16 goda grönsaker som är lätta att odla

Trädgårdsmästaren Antoine Berthelins bästa tips

1 av 17
Recept!
NYHETER

Nu börjar det bli dags att förbereda i grönsakslandet.

Här tipsar trädgårdsmästaren Antoine Berthelin om

1 Potatis är en klassiker. Färskpotatis är ju väldigt gott och väldigt roligt att plocka. Varje gång jag gräver efter den känns det som att jag hittar guld. Man blir glad av det.

TIPS!

Servera i stället de nykokta färskpotatisarna med smält smör, hackad dill, gräslök och en lagrad ost (västerbottens, präst, svecia) bruten i bitar.

2. Broccoli är enkelt att odla men kräver mycket plats.

3. Bönor. Det kan vara bra att börja med bondbönor. De sår man i friland väldigt tidigt i april eftersom den gror när det är kallt. Det är stora frön och svårt att misslyckas med dem.

4. Haricots verts är lättsådda men får inte sås för tidigt eftersom de inte gillar kall jord.

5. Jordärtskocka är jobbigt lätta att odla. Se till att plocka upp alla om du inte vill att de ska invadera landet. Men har man det besväret – att man får för mycket – då är det okej.

6. Kronärtskocka är lättodlad om man köper som planta men svår att odla från frö.

7. Kryddor. Egenodlade kryddor har en helt annan smak än de du köper i butik. Till vintern kan du torka kryddorna men det går även bra att frysa de flesta kryddor förutom basilika. Den brukar jag göra egen pesto på.

8. Lök. Purjo, gul och rödlök köper man och planterar som pyttesmå sättlökar. Jätteenkelt.

9. Kål är lättodlad men går lika bra att köpa i affären med ungefär samma smak. Satsa på några goda kryddor i stället.

10. Majs är lätt att odla och går bra att frysa. Låt bladen sitta kvar på den då.

11. Mangold är en otroligt tacksam grönsak att odla. Den blir inte sjuk och angrips sällan av insekter. Tre plantor försörjer en hel familj.

12. Pumpa – jag är galen i pumpa. Jag tycker absolut det är något man ska odla. Nu finns det jättemånga goda matpumpor, speciellt de japanska sorterna har mycket smak. Pumpor är väldigt lätta att förvara eftersom att de trivs bäst i rumstemperatur. När man skördar dem i september håller de ända in i februari.

13. Squash blir det stora plantor av. De finns i många olika former och färger och kan användas på många sätt i matlagningen.

14. Sallad är lättodlat men kräver en hel del vatten för att växa.

15. Rabarber är väldigt lätta att ha i trädgårdslandet. De överlever vintern och kommer upp av sig själva nästa år.

16. Rädisor sår man direkt i jorden och de gror på några dagar. De kräver regelbunden vattning och är klara på en månad. Därför kan man så två gånger och få två skördar på en säsong.

Text: Veronica lundström ## Foto: anders norsell