilen C-X75.

Bara en vecka har gått sedan Paris-salongen öppnade. Redan ryktas det om att åtminstone en av konceptbilarna är väldigt nära produktion.

Enligt brittiska Autocar tänker Jaguar granska möjligheten att kunna serietillverka C-X75, den gasturbindrivna superhybriden med 780 hästar.

Få detaljer

Jaguar är knapp med detaljer kring produktionen, men källor till Autocar uppger att två nivåer är tänkbara – 1000 eller 2000 bilar per år.

Båda nivåerna har sina olikheter i produktionen. Färre bilar betyder mer manuellt arbete, hög lönekostnad men lägre nota för den tekniska produktionsdelen. Omvänt kan fler bilar tillverkas med högra automation och lägre lönekostnad. Men då stiger också kostnaderna för tekniken involverat i tillverkningen.

Dröjer 5-7 år

En helt produktionsklar C-X75, på pricken sådan som den utställda konceptbilen med 780 hästar och el-gasturbindrift, lär dröja 5 till 7 år innen den kan bli klar.

Dock säger Jaguar att utvecklingskostnaderna för gasturbinerna kan mycket lägre än för vanliga förbränningsmotorer.

Tony Harper, utvecklingschef på Jaguar, betonar att turbinerna i sin konstruktion mycket väl kan visa sig mer hållbara än förbränningsmotorer.

– Färre prylar kan gå sönder i en turbinmotor som innehåller ungefär 100 gånger färre komponenter än en förbränningsmotor, säger han till Autocar.