"Vi bor på jobbet"

Sandra och Nino byggde om en affärslokal till ”bokal”: ”Vi har gjort allt – utom el och badrum”.

Stål och betong. Kök och vardagsrum har öppen planlösning. Trappan leder upp till sovloftet som rymmer två sovrum och en stor klädkammare. De svarta köksluckorna kommer från IKEA liksom den stora svarta skinnsoffan. Golvet är industribetong som gjutits på plats och sedan lackats.
Stål och betong. Kök och vardagsrum har öppen planlösning. Trappan leder upp till sovloftet som rymmer två sovrum och en stor klädkammare. De svarta köksluckorna kommer från IKEA liksom den stora svarta skinnsoffan. Golvet är industribetong som gjutits på plats och sedan lackats.
NYHETER

Hon är formgivare, han är konstnär.

För tre år sedan köpte de en kontorslokal — som också fick bli deras hem.

Följ med till Sandras och Ninos annorlunda bostad i centrala Stockholm.

Sandra och Ninoo visar runt i sin "bokal” – lokal och boende i ett.
Sandra och Ninoo visar runt i sin "bokal” – lokal och boende i ett.

Text: Nneka Amu

Foto: Emma Mattsson

Att jobba och bo på samma ställe hade länge varit en dröm för paret Sandra Praun, 36, och Nino Strohecker, 35.

Så när de råkade går förbi den tomma 135 kvadratmeter stora lokalen i bottenvåningen på ett hus i centrala Stockholm kändes det direkt att de var något intressant på spåren. Här hade tidigare funnits både köttbutik och byggfirma, men nu var allt tomt och övergivet. Taket var sänkt överallt och golvet täckt av en stor kokosmatta. Men, de hade bestämt sig. Efter att en byggfirma gett dem ett saftigt kostnadsförlag beslöt de att renovera själva.

–?Vi har gjort allt utom el och badrum, säger Nino.

Tillsammans med Sandras pappa har han även byggt ett loft av en vanlig byggställning som bland annat används vid scenbyggen. Här uppe finns två sovrum och en klädkammare.

Eftersom takhöjden är 4,35 meter finns ingen risk att man slår i huvudet, varken där uppe eller nedanför där köket, matplatsen och vardagsrummet ligger. Liksom badrummet som delas med kunderna. En grön glasvägg med svängdörr skärmar av toaletten från duschen och badrumsskåpet.

I det främre rummet, som har stora välvda fönster mot gatan och vackert brunt originalklinker från 1927, ligger den gemensamma studion och ateljén,

Designstudio S. Här jobbar de och tar emot kunder. Då och då har de också utställningar.

Är det inte svårt att dra gränsen mellan arbete, fritid och privatliv när man bor som ni gör?

–?Visst kan det vara påfrestande ibland, men fördelarna är så många fler. Du kan sätta igång med arbetet direkt på morgonen och du betalar en hyra i stället för två, säger Sandra.

–?Det är mest kul, annars skulle vi inte göra det. Jag är rätt duktig på att ta pauser och laga ordentlig lunch och middag åt oss båda, så det är ingen större risk att vi jobbar för mycket, säger Nino.

Nneka Amu