Motorvärmaren är en het miljövän

Några enkla tips för miljömedvetna bilägare

Genom att använda motorvärmaren kan du göra en insats för miljön, samtidigt som din bil går bättre och billigare.
Genom att använda motorvärmaren kan du göra en insats för miljön, samtidigt som din bil går bättre och billigare.
MOTOR

Att använda bilen sparsamt är kanske det mest miljövänliga, men det finns några andra enkla tips som kan göra dig till en grönare bilägare.

Att använda motorvärmaren är ett gott tips i vintertider.

Vid temperaturer lägre än –15 grader bör motorvärmaren vara inkopplad cirka 90 minuter.
Vid temperaturer lägre än –15 grader bör motorvärmaren vara inkopplad cirka 90 minuter.

Genom att köra och sköta din bil rätt så kan du göra en insats för miljön, men även tjäna en slant.

Ställ bilen och gå

Ett av de enklaste tipsen är att låta bilen stå, enligt Konsumentverket är mer än hälften av alla bilresor som görs kortare än fem kilometer. På så korta sträckor hinner inte katalysatorn börja verka för fullt och därmed blir bränsleförbrukningen högre. Bättre alternativ är att gå, cykla, samåka eller åka kollektivt.

När man väl är ute och kör gäller det att vara förutseende, undvika onödiga stopp och anpassa sig till trafiken. Några andra viktiga hållpunkter är att växla upp tidigt, det går att köra på femmans växel redan vid 50 km/h, hålla hastigheten, motorbromsa och inte köra på tomgång. På det här sättet kan man minska slitaget och bränsleförbrukningen samtidigt som bullernivån minskar.

Använd motorvärmaren

En annan miljövänlig åtgärd är att använda motorvärmaren. Med en uppvärmd motor startar bilen lättare, katalysator och partikelfilter kommer i gång och utsläppen av skadliga ämnen minskar.

Att sätta sig i en varm kupé är inte bara skönt för bilisten. Bränsleförbrukningen minskar också om motorn är varm. Jämfört med en kallstart kan förbrukningen minska med så mycket som 36 procent under de första 100 sekunderna, uppger Konsumentverket.

Ligger temperaturen runt nollstrecket räcker det med att använda motorvärmaren i cirka en timme, är det kallare än –15 grader behöver motorn cirka 90 minuter för att bli varm.

FAKTA

Miljötips för bilister

Använd motorvärmare. En timer underlättar inkopplingstiden.

Plocka bort takboxen och takräcket när du inte använder dem och se till att tömma bagageutrymmet på tunga grejer. Ju tyngre bilen är desto mer stiger bränsleförbrukningen.

När luftkonditioneringen är i gång ökar belastningen på motorn, vilket gör att den drar mer bränsle. Använd luftkonditioneringen sparsamt.

Biltvätt kan vara en källa till förorenat avloppsvatten. Tvätta din bil i tvätthall. Det finns både miljömärkta automattvättar och bilvårdsprodukter att välja.

Tänk på detta när du kör:

Undvik onödiga stopp och inbromsningar, anpassa farten efter trafiken och trafiksignaler.

Växla upp tidigt och kör på högsta möjliga växel. Tänk på att det går att hoppa över växlar.

Kör med jämn gas och håll hastigheten. Bränsleförbrukningen ökar med hastigeten. Lägre fart innebär mindre däckslitage, lägre buller och ökad säkerhet.

Utnyttja landskapet. Släpp gasen helt i nerförsbacke och utnyttja farten i efterföljande uppförsbacke så du kan köra på högre växel.

Motorbromsa i stället för att fotbromsa.

Låt bli att köra på tomgång.