Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

11 bilvaxer som glänser

Alla är vinnare men de är bra på olika saker

Jaha, projektet "Beach 2003" misslyckades i år igen.

Kanske ska du prova "Street 2003" i stället.

Med rätt vax och lite flax får du gatans snyggaste bil.

För den slöe bilvaxaren finns flera bra sorter att välja bland. Vi har hittat tre favoriter som ger dig maximalt resultat med minsta möjliga ansträngning.   För den slöe bilvaxaren finns flera bra sorter att välja bland. Vi har hittat tre favoriter som ger dig maximalt resultat med minsta möjliga ansträngning. Foto: PÄR BRANDT

Våra kollegor på tidningen Auto motor & sport ägnar sig gärna åt sådana tortyrmetoder som att metodiskt undersöka vilka torkarblad eller motoroljor som håller längst, och vilket vax som är bäst, lättast att använda - och mest prisvärt.

Olika egenskaper

Förra våren publicerade

Vaxinera lacken Bil hjälper dig att välja rätt – 45 olika vaxer i stort test

vi ett test av 45 bilvaxer som säljs på den svenska marknaden. Några av de vaxer som kan rekommenderas, beroende på vilka egenskaper man söker, kan du hitta här intill.

Men det är bara en lite del av jättetestet som finns som länk till höger på sidan.

Pär Brandt

Och årets segrare är...

Testvinnarna
Bilvax
Fem bra vaxer.
Återigen är det Sonax flytande hårdvax som blir bäst med 64 av 100 möjliga poäng. Strax efter ligger 3M Högglansskydd (63 p), Turtle flytande hårdvax (62 p), Lahegas hårdvax (61 p) samt A1 Speed wax plus 3 (61 p). Alla fem är vinnare, men de har något olika egenskaper. Sonax har framför allt ett gott skydd mot tvätt och avfettning. 3M Högglansskydd är ett proffsmedel som tyvärr är svårt att hitta ute i handeln. Turtles flytande hårdvax blir allt bättre och nosar nu Sonax i nacken. På fjärde plats hittar vi Lahega hårdvax, ett svensktillverkat vax som håller vad det lovar - väldigt länge. Klart bäst livslängd. A1 Speed Wax Plus 3 delar fjärdeplatsen med Lahega och har inte lika lång hållbarhet, men vinner poäng på att det är lättarbetat.

Bästa allroundvax

Allroundvax brukar benämnas som vaxpolish, det vill säga de polerar och vaxar i samma moment.

Sonax bilpolish (58 p) är en klassiker som varit med i många år. Den brukar också benämnas som "problemlösaren", då rengöringsförmågan är mycket god och vaxhinnan brukar bli jämn även på svarta och mörkblå lacker. Bilpolish är nära nog omöjligt att misslyckas med.

Eagle one creme canauba cleaner wax (55 p) är nästa produkt som man gärna ställer på hyllan i garaget. Inga direkt svaga punkter, funkar på de flesta bilar. Bra tvättmotstånd, dessutom. Basta hard creme wax (58 p) är det tredje vaxet som vi gärna rekommenderar. Lättjobbat, effektivt och bra resultat även om rengöringsförmågan inte riktigt är på topp.

Bästa latmansvax

Okej, vi ska väl vara ärliga och erkänna att det bor en liten latmask i oss alla, eller hur?

För att snabbt återställa glansen på lacken finns det tre favoriter som utmärker sig.

Sonax Michael Shumacher snabbvax (53 p) lägger man på direkt efter tvätt, på blöt lack. Efter en stund efterpolerar man och vaxningen sker därmed nästan lika snabbt som det skulle ta att torka lacken med sämskinn.

Lahega vaxpolish (58 p) är en produkt som helt nyligen ändrade "formula", men har kvar namnet. Det nya vaxet är mycket lättjobbat och precis som med A1 Speed wax plus 3 (61 p) får man ett snyggt resultat med minimal ansträngning. A1 har bra tvättmotstånd men klart sämre rengöringsförmåga än Lahega.

Senaste TV-klippen

Bil

Visa fler
Om Aftonbladet