Rama in dina planer för året

NYHETER

Aftonbladets Monica Karlstein visar hur du gör personliga

kom ihåg-tavlor – steg för steg

Nytt år och ny kalender. Dags för ordning och reda. Städa bland lapparna på kylskåpet och tillverka något snyggt att sätta dem på. Januari är ofta förenat med nya rutiner som kan vara svåra att komma ihåg. Det är dags att bringa lite ordning i kaoset hemma. Skapa en snygg och funktionell kom-ihågtavla och samla hela familjens aktiviteter så får ni bättre koll.

En anslagstavla kan vara gjord av så mycket annat än tunn brun korkmatta. Vad sägs om en magnettavla med den senaste trendtapeten eller en nåltavla klädd i fint tyg? Förutom som ordningsmakare fyller de också en helt annan funktion – som vacker konst på väggen.

Överraskande detaljer

– I år blir det populärt med organiska mönster med slingrande växter och blomster på tyger, säger Ernst Kirchsteiger, inredare känd från

tv-programmet ”Jul med Ernst” och ”Sommartorpet”.

– Och de kommer att överraska med sina detaljer varje gång vi tittar på dem, ungefär som i Pettson och Findus- böckerna eller i Josef Franks tyger och tapeter.

Anslagstavlor behöver inte bara vara för nålar. Magneter och klädnypor går lika bra. Ett gammalt fönster med hönsnät kan fungera som anslagstavla eller varför inte en magnettavla gjord av en vacker tapetpå en plåtskiva.

Guld och ljung

– Fåglar på tapet har varit väldigt populärt i flera år och det håller i sig. I vår kommer en ljusblå tapet med talgoxar från Borås tapeter förmodligen bli mycket populär i takt med att vi slår upp dörrarna till våra sommarstugor, säger Ingrid Hägglund, butikschef för tapetbutiken Björklund & Wingqvist i Stockholm.

Färger som aubergin, mörk ljung och gammeldags rosa kompletterar de varmt chokladbruna nyanserna i vinter. Även mullvad och guld fortsätter starkt. Till våren poppar ljusa pastellfärger upp i våra hem.

Satsa på loppisfynd

Glöm inte bort att det är tavlans ram som ger karaktär. Ofta finns egensinniga och annorlunda ramar på loppis för en liten slant. Återanvänd dem och skapa din allra coolaste planeringstavla.

Här intill tipsar jag om fyra fina tavlor som du enkelt kan göra hemma.

FAKTA

"Leta unika tavelramar på loppis och ge dem ny färg"

Detta behövs: Plåtskiva, plåtsax, lim, tapet, trälack, pensel, småspik, hammare, tavelram.

Inköpsställen: Tapet BW1245227 ur kollektionen Falsterbo, Boråstapeter, Björklund & Wingqvist, Flügger, Myrorna.

Så här gör du:

1Klipp till en plåtskiva med en plåtsax så att den passar i tavelramen.

2Klipp till en bit tapet lika stor som plåtskivan. Om tapeten är mönstrad, tänk på att inte kapa mönstret. Hitta ett naturligt avslut i mönstret.

3Limma på både tapet och plåt och sätt ihop. Var nog med att klämma ut överflödigt lim och luftbubblor. Låt torka.

4Lacka tapeten med trälack som gör magnettavlan mer hållbar och så att tapeten inte gulnar med tiden. 3–4 Magneter.

5Lägg i skivan i ramen och sätt den på plats med ett par spikar på ramens baksida.

Tips! Tapetlim fungerar, men även en del papperslim. Provlimma först på en plåtbit du inte ska använda och kolla om tapeten fäster med limmet som du tänker använda. Hittar du en billig ram på loppis? Låt den få nytt liv med lite färg.

”Återanvänd dina gamla vinkorkar”

Detta behövs: Vinkorkar, tavelram, kniv, lim.

Inköpsställen: Tavelram från Ikea.

så här gör du:

1 Lägg ut alla vinkorkar såsom du vill ha dem i ramen. Då får du en överblick hur det kommer att se ut. Vrid och vänd korkarnas motiv som du vill ha det och så att de passar storleksmässigt mot varandra.

2 Ta bort en rad korkar från tavlan och limma dit en kork i taget. När första raden är limmad fortsätter du med nästa rad och så vidare.

3 Skär till korkarna i sista raden så att de passar och limma dit dem.

4 Torka bort överflödigt lim. Låt torka.

Tips! Välj ett lim som blir transparant när det torkar så att det inte syns i skarvarna.

”Tänk på att inte kapa mönstrat tyg”

Detta behövs: Tavelram, tunn skiva av hård papp eller trä, hobbypolyeter/stoppning, tyg, häftpistol.

så här gör du:

1 Klipp till en skiva som passar i tavelramen eller använd tavlan om en sådan följde med ramen, förutsatt att den saknar värde.

2 Klipp till hobbypolyetern ett par centimeter större än skivan. Klä skivan med den, vik in kanterna på baksidan och häfta fast med häftpistolen.

3 Klipp till tyget som du vill ha som motiv. Klipp det ett par centimeter större än själva skivan på varje sida. Klä in den stoppade skivan i tyget, vik in kanterna på baksidan och häfta fast med häftpistolen.

4 Lägg i skivan i ramen och sätt den på plats med ett par spik på ramens baksida.

Tips! Om tyget är mönstrat, tänk på att inte kapa mönstret. Hitta ett naturligt avslut. Välj tillräckligt korta häftklammer så att de inte går igenom skivan och sticker ut på framsidan. Hittar du en billig ram på loppis? Låt den få nytt liv med lite färg.

”Spänn nätet ordentligt”

Detta behövs: Fönsterram, sandpapper, snickerifärg, hönsnät, häftpistol, avbitartång.

så här gör du:

1 Slipa bort gammal färg från fönsterramen.

2 Måla ramen och låt torka.

3 Klipp ut en bit hönsnät som passar till baksidan av ramen. Häfta fast med häftpistol.

Tips! Tänk på att spänna hönsnätet ordentligt när du häftar fast det på ramen.

Det blir populärt med organiska mönster och slingrande växter

Monica Karlstein