Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Fast eller rörligt elpris – vad är bäst?

Foto: Colourbox
Kundkraft

Hur väljer man egentligen mellan fast eller rörligt elpris? Och vad är det som påverkar elprisets utveckling?

Vi hjälper dig att välja det bästa avtalet för dig.

Frågan många ställs inför när de ska teckna ett elpris är om det är bäst att välja ett fast eller rörligt elpris. Vår expert Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft, reder ut frågorna kring fast och rörligt pris.

Stora eller små marginaler

En av de stora faktorerna som du bör ta med i beräkningarna innan du tar ett beslut är hur din ekonomi ser ut och hur stora förändringar den klarar av.

– Har man små ekonomiska marginaler är det ofta bäst att teckna ett fast elpris eftersom man då har större kontroll över sina utgifter. För de hushåll som har större marginaler och kan klara av större utgifter vissa månader kan ett rörligt elpris vara bättre, säger Anders Kaijser .

 

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

 

Men allt beror självklart på hur elpriset utvecklas på elbörsen, fortsätter han.

– Stiger elpriserna under en lång period, så blir ett fast elpris mer fördelaktigt. Går priset istället ner är ett rörligt pris bäst.

Vad är bäst över tid

Det finns många faktorer som påverkar elpriset som bland annat nederbörd, hur varm det är, tillgänglighet på kärnkraft och andel förnyelsebart. Det gör det svårt att förutse hur elpriset kommer att utvecklas.

– Om man kollar på statistik från januari 2004 till februari 2016 har det vid 32 procent av månaderna varit billigare att teckna ett ettårsavtal med bundet elpris jämfört med ett ettårsavtal med rörligt elpris. Så går man igenom historisk data från mer än 12 år, bör ett rörligt elpris vara mer fördelaktigt. Men ingen vet vad som händer framöver på elmarknaden, säger Anders Kaijser.

 

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet