Vi vann SM i sommarstuga!

Juryn med Martin Timell och Karin Mannerstål från ”Äntligen hemma” föll för husets ljus och rymd

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Familjen Åbergs sommarstuga har ett traditionellt utseende men smälter väl in och bjuder på många spännande lösningar i inredningen.
NYHETER

Bo och Karin Åberg i Sigtuna blev årets vinnare i SM i sommarstuga.

Jury var Martin Timell och Karin Mannerstål från ”Äntligen hemma”.

– Schyst med ett hus som har så få väggar! utbrast både Martin och Karin.

Öppna ytor, mycket ljus och sparsmakat möblerat. Martin Timell och Karin Mannerstål föll pladask för familjen Åbergs sommarstuga vid Mälarens strand.

– Jag gillar den öppna planlösningen. Frånvaron av väggar ger en härlig känsla av rymd. Även det enkupiga teglet på taket tilltalar mig. Det ger stugan ett charmigt gammeldags intryck trots att den är ny, säger Martin Timell och tillägger:

– Och så är jag grymt förälskad i runda fönster. Det känns väldigt rätt i en stuga som ligger nära havet,

Kollegan från tv-programmet ”Äntligen hemma”, Karin Mannerstål, fastnade framför allt för ljuset och den sparsmakade möbleringen:

– Att begränsa sig till ljusa färger är alltid bra. Det måste inte vara kritvitt för det. Man ska akta sig för att dekorera för dekorerandets skull. Ett övermöblerat hus gör ingen människa glad oavsett om man bor stort ellersmått.

Bo och Karin Åbergs platssnåla trappa av bok – som leder upp till sovloftet – föll även den tvåmannajuryn i smaken. Liksom stugans tre separata ingångar.

– Genom att ha tre ingångar som alla vetter åt olika håll slipper de gå runt hela huset när de ska till ut sjön, uteplatsen eller bilen. Mycket genomtänkt, säger Martin Timell.

Både han och Karin Mannerstål är överens om att en smart och hemtrevlig sommarstuga har väldigt lite med pengar att göra.

– Det handlar mer om fingertoppskänsla, säger Karin.

Förutom blommor, lyckönskningar och en prisumma på 10 000 kronor fick familjen Åberg personliga tips på hur de bygger en brygga nere vid stranden. Deras senaste projekt är ett nytt litet gästhus på tomten i samma stil som de två övriga husen.

Men prispengarna ska investeras i någonting helt annat.

– Våra två barn ska få dela på pengarna. De har båda nyligen köpt hus med sina familjer och kan behöva ett extra tillskott till renoveringen, säger Bo Åberg.

Se fler bilder från vinnarstugan

Nneka Amu