Barista Emma Andersson tipsar om bästa kaffet

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
NYHETER

– Det viktigaste är egentligen inte vilken kaffeapparat du har.

– Färska nyrostade kaffebönor av bra kvalitet som du helst maler själv ger bästa kaffet nästan oavsett vilken kaffemaskin du väljer, säger Emma Andersson, barista i Stockholm.

Foto: MIKAL GUSTAVSEN

Emma Andersson lever som hon lär. Hon har inte skaffat någon lyxig kaffemaskin till hemmet. I stället använder hon presskannor, aeropress, och satsar på riktigt bra kvalitetskaffe: Hela bönor som hon maler själv i sin inköpta kaffekvarn.

– När jag har gäster förväntar de sig alltid ett fantastiskt kaffe och de gillar absolut min hemmagjorda Irish Coffee, säger hon och ler.

– Ska jag fika en latte eller cappuccino gör jag gärna det ute på ett mysigt kafé tillsammans med mina vänner.

Tycker du att det är skillnad på de olika kaffeapparaterna för hemmabruk?

– De tjänar alla sina syften och ger självklart olika resultat. Men det enklaste för hemmabruk om man vill ha lagom lyx är en presskanna, som jag redan nämnt. Eftersom jag är särskilt förtust i latte rekommenderar jag att också skaffa en mjökskummare som höjer feststämningen betydligt.

got annat som vi hemmafixare ska tänka på?

– Förutom att välja ett bra kaffe, tänk även på hållbarheten, återförslut påsarna ordentligt, förvara kaffet lufttätt och svalt i rumstemperatur. Testa även gärna bönsorter från olika regioner.

– När du hittat en bra kaffebutik, tala med den duktiga personalen som hjälper dig genom djungeln av kaffesorter. Om du inte köper enbart bönkaffe kan de också mala kaffet i butiken för den bryggmetod som passar till det du har hemma. Det krävs olika malningsgrad för bryggkaffe, espresso, presskanna etc.

PS! Missa inte Emmas fina recept nedan på goda kaffedrinkar till julhelgen!

FAKTA

En mästare på caffè latte

Namn: Emma Andersson.

Ålder: 24

Yrke: Barista och driftschef för Stureplansgruppens kaféer och lunchservering i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Meriter: Svensk mästare i caffè latte (Beige champion 2007). 5:a i Barista-VM samma år.

Även med i Barista-landslaget som kom 2:a i nordiska mästerskapen på Island 2008, och som blev Norden-mästare i Göteborg året innan.

Så lyckas du med ditt kaffe

Hemligheten bakom succén med att latten numera är den givna kaffedrycken på alla våra kaféer och i hemmen är kombinationen av mjölk och starkbryggt kaffe:

Espresson är rik på smaker och kan därför bära mycket mjölk. Proteinet i mjölken, kaseinet, dämpar kaffets beska och bittra smak.

1. Det är viktigt att kaffet är riktigt färskt. Låt det vara kvar i påsen och stäng den noga så behålls aromämnena. Förvara på en sval och mörk plats.

2. Vattnet gör också märkbar skillnad. Det ska vara färskt och kallt.

3. Nybryggt kaffe ska drickas direkt, kaffe i termos bör drickas inom en timme.

4. Maler du bönor – mal precis innan du brygger kaffet för att behålla så mycket som möjligt av aromerna.

5. Ska du göra en mjölkbaserad kaffedryck, till exempel en caffè latte ska mjölken vara färsk och kylskåpskall.

6. Precis som med en gnutta socker kan du avrunda kaffets syrlighet och bitterhet med varm mjölk. Men det är viktigt att mjölken inte blir varmare än 65 grader. Den kan annars ändra karaktär och smaka som välling. Använd gärna en termometer.

Apelsin- och kardemumma-latte

För 4 personer.

4 höga glas

2 dl starkt kaffe (1/2 dl per glas)

6 dl varm mjölk (1 1/2 dl per glas)

8 tsk apelsin- och kryddsocker (2 tsk per glas)

Apelsin- och kryddsocker (räcker till cirka 20 glas, förbered och ha i kylen tills du blir sugen) :

1,5 dl mörkt muscovadosocker

Rivet skal från 1/2 apelsin

0,5 dl kanel

0,25 dl kardemumma

r så här:

1. Tvätta apelsinen och riv skalet från halva.

2. Blanda det mörka muscovadosockret, apelsinskalet, kanelen och kardemumman och låt det stå svalt.

3. Brygg starkt kaffe.

4. Värm och skumma mjölk i en kastrull på spisen med hjälp av en visp eller mjölkskummare.

5. Rör ner 3 tsk socker i varje glas. Häll i den varma, skummade mjölken och fyll på med det smaksatta kaffet. Strö gärna lite muscovadosocker på toppen.

Emmas tips: Kaffet får en god styrka som möter upp apelsintonerna om det görs i moccabryggare. Tänk på att mjölken inte får bli varmare än 65 grader, annars blir den bränd.

Mini chocolate dream coffee

För 4 personer.

4 små glas

6 plattor After Eight

2 dl kaffe (1/2 dl per glas)

4 dl varm standardmjölk (1 dl per glas)

r så här:

1. Brygg kaffet.

2. Fördela 4 bitar av mintchokladen After Eight i små glas.

3. Värm och skumma mjölken i en kastrull på spisen med hjälp av en visp eller mjölkskummare.

4. Häll det nybryggda kaffet i glasen och rör om. Toppa med mjölkskummet. Krossa de 2 återstående After Eight-plattorna och garnera med bitarna.

Emmas tips: Brygg kaffet i vanlig bryggare eller som presskaffe. Små skira glas passar fint att servera i. Tänk på att mjölken inte får bli varmare än 65 grader, annars blir den bränd.