Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Bröllopet

VIGSELBRÅKET

Victoria vill överlämnas av pappa – ärkebiskopen vill att hon går fram med Daniel

JÄMSTÄLLDA MAKAR? Kronprinsessans önskan om brudöverlämning möts av massiv kritik från svenska präster – som tycker att Victoria och Daniel Westling ska gå in i kyrkan tillsammans JÄMSTÄLLDA MAKAR? Kronprinsessans önskan om brudöverlämning möts av massiv kritik från svenska präster – som tycker att Victoria och Daniel Westling ska gå in i kyrkan tillsammans Foto: Peter Wixtröm

Victorias önskan om att bli förd till altaret av pappa kungen skapar splittringar.

Hovet mot Svenska kyrkan.

Kronprinsessan mot ärkebiskopen.

Kronprinsessan Victoria vill att pappa kungen ska föra henne fram till altaret och där överlämna henne till Daniel Westling.

En önskan som skapar stora splittringar.

Svenska kyrkan menar att en sådan entré in i kyrkan bryter mot den svenska traditionen som under flera hundra år stått för jämställdhet och kvinnans frihet. I motsats till en syn på kvinnan som männens ägodel.

Hovet menar däremot att det finns en helt annan symbolik.

– Det har en större dimension, det är inte en far som lämnar dottern till en annan man. Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret – och till den man som blivit accepterad, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Försöker ändra beslutet

Men splittringen är djupare än så. Den är nere på personnivå.

Ärkebiskopen Anders Wejryd på ena sidan. Kronprinsessan som blivande brud på den andra.

Victoria vet hur hon vill ha det. Men har inte vigselförättarens fulla stöd.

Aftonbladets Helle Klein skrev i går en ledare om att ärkebiskopen måste säga nej till hennes önskan.

Reaktionen från Anders Wejryds stab lät inte vänta på sig – han har försökt få kronprinsessan att ändra sig.

Ärkebiskopens adjunkt Ann-Cathrin Jarl skriver till Aftonbladets ledarredaktion att Wejryd gett rådet till kronprinsessparet att gå fram tillsammans, i enlighet med Svenska kyrkans tradition.

Ärkebiskopen vägrar att låta sig intervjuas. Men i en skriftlig kommentar till Aftonbladet berättar han nu själv att han har försökt påverka kronprinsessan:

”Brudparet vet var jag står i den här frågan. Beträffande Kronprinsessan Victorias och Herr Daniel Westlings konkreta planer för sin vigsel hänvisar jag till hovet.”

Han skriver också att det inte står i Kyrkohandboken hur man ska gå in i kyrkan vid en vigsel. Utan att det är en fråga om vilka signaler som sänds och hur de tolkas.

”Jag brukar avråda”

”Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt

i fråga om makarnas jämställdhet”, skriver Wejryd.

Men påtryckningarna tycks inte ha påverkat Victoria.

Än så länge håller kronprinsessan fast vid att att kungen överlämnar henne.

– Det är kronprinsessans önskan. Sen får vi se hur det blir. Men det står var och en fritt att välja hur man faktiskt gör, säger hovets Nina Eldh.

Hovet vill inte kommentera hur kungen ställer sig i frågan.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet