Passat slår rekord

Brittisk journalist körde
246 mil på en tankning

Passat Blue Motion har slagit världsrekord i hur långt en serietillverkad personbil kan köra på en tankning.
Passat Blue Motion har slagit världsrekord i hur långt en serietillverkad personbil kan köra på en tankning.
MOTOR

Den brittiske journalisten Gavin Conway har skrivit in dieselbilen VW Passat Blue Motion i rekordböckerna. Conway har lyckats köra bilen i 246 mil – på en tank.

VW Passat Blue Motion har en 70-literstank och förbrukar 0,44 liter per mil enligt Volkswagens uppgifter. Men bilen har visat sig vara vassare än så, nu har Sunday Times-journalisten Gavin Conway slagit världsrekord i att köra långt på en tankning med Passaten.

77 liter diesel gick åt

Representanterna från Guiness rekordbok kunde konstatera att Conway kört i 246,39 mil på en tankning. Han började i Madison i England, körde ner i södra Frankrike och vände innan han till sist fick soppatorsk i Calais.

Under resan förbrukade bilen totalt 77,25 liter diesel, en anmärkningsvärd siffra eftersom standardtanken rymmer 70 liter. Gavin Conway körde i en snittfart av 72,4 km/h och det ger en snittförbrukning på 0,31 liter/mil. Volkswagen anger att bilen ska klara 0,44 liter/mil under blandad körning och 0,38 liter/mil vid landsvägskörning. Bilen har en 1,6 liters dieselmotor på 105 hästkrafter, start-stopp-teknik, bromskraftsåtervinning och lågfriktionsdäck.

Gavin Conway körde mestadels i landsvägstrafik, men det blev också en del stadskörning under hans 246 mil långa testresa.