Dagens namn: Desideria, Desirée
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Dagens namn

Desideria

Kvinnonamnet Desideria är latin och betyder hon som önskar. Namnet skapades åt den blivande kungen Karl XIV Johans hustru; hon hette egentligen Désirée (av latinets Desiderata, "den önskade/efterlängtade"), men det var för svårt för svenskarna, så man gjorde om namnet Desiderius, som man kände till från almanackan, till ett flicknamn i stället.

Desideria är ett ganska ovanligt namn. Under hela 1990-talet var det endast en flicka som fick namnet som tilltalsnamn/förstanamn. Den 31 december 2009 fanns det totalt 835 personer folkbokförda i Sverige med namnet, varav 36 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 8 flickor namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Namnsdag: 23 maj.

Källa - Wikipedia

Desirée

Kvinnonamnet Desirée eller Désirée är en fransk form av det latinska Desiderata, som betyder den önskade eller den efterlängtade. Den manliga formen är Désiré.

Namnet har förväxlats med latinets Desideria, "hon som önskar", exempelvis när den blivande drottningen Désirée Clary kom till Sverige och fick byta namn till Desideria (som om hennes franska namn hade varit Désirante), vilket hon gick med på utan att protestera.

Desirée blev ett ganska vanligt namn i Sverige under 1980- och 1990-talen. Vissa år var det nära att komma in på 100-i-topp. Den 31 december 2009 fanns det 4 209 personer i Sverige med namnet Desirée, varav 1 069 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2005 fick bara 11 flickor namnet.

Moderna smeknamn är Dessan och Dessy.

Namnsdag: 23 maj.

Källa - Wikipedia
Aftonbladet
SENASTE NYTT
Om Aftonbladet
TVAFTONBLADET