Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Växterna som slingrar sig

14 klätterväxter för alla lägen

Slingrande, klättrande och som marktäckare. Med klätterväxter kan du skapa rum – både på din balkong och i din trädgård.

Vacker klematis.   Vacker klematis. Foto: Per Björn

Klätterväxter är en av trädgårdens tacksammaste växter då man kan använda dem till så mycket. De kan växa upp på spaljeér vid husväggen eller klättra på ett lusthustak eller i ett träd. Vissa klättrar på egen hand och vissa med hjälp av luftrötter eller häftskivor.

– De klätterväxter som klättrar med bladskaften behöver stöd att bindas upp mot som till exempel en spaljé, obelisk eller portal, säger Paul Larsson, delägare till MunkaGarden.Blanda flera sorter

Det roligaste med klätterväxter är enligt Paul att blanda olika sorter för att få en längre blomningstid och för att mixa blad, färger och former under året.

– Man kan göra en varierande rabatt eller kruka på enkla sätt genom att blanda klätterväxter med vanliga perenner eller buskar. På så sätt får man en roligare variation i trädgården och på balkongen.

Med enkla knep kan man få in olika sorters klängväxter på en liten yta, men på stor volym.

– Viktigt att tänka på vid plantering är att ha en lucker fin jord som är grundgödslad. Klematis ska planteras så att där blir ett lager med grus eller singel runt rothalsen för att den ska må bäst. Man ska även skydda nedre delen på en klematis mot stark sol.

För att få en så frodig blomning och en härlig växtkraft till växten ska den gödslas två till tre gånger per år och man ska klippa bort döda grenar och gallra bort de äldsta grenarna med jämna mellanrum.

Micaela Nordberg
Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet