Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Med doft av rosor

Skapa ditt eget doftparadis – expertens bästa val

Expert på rosor Sveriges ledande rosexpert Franziska Kröll har nyss kommit ut med sin bok ”Rosor för förnuft och känsla”, Forum. Kanske något för dig som vill veta ännu mer om rosor efter att här ha läst hennes underbara tips och råd om doftande rosor. Expert på rosor Sveriges ledande rosexpert Franziska Kröll har nyss kommit ut med sin bok ”Rosor för förnuft och känsla”, Forum. Kanske något för dig som vill veta ännu mer om rosor efter att här ha läst hennes underbara tips och råd om doftande rosor.

En ljummen sommarkväll. En ljuvlig doft svävar fram genom skymningsljuset.

En enda trädgårdsros kan räcka – och trädgården blir ett fullkomligt doftparadis, tipsar Sveriges rosexpert Franziska Kröll.

Kombinera mera På samma sätt som du kan samplantera rosor i trädgården kan du även kombinera rosor med andra växter i kruka på balkongen! Här en starkdoftande ros som heter ’Great Western’ och en stäppsalvia.   Kombinera mera På samma sätt som du kan samplantera rosor i trädgården kan du även kombinera rosor med andra växter i kruka på balkongen! Här en starkdoftande ros som heter ’Great Western’ och en stäppsalvia. Foto: Franziska Kröll

För att skapa snittblommor med lång hållbarhet har doften offrats. Men när du ska plantera rosor i trädgården eller i kruka behöver du inte välja bort doften. Det finns massor av trädgårdsrosor som doftar fullkomligt förföriskt.

Men rosdoft är inte en doft – det är hundratals. Upp till 300 olika aromatiska ämnen bygger faktiskt upp doften hos en enda ros. De vanligaste dofterna är frukt, bär, kryddor, blomdofter, godis, men du kan hitta allt ifrån komocka i sommaräng, svettig häst, såpa och rökelse.

”Hippolyte”, en lila älsklingsros som har fått sitt namn efter en vacker prins i den grekiska mytologin, har en doft som förvånar. Den luktar som när du kommer in i ett gammalt trähus: linolja, terpentin och fernissa blandat med doften av pelargon. Lägg sedan till lite citrus och avsluta med en liten söt doft av bär.

 

Doften sitter i kronbladen

Vanligtvis sitter rosdoften i kronbladen – det är därför vi kan göra doftpotpurrier och smaksätta med rosenblad, men doften kan också sitta i ståndarna och i pistillerna. Därför kan en ros lukta helt olika inuti blomman jämfört med dess baksida. Sätter du näsan i den starkväxande, småblommiga klätterrosen ”Aksel Olsen” känner du en tung doft av kryddnejlika, kanel och kanderad apelsin, men luktar du på blommans baksida förförs du av en mycket fin och elegant doft av vitsippa, jasmin och liljekonvalj. Läckert!

 

Doftar som en kyrka

Vissa rosor, som till exempel mossrosor och vissa äppelrosor (Rosa rubiginosa), har doftkörtlar (glandelhår) som kan sitta på knoppar, blomskaft, blad och nya skott. Då kan du njuta av väldoft även när rosen inte blommar. Det är en av anledningarna till att jag älskar alla typer av mossrosor – jag kan aldrig låta bli att försiktigt röra ”mossan” så att lite av det klibbiga sekretet fastnar på fingertopparna. Då kan jag gå och snusa på den härligt friska doften av kåda och mangokärnor länge, länge?

En annan spännande ros med bladdoft är den ovanliga Rosa serafinii, som doftar som en katolsk kyrka med rökelse och stearin blandat med färska provençalska kryddor, såpa, trä och kåda. En av mina kunder (på den tiden jag hade rosbutik) planterade en rosenberså med denna ros för att hon skulle kunna sitta ute och meditera omgiven av dess kryddiga rökelsedoft.

 

Doften varierar

Att beskriva en ros doft är inte alltid helt enkelt. Den varierar nämligen med temperaturen, vilket beror på att olika doftämnen avdunstar vid olika temperaturer. Följden blir att en ros kan lukta helt annorlunda en varm, solig dag jämfört med en kall, mulen! Och faktum är att doften till och med ändras med blommans ålder – en nyutslagen ros luktar inte alltid likadant som en ett par dagar gammal blomma. Det gör rosorna och deras doft ännu mer spännande.

Franziska Kröll (hemma@aftonbladet.se)

Hitta rosen!

Franziskas 20 favoriter Expertens bästa doftande rosor

Rosornas underbara doft

Så här gör du för att bestämma doften hos en ros:

Sätt näsan djupt i blomman, hela näsan ska vara omsluten av kronblad. Ta djupa, långsamma andetag, känn hur de olika dofterna avlöser varandra som pärlor på ett pärlhalsband.

Var koncentrerad men också avslappnad – det gäller att vara öppen för alla associationer som kommer.

De flesta rosor kan sorteras in under någon av dessa karaktärer: frisk med mycket citrus, fruktig doft (ofta päron) med bara lite citrus, kryddig (ofta kryddnejlika och kanel), gammaldags rosdoft, modern tvålliknande doft, söt med inslag av te samt blommig.

Lukta bakom blomman, finns där någon annan doft? Gnugga bladen, doftar de?

Nu står du antagligen där med pollengul näsa. Och med en entusiasm, kanske till och med en eufori, över en nyupptäckt värld – rosdoftens.

Tips för balkongen

De flesta rosor går alldeles utmärkt att odla i kruka, men tänk på att de behöver minst 3–4 timmar sol, välj gärna en återblommande sort.

Ju större kruka, desto mer lättskött. Helst ska den var åtminstone 40 cm djup.

Använd riktigt bra näringsrik jord, allra bäst är rosjord som kan köpas färdigblandad.

Kombinera gärna rosen med en underplantering av till exempel sommarblommor så har du ständig blomsterprakt, även när rosen inte blommar. Många kryddväxter passar också bra (Obs! Kräver också sol!).

Klätterrosor på spaljé kan användas för att minska insynen på din balkong.

För besvärliga trädgården

Har du dålig jord, som t ex sandjord, kan du jordförbättra lokalt: gräv en extra stor planteringsgrop, fodra den med några gamla tidningar och använd rosjord när du planterar.

Vill du odla en ros som inte är härdig i din zon, kan du sätta den i kruka. Övervintra den gärna frostfritt men inte varmare än ett par plusgrader om den ska stå mörkt. I riktigt ljust läge kan den klara upp till drygt 10 plusgrader.

I utsatt östläge – lägg gärna till en zon. I skyddat söder- eller västläge går det ofta bra att dra bort en zon.

Plantera inte rosor i riktiga blåshål, däremot går det alldeles utmärkt i blåsigt läge!

Har du dåligt med ljus – välj skuggtåliga rosor.

Barnvänliga rosor

Lykkefund är tålig och har få taggar.   Lykkefund är tålig och har få taggar.

Inga rosor är giftiga. Barnen kan gärna stoppa i sig både blommor, blad och nypon (nyponen innehåller mycket rikligt med C-vitamin!).

Sätt doftande rosor med få taggar som till exempel ’Katharina Zeimet’, ’Schneewittchen’, ’Iceberg’, ’Mme Plantier’, ’Mme Alfred Carrière’, ’Lykkefund’, ’Polstjärnan’, ’Ghislaine de Féligonde’ eller ’Chloris’.

 

Läs också:

Ett liv bland tusen rosor Titta in i Mariannes doftande paradis

Så lyckas du med rosorna! Experten ger sina bästa tips

Bland rosor och rost i årets designträdgård De har skapat ett vinnande paradis

”Är aska bra för rosorna?” Trädgårdsexperten svarar på 16 vanliga frågor

10 steg till din drömträdgård Tv-experten ger sina bästa tips

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Bostad & inredning

Visa fler
Om Aftonbladet