”Jag bakar till och med när vi är ute med båten”

Bakentusiasten Heidis surdegsfavoriter

Heidi går som lärling på ett bageri och siktar på att bli bagare och konditor.
Heidi går som lärling på ett bageri och siktar på att bli bagare och konditor.Foto: Anna Rönnqvist
NYHETER

Man blir glad av surdeg.

Fråga Heidi Guldager.

Hon har bytt jobb för att kunna baka på heltid.

Just nu går hon som lärling på ett lokalt bageri och lär sig allt om matbröd, kakor, bullar och choklad.

– Jag jobbade med ekonomi på ett kontor förut men det var ju inte direkt så tjoho och kreativt. Det här är något helt annat. Kunderna ser våra limpor och chokladpraliner och tycker att ”oh, va gott!” Det är kul. Jag vill göra folk glada.

Chocolatier var målet

Trots noll påbrå och inspiration hemifrån blev Heidi tidigt en intresserad matlagare. Och något sött vill man ju ha efter maten och så föddes tanken på att bli chocolatier.

– Men det är nog lite för smalt så jag utbildar mig också mig till bagare och konditor, säger hon.

På köksbänken står en deg som håller på att jäsa ut ur sin bunke. Bredvid står två surdegar och småbubblar. Och på matbordet tronar helgens skörd – tre präktiga limpor.

– Det är så avkopplande att baka, även om jag gör det hela dagarna, säger hon. Jag bakar till och med när vi är ute med båten. Det är lite lyxigt – att äta frukost med nybakat bröd i en skärgårdsvik.

Förresten, vill vi ha bröd med oss från intervjun?

Vi tvekar. Tre hungriga ungar i familjen. Borde inte…

– Äsch, jag har mer i frysen, säger Heidi.

Vi tror henne och tar hem ett surdegsbröd med pumpafrön till andra smörgåshungriga barn.

Heidi ser nöjd ut över att brödet kommer till nytta.

– Först tyckte jag att det var lite läskigt med en intervju men det var ju bara jättekul!

Vi sa ju det – surdeg gör en glad.

Jon Hansson