Pimpa dina Ikeamöbler

BILLY SOM BARSKÅP Extradelarna som gör Billybokhyllan till barskåp är en ny storsäljare för företaget Parts of Sweden. ”Men vi har inte kommit på det själva, det var en besökare på hemsidan som kom med idén”, säger Patrik Almö.
Foto: Foto: KRISTER HANSSON
BILLY SOM BARSKÅP Extradelarna som gör Billybokhyllan till barskåp är en ny storsäljare för företaget Parts of Sweden. ”Men vi har inte kommit på det själva, det var en besökare på hemsidan som kom med idén”, säger Patrik Almö.
NYHETER

Står det en Billybokhylla och skräpar i källaren?

Gör om den till ett läckert barskåp!

Flera nya företag hjälper dig att pimpa dina Ikeamöbler.

Patrik Almö, 45, åkte till Ikea för att hans tonårsdotter skulle få en ny säng.

– Hon sa ”jag vill inte ha några tråkiga vanliga sängben”. Men till modellen Sultan fanns bara två sorters ben att välja mellan. Då började det spinna i huvudet på mig, säger Patrik Almö.

Han började höra sig för med sina kompisar – och nästan alla hade idéer om hur man skulle göra om Ikeamöbler, så att de fick nya funktioner eller bara blev snyggare.

Har rullat på

Patrik Almö startade sitt företag Parts of Sweden för drygt ett år sedan.

En av de första produkterna var lejontassar till sängen Sultan. Sedan har det rullat på med vinställ till hyllan Ivar och bokhyllan Billy som både sko- och tidningsställ och barskåp.

Överdrag till soffor

Patrik Almö är inte helt ensam om idén.

Företaget Bemz tillverkar sedan flera år överdrag till Ikeasoffor i olika tyger. Singaporebaserade sajten ”Ikea hacker” låter hemmafixare lägga upp bilder på möbler som de byggt om och anpassat.Något som passar i kristider.

– Istället för att man köper en dyr möbel försöker man återanvända det man har hemma. Annars är det så himla lätt att man bara slänger ut saker, säger Patrik Almö.

”Roligt med intresse”

Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea Sverige, välkomnar påhittigheten.

– Det är roligt att det finns ett intresse för Ikeas produkter. Men våra garantier för kvalitet och säkerhet gäller bara i originalutförande. Kanske blir inte möblerna lika säkra om man sågar i dem, det vill vi att man ska tänka på, säger hon.

Behöver Ikeas möbler pimpas?

– Nej, det tycker vi inte. Men vi vill inte heller lägga lock på folks kreativitet, säger Ylva Magnusson.

FAKTA

Tre nätföretag som hjälper dig fixa dina möbler

Bemz säljer soff- och fåtöljöverdrag till olika Ikeasoffor, däribland flera utgångna modeller. Överdragen finns med mönster av legendariska formgivare som Stig Lindberg och Göta Trädgårdh.

Helsingborgsföretaget Diffrey gör luckor och bänkskivor som passar till Ikeas Faktumkök. ”Vi trodde att våra kunder skulle vara personer som ville byta ut sina luckor, men det har visat sig att de flesta köper nya kök och sätter dit våra luckor”, säger David Andersson.

Australiska Grippiks gör färgglada ytdekorationer med blommiga och grafiska mönster, som är anpassade till Ikeas möbler. Fräscha upp ett bord, en dörr eller en bokhylla med ytskiktet som går enkelt att ta av när man tröttnat på det.