Dagens namn: Elise, Lisa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Smarta knepen som sparar surf under semestern

Och så mycket surf behöver du

Foto: Colourbox
Prisjakt

Man vill kolla vad vännerna gör, lägga upp någon semesterbild och kanske strömma en film.

Men i sämsta fall kan surfen vara slut alldeles för tidigt.

Här får du tipsen som får surfmängden att räcka längre i sommarstugan eller på tältsemestern.

Första frågan man ska ställa sig är om man ska satsa på abonnemang eller kontantkort.

Har man redan ett mobilabonnemang med större mängd surf är det kanske inte nödvändigt att köpa till mobilt bredband. Dela internetanslutningen via telefonen och surfa utan extra kostnad. Om inte det räcker kanske man måste köpa till och då kan det vara bra att skaffa ett kontantkort istället för abonnemang.

Att binda sig i ett eller två år med ett abonnemang som bara ska användas under några veckor är sällan en god idé. Kontantkort är generellt dyrare i längden men gör sig bra för kortsiktigt användande.

Ett alternativ är abonnemang utan bindningstid om operatören erbjuder detta. Då får man i regel mer surf och lägre månadspris, men tänk på att eventuella startavgifter kan öka kostnaden med åtskilliga hundralappar.

 

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste mobila bredbandet här

Så mycket surf behöver du

Surfmängden du behöver beror helt på hur mycket du använder internet. Filmtjänster som Netflix och Youtube kan ta från 150 megabyte per timme till hela sju gigabyte per timme i surfmängd. Spotify kan ta upp till 140 megabyte per timme med bästa ljudkvaliteten och en vanlig webbsida tar i snitt 0,8 megabyte att ladda i webbläsaren.

 

Här är några ungefärliga datamängder:

En timmes musik på Spotify (normal kvalitet) = 130 megabyte

Ett serieavsnitt på Netflix med 50 minuter = 2,5 gigabyte

En timmars normalt surfande = 100 megabyte

En timmes Youtube-tittande i full-HD = 800 megabyte

 

Om vi lägger ihop ovanstående skulle cirka sex gigabyte data förbrukas från surfmängden i abonnemanget eller kontantkortet. Det här är bara en uppskattning – den faktiska mängden beror på videornas upplösning, hur många sajter man besöker, deras storlek och mycket mer.

Så minskar du behovet

Det finns flera sätt att minska surfmängden som krävs. Man kan exempelvis ladda ner film, serier och musik på förhand från de tjänster som stöder detta — exempelvis med Viaplay och Spotify (om man har Premium-konto).

Måste man strömma film och musik kan det vara bra att sänka bildkvaliteten en bit under HD-kvalitet för att minska kraven. Att titta på Netflix i 480p tar cirka 700 megabyte per timme, istället för 3 000 megabyte i HD. En betydande skillnad.

En del mobiloperatörer har erbjudanden där strömmande musik från Spotify och vissa typer av surfande inte påverkar surfmängden.

Ett annat tips är att göra andra aktiviteter än att titta på en dator- eller mobilskärm. Det minskar mängden data som behövs till noll och ger den absolut bästa besparingen.

 

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste mobila bredbandet här

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet