Uppladdningen – en riktig matfest

Daniel & Victoria gifter sig knappast hungriga

1 av 4 | Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Sista middagen som ogifta Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling vid bordet under regeringens middag till brudparets ära i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i går kväll. Till varmrätt fick de smaka stjärnkocken Håkan Törnströms örtbakade piggvarsfilé med färska rotsaker och rostad färskpotatis.
NÖJE

Uppladdningen inför bröllopet har varit en riktig matfest för Victoria och Daniel.

Champagneindränka marshmallows och tupplevercremé är bara ett axplock av vad som serverats.

– Tupplever är potenshöjande så det är utmärkt för herr Westling, säger matprofessorn Carl-Jan Granqvist, 64.

Carl-Jan Granqvist.
Carl-Jan Granqvist.

I onsdags inleddes den kulinariska resan med en dignande 25-rättersmeny på ostindiefararen Götheborg. Kalixlöjrom på krondillstunnbröd, pepparrotsmarinerad halmstadslax, örtmarinerad havskräfta, tjäderbröst med Goliathmusseron och inte minst den potenshöjande tupplevercremén stod på menyn som komponerats av Leif Manneström.

Carl-Jan Granqvist är imponerad:

Ett fyrverkeri

– Det är en otroligt ambitiös meny med ett fyrverkeri av smaker och ett oerhört skickligt hantverk. De blev nog mätta, säger han.

När regeringen bjöd på middag i går blev det pilgrimsmusselcarpaccio och örtbakad piggvarsfilé och en nougatbavaroise som avslutning.

Fettsnål mat

Men det hälsomedvetna paret behöver inte oroa sig för vikten. Enligt Carl-Jan är den mat som serverats hittills väldigt fettsnål – till skillnad från den feta mat som serverades då kungen och drottningen gifte sig.

Tror på kött i kväll

– Då var det väldigt mycket smör i maten. Men nu märks det att man tänkt till. Det är absolut ett lättare, läckrare och nyttigare kök som passar Victoria och Daniels livsstil.

Nu är Carl-Jan nyfiken på den stora finalen – bröllopsmiddagen.

– Det har varit en hel del fisk och skaldjur hittills så jag hoppas att gästerna får kött – helst viltkött. Men vad det än blir är jag säker på att ingen gäst kommer gå därifrån utan att vara totalt hänförd.

FAKTA

Menyerna: från tupplevercrème till nougatbavaroise

ONSDAG

Buffé på ostindiefararen Götheborg

Tilltugg

Älgtartar med märgemulsion, pepparrot och porsaska.

Kalixlöjrom på krondillstunnbröd.

Tupplevercremé – syltad Kantarell – backtimjan.

Pepparotsmarinerad halmstadslax med färsk saltgurka.

Buffé

Örtmarinerad havskräfta, matjessilltartar.

Genarpstupp med ingelstorpstomat.

Skånsk spädgrissida med kiviksäpple.

Marinerat, saltbakat torskflake med gullmarsräka.

Kall svampinfusion med vårmusseron och örter.

Isterband på hjort från H.M.K:s Solliden.

Klargravad strömming med fläder på färskpotatis.

Rökt abborrfilé med gröna spritärtor.

Pepparstekt reninnanlår med Karl Johansvamp, rotfrukts­chips och timjancreme.

Kumminrökt spirrmakrill med picklade sommargrön­saker och dillcreme.

Inlagd sill med timjan, lök och kryddpeppar, prästost och färskpotatis.

Varmrökt fjällröding med lök/potatiscreme, dill och syltade morötter.

Tjäderbröst med goliath­musseron.

Sockersaltad sikfilé med fjällkantareller.

Terrine på oxhögrev med kryddpepparcréme och rödbeta.

Desserter

Svensk sommar: Åkerbär, tranbär i kardemumma.

Prinsess mille feuille: Havtorn och choklad.

Ostkaka med hjortron och punchgrädde.

Ostar

Tre Kvibilleostar i ett, med syrlig päronpuré.

TORSDAG

Privat middag på Drottningholm

Fördrink

Champagne Pommer.

Förrätt och varmrätt med lax som huvudingrediens.

Efterrätten

Champagneindränka marshmallows från konditoriet Vetekatten.

FREDAG

Hovets lunch på Sturehofs slott.

Förrätt

Rökt lax med pepparrotskräm och surdegskrutonger.

Huvudrätt

Kyckling med aromatiska örter, citron och salviasås.

Efterrätt

Rabarberkompott.

Regeringens middag i Eric Ericson-hallen

Förrätt

Pilgrimsmusselcarpaccio med sommarsallad, citron­krutong och vit sparris.

Huvudrätt

Örtbakad piggvarsfilé med färska rotsaker och rostad färskpotatis.

Efterrätt

Nougatbavaroise med jordgubbskompott tillsammans med mintyoghurt och cacaonougatine.