En induktionshäll – deras heta dröm

Överst på villaägarnas lista när köket ska bytas

NYHETER

En splitterny induktionshäll.

Det är villaägarnas heta dröm.

Självavfrostande frys, varmluftsugn och en köksö är annat som lockar dem som vill renovera köket.

Köpsugna Familjen Onegård är inte de enda som tänkter köpa nytt kök - elva procent av svenskarna är i renoveringstagen. Och överst på listan står induktionshällen.
Foto: Gunnar Seijbold
Köpsugna Familjen Onegård är inte de enda som tänkter köpa nytt kök - elva procent av svenskarna är i renoveringstagen. Och överst på listan står induktionshällen.

En undersökning som tidningen Vi i Villa gjort visar att många svenskar tänker renovera sina kök inom den närmaste tiden. Elva procent har tänkt skaffa nytt kök inom sex månader och 23 procent vill göra det inom två år.

– Trenden med nya kök har hållit i länge nu, säger heminredaren Jon Eliason.

Högst upp på önskelistan står induktionshällen. Den värms bara upp när en kastrull står på spisplattan. Fördelen är att det är svårt att bränna sig och att maten blir varm väldigt fort.

Tekniken fyller topplistan

– Tekniken har underlättat matlagningen, säger Jon Eliason.

Självavfrostande frys är en annan köksfavorit. Fukten i frysen kondenseras och samlas upp så att du slipper frosta av den.

Trea på topplistan finns varmluftsugnen. Fläktar blåser runt luften och gör det möjligt att grädda flera plåtar samtidigt.

Samma kök i 20 år

Familjen Onegård från Tyresö är en av många som ska köpa nytt kök.

– Vi har haft samma kök sen 1986 och nu börjar det bli slitet, säger Ralph Onegård.

För den nio personer starka familjen är ett fungerande kök ett måste.

– Vi har sju barn och alla bor hemma. Det innebär att det lagas mat i princip dygnet runt, säger Ralph Onegård.

För att göra köket mer funktionellt vill han utnyttja den senaste tekniken.

– Men vi ställer också höga krav på kvaliteten.

– När man är så många som vi är måste sakerna vara bra, annars ramlar de sönder.

Svenska villaägares önskelista - så vill de renovera om sina kök

Läs mer

David Nannini Nilsson