Här är förvandlingen

Sveriges fulaste kontor vann renovering

1 av 5
En polisman hade sin arbetsplats – på en liten pall.
NYHETER

De hade Sveriges fulaste kontor.

Men nu har Södermalmspolisens lokaler fått lyxig inredning – och nya gardiner som dämpar stanken från häktet.

– Det har blivit jättebra, säger Therese Johansson, chef på utredningsjouren.

Från tråkig, statlig arbetsmiljö till luxuös loungekänsla – så fint har utredningsjourens stationsbefäl på Södermalm fått det.

– Det har mest varit hopplock, säger Therese Johansson, chef på utredningsjouren.

Det var hon som till slut fick nog av den anonyma inredningen och skickade in kontorsbilder till Elle Interiörs och Strukturs årliga inredningstävling ”Årets fulaste kontor”. Priset: helt ny inredning. Väggarna har målats om och möblerna bytts ut.

Hög ljudvolym

Problemen i den tidigare lokalen var många. Ljudnivån var hög och poliserna saknade ordentlig rastplats.

Eftersom befälen ständigt måste finnas på plats för att övervaka dem som sitter frihetsberövade, har matrasten ofta tagits vid datorn.

– Poliserna pratar i telefon, folk kommer in för att rapportera och radion står på. Samtidigt ska befälen hålla koll på övervakningskamerorna, säger Therese Johansson.

Nu sitter ljudisolerplattor i polisens färger – blått och vitt- på väggarna. På golvet ligger ljudabsorberande mattor.

Överallt syns små detaljer som härrör från poliskåren – batonger som stolsben och avspärrningstejp runt bordsbenen. Och luften har blivit bättre.

”Det är pinsamt”

– Det kan lukta fruktansvärt illa från häktet. Med våra luktabsorberande gardiner är det inte så längre, säger stationsbefälet Thomas Järnhke.

Men ska det verkligen behövas en inredningstävling för att polisen ska få bättre arbetsmiljö?

– Ja, det är pinsamt. Men polisen ska spara pengar och då läggs det inte en krona på sådant som inte är absolut nödvändigt, säger Thomas Järnhke.