Nu doftar det jul i Majas kafé

Helena och Pelle Hallgren förverkligade sina drömmar i byggnaden från 1700-talet.

1 av 4
I stallet vid Majas kafé & trädgård kan man fika i lugn och ro. Den vackra ljuskronan står i kontrast till det slitna bordet för att det inte ska bli för gulligt.
NYHETER

Gran, mossa och väldigt många värmeljus.

Enkelt och stilrent.

Så är julen i Majas kafé i Gävle.

Det doftar barr, stearin och kryddiga kakor när man kliver in på Majas kafé?&? trädgård i Gamla Gefle.

Helena och Pelle Hallgren har drivit det i ungefär tre år. Tanken på att ha något eget har de haft länge, Helena gillar att pyssla och Pelle har jobbat mycket på restaurang. När kaféet var till salu hade de redan hunnit drömma om hur de skulle inreda stället om det vore deras.

En entreprenörsdröm som blev sann, men framförallt ett sätt att ägna sig åt det paret gillar allra mest – inredning.

Mycket förändrades i och med ägarbytet. De mörka träväggarna målades vita och interiören fick sig ett ljust lyft. I den lilla byggnaden från sent 1700-tal ryms både en butik, ett kök och ett kafé. Bredvid finns ett gammalt stall där man också kan avnjuta hembakade kakor under en gnistrande kristallkrona.

Ute på gården ligger snön som ett tunt täcke över bänkarna, som gästerna brukar fika vid på sommaren. Då fungerar gården även som örtträdgård. Där växer citronmeliss, basilika, mynta och andra favoriter.

– Tänk att bara gå ut och ta en bukett kryddor eller två, säger Helena entusiastiskt.

Men nu är det snart jul, även det en mysig tid på året. Pelle och Helena passar på att varva ner, umgås med familjen och tända ljus. Men tomtar och stjärnor går bort.

Pelles och Helenas jul är sparsmakad med enkla detaljer som känns fridfulla i stället för röriga.

– Det är lite franskt lantliv, och lite gotländskt, säger Helena.

Kärleken till svenska konst­närer och designers är stor. Sedan de öppnade kaféet har kontakterna blivit fler och bland favoriterna finns Tina Hellmans vackra krukor och Ulrika Björkman och hennes tavlor av gamla virkade dukar.

Inspiration hämtar Helena och Pelle från sina olika resor utomlands. Ofta är det hon som får idéerna och Pelle som löser det rent praktiskt. Han är utbildad möbelsnickare, vilket kommer väl till pass.

Borden i kaféet till exempel, det går inte att ens gissa vad de egentligen är.

– Skärbrädor, säger Pelle stolt.

– Ja, han ringde mig från Ikea och sa att han hade hittat skärbrädor till borden. Jag tänkte bara ”vad sysslar han med nu?”. Nu när de målats vita skulle man aldrig kunna gissa, säger Helena.

Text: ? Danielle Deasismont

Foto: ? Börje Thuresson

Se recepten på Majas bästa julkakor nedan.

FAKTA

Helenas och Pelles 6 juligaste tips

1. Levande ljus. Lyser upp i mökret och skapar en mysig stämning.

2. Gör personligt julpynt. Använd naturens egna material, gå ut i skogen och plocka själv.

3. Tänk på dofterna. Glögg, pepparkakor och saffran skapar julkänsla.

4. En sprakande eld. Luktar gott och ser fint ut.

5. Gör en egen adventsljusstake. Blir jättefin av blockljus, mossa, krukor och stålsiffror.

6. Ta dig tid att umgås med vänner och bekanta. Stanna upp och tillbringa tid med dem du gillar.

Baka "Majas" bästa julkakor

Saffran- och apelsinkaka

En härlig sockerkaka med smak av saffran och apelsin.

12 bitar

200 g smör

1 g saffran

1 sockerbit

2 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

Skal och saft av en liten apelsin

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

r så här:

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Stöt saffran och sockerbiten i mortel.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt det rivna skalet och saften av apelsinen.

4. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 23 cm i diameter.

5. Grädda kakan i 175 grader i cirka 40 minuter. Serveras nybakad med en klick grädde.

Pepparnötter

Kryddiga kakor med en tydlig smak av mandel.

35 stycken

125 g smör

1 dl strösocker

1 tsk sirap

Ett halvt ägg

0,5 tsk ingefära

0,5 tsk kanel

1 tsk nystött kardemumma

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Till garnering:

35 skållade mandlar

r så här:

1. Smält smöret och rör samman med socker och sirap.

2. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda mjöl med bikarbonat. Rör ner det i smeten och arbeta in det väl.

3. Forma runda bollar, cirka 35 stycken, och lägg dem på en smord plåt. Tryck ner en mandel i varje boll och platta till dem lätt.

4. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.

Makalösa muffins med saffran

Luftiga muffins som är självklara till julfikat tack vare saffranet.

30 muffins

200 g smör

1 g saffran

2 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Till garnering:

Florsocker

r så här:

1. Smält smöret och låt svalna. Rör ner saffranet.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Rör ner smör, mjölk, mjöl och bakpulver. Rör om till en smet.

4. Fördela smeten i muffinsformar.

5. Grädda mitt i ugnen, 250 grader i tio minuter.

6. Låt svalna, pudra sedan med florsocker.

Majas pepparkaksrulltårta

Syrlig crème fraiche med lingon utgör en bra balans mot den söta kakan.

12 portioner

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskryddor

Fyllning:

2 dl crème fraiche

1 dl lingonsylt

r så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Sikta i vetemjölet blandat med potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör om till en smet.

3. Bred ut smeten på välsmort bakplåtspapper i en långpanna.

4. Grädda i nedre delen av ugnen på 250 grader i cirka fem minuter.

5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt svalna.

6. Rör samman fyllningen och bred över kakan. Rulla ihop den. Förvara i kyl.

Morotskaka med lingon

Saftig morotskaka dekorerad med lingon.

12 bitar

1,5 dl solrosolja

3,5 dl strösocker

4 dl fint rivna morötter

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

0,5 tsk nyriven muskot

1 tsk kanel

1 del grovt hackade valnötter

Topping:

200 g smält avsvalnat smör

200 g philadelphiaost

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Saft och skal från en citron

r så här:

1. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget.

2. Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Sist tillsätter du valnötterna.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 23 cm i diameter.

4. Grädda kakan i 200 graders ugn i cirka 30 minuter.

5. När kakan har svalnat vispas alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet som breds ut över kakan.

6. Låt kakan stå kallt en stund så att toppingen stelnar något. Garnera med lingon.