Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Möt sommaren med färg!

Är det dags att måla om ditt hus i sommar? Här är de smartaste tipsen!

MÅLARGLÄDJE. Vi svenskar målar helst själva. Goda råd är att ta hjälp av vänner, att ha färg, verktyg och bra väder på plats och att våga ha kul.
Ingenting förnyar ett hus så mycket som ny färg på fasaden. I dag finns utefärger i överflöd att välja bland. Aftonbladet guidar dig rätt.

Efter de rapporter som kom förra året, om att de flesta färger inte ger det skydd de lovar, satsar branschen på nya färger. Genom att ha mer färgpigment och mindre vatten i varje liter så ska resultatet bli bättre.

- Ju mer färgpigment en färg har och ju fler skikt man målar, desto bättre hållbarhet och skydd får man, säger Mats Nilsson, teknisk chef på Akzo Nobel.

- Vartannat eller vart tredje år bör man även tvätta husfasaderna, med såpa och ljummet vatten. Använd en vanlig borste. Absolut ingen högtryckstvätt, hellre en vanlig vattenslang för att skölja av fasaderna, råder Mats Nilsson.

Om man har mögel på fasaden kan man använda målartvätt, alger tas bort med så kallad algtvätt. Glöm inte att tvätta efteråt med rent vatten.

8 liter per person

Vi svenskar köper 71 miljoner liter utomhusfärg per år, industrin lika mycket. Vi använder 762000 liter lösningsmedel bara för att tvätta penslar.

- Att måla med samma färg och kulör som huset redan har behöver inte vara fel, det är skiktlagret som ger styrka åt fasadytorna. Naturligtvis finns det en gräns för hur mycket färg som kan målas över om och om igen. Men klart är att det är många, kanske 10-20 lager även av klassisk linoljefärg, säger Mats Nilsson.

Målar om oftare

Svenska husägare målar om allt oftare.

- Det skulle behövas först efter 10-12 år, men trenderna kommer in också på husets utsida. Och alla kulörer är möjliga att få. Det är väl så att vi vill sätta vår egen prägel på våra hus

Lillemor Dahl

Steg 1: Ta reda på vilken färg huset har nu

Huvudregeln är att använda samma sorts färg. Vet du inte kan du prova dig fram. Så här gör du:

  Ta T-röd och gnugga mot ytan. Löser sig färgen, inte bara färgar av sig, då är det latexfärg.

  Om färgen inte löser sig med förtunning är det alkyd- eller oljefärg. För att vara riktigt säker kan du droppa 10-procentig lut på ytan. Efter en halvtimme ska färgen bli gulfärgad eller vattenlösas. Då är det olje- eller alkydfärg.

  Slamfärg känns igen på att ytan är matt, smetar och är dåligt bunden.

Steg 2: Välj färgnyans

Vill du byta kulör och utseende på ditt hus? Då har du en rolig, men svår uppgift framför dig: att välja kulör!

 

UNDVIK OVANLIGA FÄRGER

  I ett tättbebyggt område bör husets kulör harmonisera med grannarnas hus. Undvik ovanliga färger som orange och lila, det brukar väcka anstöt hos grannarna.

S Inom stadsplanerat område är det gratis att få hjälp av stadsarkitekter och byggnadskontor. De kan närapå allt om ditt hus: från vilken tid det kommer och vilka färger som passar i miljön.

 

FRÅGA EXPERTER OM RÅD

  Är huset mycket gammalt kan det vara värt ett besök på hembygdsmuseer (har du vägarna förbi Stockholm kan du gå till Skansen, där finns det ju hus från olika perioder och platser i Sverige). Därtill har de experter inom byggnadsvård. Det är aldrig fel att ringa och fråga.

 

LÄS MÅNGA BROSCHYRER

  Färgfabrikanterna i Sverige har många broschyrer med både experttips och framför allt härlig inspiration. Dessa kan du hämta hos din färghandlare.

 

VÄLJ KLATSCHIGA DETALJER

  Älskar du rosa eller medelhavsblått kanske det är bara detaljerna som ska målas så. Det ser ganska konstigt ut med skära eller knallblå hus mitt i vintern.

Steg 3: Förbered målningen

Vilket förarbete måste göras? Ja, det beror på hur fasaden ser ut nu. Här är en snabbguide inför målningen:

 

Fasad av trä

Nytt: Allt ändträ ska behandlas med impregneringsolja. Grunda fasaden med utegrund eller späd den lasyr eller färg du vill ha minst 20 procent. Färdigstryk helst två gånger med lasyr eller oljetäckfärg. Används linoljefärg, så späd den 30–40 procent med lacknafta, 20 procent till mellanstrykning. Färdigstryk en gång. Falu rödfärg stryks en gång förtunnad med 10 procent vatten, färdigstryk en gång och måla tunt.

Tidigare målat med oljefärg eller alkydoljefärg: Tvätta med målartvätt och med algtvätt om det behövs. Skrapa bort lösa färgskikt. Finns det trärena delar, grunda de bitarna med utegrund. Färdigstryk två gånger med samma sorts färg som använts innan.

Tidigare målat med latexfärg: Tvätta fasaden som ovan, och grunda trärena ytor med grund. Färdigstryk två gånger med täckande latexfärg.

Tidigare målat med täcklasyr: Samma sak som övriga förarbeten. Efter det kan du använda impregnering plus två strykningar med lasyr, vare sig du väljer en lasyr med olja eller utan.

Tidigare målat med rödfärg: Det finns flera kulörer i den färgtyp som vi kallar faluröd. Förutom rött finns färgen i svart och brunt. Skrapa bort lös färg och borsta med piassavakvast i träets riktining. Grunda med vattenutspädd färg cirka 10–15 procent, färdigstryk en gång och måla tunt.

Tidigare laserat: Här behövs ingen förbehandling. Måla en gång med impregneringslasyr och två gånger med lasyren.

Obs! Glöm aldrig ändträet. Ändträet måste alltid skyddas speciellt, det är bara när man målar med falu rödfärg som detta inte behövs. Impregneringsolja är viktigt, den ska torka innan färgen tas på. Är den oljig även efter ett dygn, torka av överflödet.

 

Fasad av puts

Nymålning: Ingen förbehandling, utan underbehandla med murimpregnering, och färdigstryk två gånger med färg som ger murvärn. Många väljer att sprutmåla för att få struktur, ett arbete som är bäst att lämna bort till proffs, men försöka duger. Fordrar mycket skydd runt fönster och dörrar. Många silikatfärger finns för vanlig penselmålning.

Tidigare målad med alkydhartsfärg eller latex: Rengör till fast underlag. Knacka bort löst sittande puts och laga med husfix vid mindre skador och bruk vid större. Tvättar du med algtvätt var noga med att skölja efteråt med vatten. Impregnera lagningarna och blanda en fjärdedel grundfärg för mur med tre fjärdedelar av murfärgen. Färdigstryk en gång, oftast två om du bytt färg.

Obs! Var noga med underarbetet. Många färger för puts får inte målas med en temperatur under 8 plusgrader. Var noga med underarbete och lagningar. Om ytan krackelerar har man målat för tjockt. Hellre två gånger för färdigmålning än en är regeln. Och lyd råden du får av handeln, det förlänger fasaden med många år.

 

Fasad av tegel

Kontrollera fogar och rengör tegelytorna, det gäller också mexi. Har redan teglet målats så rengör till underlaget och skrapa upp. Det behövs både grund och två färdigstrykningar med de silikatfärger som finns.

Obs! Tegel är ett levande bränt material, tänk dig för både en och två gånger innan du börjar måla. Kanske behövs bara tvätt, och i stället måla fogarna. Ett gammalt tegelhus har oftast en karaktär som ingen färg kan ge, och största varningen är att det är vanskligt att måla tegel, utan att misstag görs.

Rött toppar svenskarnas favoritlista

Svenskarna är mest konservativa i Skandinavien när det gäller färgsättning. 64 procent svarade i en undersökning att de väljer nuvarande kulör på huset när de målar om. Här är de fem färgerna som säljer bäst:

1. Rött

2. Gult

3. Brunt

4. Grått

5. Vitt

Låt husets färg styra färgen på dörrar & fönster!

  Vitt hus: Våga blekt lila och rosa, enkelt och snyggt är blått, vitt, mörkgrönt och farligare svart. Använd samma nyanser till järnräcken, vattenkannor och till och med målade bambupinnar.

  Blått hus: Var försiktig, välj gärna vitt, grått, syrenlila och blekt rosa. Måla gärna krattors och spadars skaft, eftersom de lätt ser gamla och anfrätta ut.

  Gult hus: Här är allt möjligt, bara inte klarrött. Alla andra röda toner, vare sig de är mättade som vin eller blekt aprikos, går bra precis som de flesta andra, bara svart och brunt kan undvikas.

  Rött hus: Håll allt lite nedtonat, vitt, blekrosa, grått är sagolikt till röda hus, men våga mer med violett och ljusgrönt. Bleka pasteller i alla de färger är vackert mot rött, på bänkar, på stenar, på fönsterlådor.

  Ljusgrönt hus: De sedan några år trendiga färgerna i lime och citrongult precis som alla gråa toner passar. Behåll aluminiumkannan och lasera träbänken med olja i grått, precis som möblemanget.

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet