F-kassan saknar insikt om gravidas hälsorisk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-06

Barnmorskeförbundets Ingela Wiklund, efter fallet Rosita: Debatten om gravidas rätt till sjukskrivning har spårat ur

En tvillinggraviditet är mer ansträngande för kroppen och risken för komplikationer, som bland annat havandeskapsförgiftning, är större än vid en vanlig graviditet.

Sannolikheten för att barnen kommer att födas för tidigt är också större.

Därför säger allt förnuft att bedömningen om sjukskriven rimligen bör baseras på detta. Det är extra viktigt med mycket vila och sömn när man väntar tvillingar eftersom det hjälper kroppen att klara av den påfrestande graviditeten.

Överhuvudtaget anser jag att debatten om att kvinnor som väntar barn inte ska kunna bli sjukskrivna har gått överstyr. Det är visserligen sant att graviditet inte är en sjukdom men det är ett tillstånd som lätt kan leda till sjukdom och Försäkringskassans sätt att bedöma behovet av sjukskrivning vid graviditet baseras knappas på den insikten.

Jag skulle önska att fler kvinnor och män vågar driva denna fråga. Nyligen har också flera mammor som nekats sjukskrivning fått rätt i domstol och tilldömts skadestånd och detta domslut är principiellt viktigt för alla gravida. Frågan är om inte de höga krav som ställs i dag på kvinnor, från arbetsliv, familj och från samhället leder till dålig hälsa.

Barnmorskeförbundet har under flera år påtalat behovet av att reglerna för föräldraledighet måste ses över så att den sista graviditetsmånaden viks för den blivande mamman. Frågan är akut eftersom väldigt många gravida blir sjukskrivna under graviditetens sista månad.

Ingela Wiklund

Med Dr, Leg Barnmorska

Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Följ ämnen i artikeln