Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Så installerar du utomhusbelysningen

Foto: Colourbox
Prisjakt

Rätt trädgårdsbelysning kan lyfta en hel uteplats eller trädgård.

Men att installera den är inte helt enkelt.

Här får du all hjälp du behöver.

Bra ljussättning kan skapa spännande kontrast mellan ljus och mörker och ge känslan av att trädgården består av olika rum. Men då ska man få till det bra.

Innan du monterar fast dina armaturer eller gräver ner dina kablar är det en bra idé att placera dem på prov på olika ställen. Låt dem stå några dagar för att känna om det blev bra eller dåligt. Även en ytterst liten flytt kan göra att ljuset kommer åt andra vinklar och skapar helt andra effekter. Våga experimentera innan du bestämmer dig för den slutgiltiga placeringen.

Glöm inte heller att betrakta belysningen inifrån huset. Det är därifrån du kommer att uppleva den större delen av året, när det är för kallt för att sitta ute. En bra trädgårdsbelysning fyller sin funktion både på sommaren och vintern.

 

EXTERN LÄNK:

Jämför: Hitta bästa trädgårdsbelysningen här

 

Tänk dessutom igenom var du vill placera strömbrytaren som slår på och av dina lampor. Den bör vara enkel att komma åt, annars tröttnar du snart att trycka på den. Alternativ till att trycka på strömbrytare är timers och rörelsedetektorer. Ett annat alternativ är att ansluta den till något system för smarta hem så att du kan styra den med till exempel mobiltelefonen.

230 volt, lågvolt eller solenergi

Det finns i huvudsak tre typer av belysningssystem att välja på till trädgården – 230 volt, lågvolt och solenergibaserade system. De system som drivs av 230 volt kopplas direkt till elnätet medan lågvoltssystemen kräver en transformator som omvandlar 230 volt till lägre spänning, ofta 12 volt. De solenergibaserade systemen, ofta bestående av enstaka lampor, laddas när solen skiner.

Om du ska installera belysning i närheten av en byggnad, på till exempel fasaden eller altanen, är det bäst att välja en armatur som hanterar 230 volt. De är driftsäkra, hållbara, ljusstarka och du behöver inte trassla med någon transformator. Tänk bara på att alla fasta installationer – alltså de som saknar stickpropp – kräver hjälp av elektriker.

 

EXTERN LÄNK:

Hitta utomhuslampan som passar dig bäst

 

Lågvoltssystem kan du däremot installera själv. In med stickproppen i ett vägguttag och ut med kabel och lampor i trädgården. Lågvoltssystem är smidiga och ofta billigare om du behöver komma långt ut i trädgården och de flesta är lätta att komplettera med ytterligare lampor i senare skede – det är bara att köpa mer kabel och fler armaturer och skruva ihop. En nackdel är att kablar och armaturer brukar vara bräckligare, men det finns naturligtvis undantag.

De allra flesta solbaserade lampor är inte anslutna till varandra, utan fungerar fristående med en solcell på toppen. De finns att köpa för under en tia i många varuhus och kommer att hålla därefter. Mer påkostade varianter håller förhoppningsvis längre. Solbaserade lampor är inte särskilt ljusstarka, men däremot väldigt enkla att installera eftersom de inte kräver någon kabeldragning.

 

EXTERN LÄNK:

Jämför: Hitta bästa trädgårdsbelysningen här

 

Om du planerar att gräva ner kablar bör du tänka på att kablar som leder 230 volt ska grävas ner av elektriker. De kräver rätt djup, rätt skyddande rör och ofta en varningsmarkering något längre upp i marken. Lågvoltskablar kan du däremot gräva ner på egen hand, men åtminstone en decimeter under jordytan rekommenderas. Se framför allt till att du inte lägger kablarna på en plats där du kan gräva av dem av misstag i framtiden.

IP-märkning och jordfelsbrytare

Belysning som placeras utomhus ska vara märkt med IP-klass. Beroende på var och hur du ska placera din belysning behöver du olika IP-klass.

Att belysningen är anpassad för utomhusbruk och har rätt IP-klass betyder att du har minimerat risken för att du ska få ström i dig eller att det ska bli kortslutning.

En extra säkerhetsåtgärd är att installera jordfelsbrytare. De finns ofta färdigmonterade i nyare elcentraler, men om du använder trädgårdsbelysning med stickpropp skadar det inte att köpa en fristående som du kopplar in mellan vägguttaget och stickproppen.

 

EXTERN LÄNK:

  Jämför: Hitta billigaste trädgårdsbelysningen här

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet