Årets gran – rosa

Rosa gran i år? Eller kanske en lyxvariant med täta barr? Efter mer än tio år med plastgranar höjer butikskedjorna kreativiteten.
Rosa gran i år? Eller kanske en lyxvariant med täta barr? Efter mer än tio år med plastgranar höjer butikskedjorna kreativiteten.Foto: Foto: Scanpix
NYHETER

Ska den vara rosa, vit, klassiskt grön eller exklusivt metallic-färgad? Kanske en lyxvariant med täta barr?

Efter mer än tio år med plastgranar höjer butikskedjorna kreativiteten.

– I år lanserar vi fyra nya färger, nämligen koppar, blå, silvergrå och grön metallic, berättar Lisa Pers-Ohlsén, marknadschef på Rusta.

– De finns i olika höjder, med inbyggd belysning och med fot i metall eller plast.

Liksom flera andra aktörer TT talat med har Rusta sålt plastgranar i över tio år. Pers-Ohlsén beskriver utvecklingen som positiv men vill inte lämna ut försäljningssiffror.

”Vill slippa barren”

På Coop, som säljer omkring 5 000 plastgranar per år, har man i år två varianter av den klassiska gröna. En är lite enklare, en är lyxigare med tätare barr och högre höjd.

– Det främsta motivet vi hör från kunderna är att de vill slippa barren. Plastgran ses som praktiskt, packar man den noga så håller den i många år, säger informationschef Magnus Nelin.

Fasar ut pvc-plast

Men Åhléns, som i flera år har varit en av de största aktörerna med omkring 8 000 sålda plastgranar årligen, har i år valt att inte köpa in några granar.

– Vi håller på att fasa ut pvc-plast ur sortimentet och det fanns pvc i våra granar. Vi letar alternativa plastgranar men hittills har vi inte hittat några bra, berättar vikarierande informationschef Carina Kampe.

FAKTA

Plastgranar i Sverige

28 procent av svenskarna planerar att ha en plastgran hemma i jul. 31 procent av kvinnorna och 26 procent av männen föredrar plastgran.

45 procent av norrlänningarna tänker ha plastgran – att jämföra med 27 procent i Storstockholm, 18 procent i Göteborg med omnejd och 20 procent i Malmö med omnejd.

I Göteborg och Malmö-området tänker 40 procent inte alls ha gran hemma. I Stockholm undviker var tredje invånare julgran.

Källa: Åhléns enkätundersökning med 1080 svenskar (TT)

TT