Perfekta presenterna när du ska gå bort

Så gör du värden glad

NYHETER

En vecka kvar till midsommar och du är bjuden på fest.

Vad tar du med dig till värden?

– Varför inte något hemlagat som du lagt ner både tid och omtanke på, säger matbloggaren Linnea Seidel, aktuell med receptsamlingen ”Gott att ge bort”.

Den amerikanska mattrenden har kommit till Sverige. Ta med en hembakad äppelpaj när du ska på middag hos grannen och du är helrätt. Den omdiskuterade ”skrytmaten”, som det stenugnsbakade brödet, gör den ätbara gå bortpresenten hetare än någonsin.

– Hemlagade presenter är den nya cupcaken, en exploderande trend och skrytritual som visar att du har gott om tid och vill dela med dig av ditt äkta jag, din historia och ditt arv oavsett var i världen du kommer i från, säger Stefan Nilsson, trendspanare på Trendgruppen.

Ny nivå

Nu kommer boken som tar den hemlagade gåvan till en ny nivå.

– Länge har det varit lite skämmigt att baka en kaka och ta med. De allra flesta köper en flaska vin i stället, säger Linnea Seidel och fortsätter:

– Men det finns inget bättre än att ge bort något ätbart. Det visar att du har funderat och valt ut något du tror skulle passa värden och dessutom tagit dig tid att tillaga det.

Ätbar gåva

Midsommarmiddagen brukar ofta vara en stor buffé med smårätter. Därför är det extra tacksamt med en ätbar gåva.

– Då behöver inte värden stå för hela kalaset själv. Till midsommar rekommenderar jag hembakade knäckebröd. Det är mycket enklare att göra än vad många tror och blir ett kul komplement på buffébordet.

Även godsaker som överlever kvällen kan vara trevliga att ge bort. Egengjord lemonad el ler en färdigblandad brödmix som bara kräver vatten och olja som tillsatser kan vara ovärderligt dagen efter festligheterna.

– Kommer allt i en fin förpackning är det ännu bättre.

Småkakor inlindade i bakplåts- papper med ett fint band runt eller en paj på ett vackert fat gör presenten extra kul att få.

FAKTA

Om Linnea:

Nanm: Linnea Seidel.

Ålder: 23 år.

Bor: Sala.

Gör: Matskribent och kokboksförfattare. Aktuell: Med boken ”Gott att ge bort” som kommer ut i handeln 21 juni. Läs mer: linneas­ skafferi.se

Tre underbara gå-bort-presenter

Knäckebröd

Detta behövs: 25 g jäst, 3 dl vatten (37°), 25 g rumsvarmt smör, 2 tsk salt, 2 dl grovt rågmjöl, cirka 6 dl vetemjöl, ett ägg, 1 dl frön (till exempel linfrön, sesamfrön eller psylliumfrön).

1. Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör om till jästen har löst sig.

2. Skär smöret i bitar och tillsätt det till­sammans med saltet.

3. Rör ner rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet och arbeta ihop till en lös deg.

4. Arbeta in det sista vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

5. Sätt ugnen på 200° i god tid. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta, dela degen i 4 bitar och kavla ut varje bit riktigt tunt.

6. Stansa ut runda brödkakor med hjälp av en skål, cirka 10 centimeter i diameter.

7. Använd ett litet kakmått eller snapsglas för att stansa ut den lilla rundeln i mitten. Arbeta ihop och kavla på nytt ut degen som blir över tills den tar slut.

8. Nagga bröden med en gaffel och flytta sedan över dem till en plåt med bakplåtspapper.

9. Vispa upp ägget och pensla brödkakorna.

10. Avsluta med att strö lite frön. Tryck till fröna en aning så

att de fastnar.

11. Grädda brödkakorna i cirka 12 minuter (de små rundlarna i cirka 7 minuter). Håll koll på kakorna i ugnen – de bränns lätt vid. Låt svalna på galler utan bakduk.

Hallonlikör

Detta behövs: 2 dl vatten, 1,5 dl vit sirap, 5 dl hallon (cirka 250 g), 4 dl brännvin.

1. Koka upp vattnet i en kastrull och till­ sätt sirapen.

2. Mosa bären lätt och häll ner dem i en väl rengjord flaska.

3. Häll socker­ lag och brännvin i flaskan och låt stå i minst 1 vecka.

Förvaras mörkt och svalt.

Rabarber- och ingefärspaj

Detta behövs: Till pajdegen: 4,5 dl vetemjöl, 0,5 tsk salt, 1 msk strösocker, 115 g kallt smör, 1 uppvispat ägg till pensling, 3 msk strösocker till garnering. Fyllning: 400 g rabar­ ber, cirka 15 g syltad ingefära, 3 msk lag från den syltade inge­färan, 1 tsk mald kardemumma, 4 msk strösocker.

1. Blanda torrvarorna till degen i en matberedare.

2. Skär smöret i kuber.

3. Mixa ihop till smulor och tillsätt det kalla vattnet, lite i taget, till degen precis går ihop.

4. Plasta in och lägg kallt i 1 tim­me. Spar lite deg för att göra galler.

5. Kavla snabbt ut resteran­ de deg och fodra en form.

6. Nagga botten och låt formen stå i frysen i 20 minuter.

7. Sätt ugnen på 175°.

8. Kavla ut degen som är kvar och skär långa remsor.

9. Skala och skär rabarber i små bitar.

10. Finhacka ingefäran och blanda med rabar­ber, lag, kardemumma och sock­er. Fördela fyllningen i pajskalet och lägg på degremsorna.

11. Pensla remsorna med ägg och strö socker över.

12. Grädda i 30 minuter till pajen fått fin färg.