Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Väck våren med vivor!

Ge krukväxterna nytt liv i rabatten

Tidig blomsterprakt Har du bollvivor, gullvivor, violvivor eller trädgårdsaurikler på fönsterbrädet? Så fort det är frostfritt kan du plantera ut dem i rabatten. Tidig blomsterprakt Har du bollvivor, gullvivor, violvivor eller trädgårdsaurikler på fönsterbrädet? Så fort det är frostfritt kan du plantera ut dem i rabatten. Foto: Jan Töve
Har du sparat dina krukväxtprimulor sen vintras? Plantera ut dem i trädgården och du har blommande rabatter hela sommaren.

Vivorna, eller primulorna som de kallas på latin, är ett stort släkte med cirka 500 olika arter. Många av dem växer i varmare klimat, och skulle inte klara en vinter här hos oss. Men vissa trivs utmärkt i de skandinaviska trädgårdarna. De frösår sig glatt och blir bara fler och fler med åren.

Har du sparat dina krukväxtprimulor sedan i vintras? Då kan de få nytt liv i rabatten! Många av dessa jordvivor (Primula vulgaris) är härdiga, och kan planteras ut i trädgården när de gjort sitt på fönsterbrädan.

Det viktiga är att hålla liv i bladrosetten även sedan blommorna vissnat – de får inte torka ut helt! Så fort det är frostfritt ute, planteras de ut i rabatten, för att (med lite tur) åter blomma.

Lisbeth Frisk (sondag@aftonbladet.se)

Bollviva

Foto: Jan Töve

Gullviva

Foto: Jan Töve

Trädgårdsaurikler

Foto: Jan Töve

Violvivor

Foto: Jan Töve

Den som vill ha täta, låga mattor av vårblommande primulor ska välja violvivor (Primula pruhoniciana). De breder ut sig med sidorosetter, och behöver rentav delas ibland när de blir för täta. Bjud grannen på en tuva – så blir han glad!

 

 

Så lyckas du med vivorna i trädgården

Placering: Placera växterna helst i halvskugga, där jorden inte torkar ut helt. På sommaren vill de flesta vivor ha rikligt med fukt. Men inte på vintern. Stående i blöta kan ta knäcken på en del vivor.

Jord och näring: Gödsla på våren med hönsgödsel eller kogödsel – då får vivorna fart! Därefter krävs ingenting, mer än lite vatten under torrperioder.

Förökning: Primulor hör inte till de mest långlivade av trädgårdens perenner. Men de frösår sig gärna, och ”återuppstår” på platser där de trivs. Vissa vivor bildar nya sidorosetter, och kan förökas genom delning.

Här trivs vivorna bäst

Många primulor gillar ett fuktigt, lite halvskuggigt läge. De japanska vivorna (Primula japonica) hör till fuktälskarna. De ska helst stå invid en damm eller en porlande bäck. Det gäller också sommarvivan (Primula florindae), som kan blomma ända in i augusti!

För det aningen torrare läget passar de små trädgårdsauriklerna bäst (Primula pubescens). De har styva, läderartade blad, som kan lagra vätska. Därmed klarar de torka lite bättre än många andra vivor.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hus & hem

Visa fler
Om Aftonbladet