Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Emufett blir rena superoljan

Anki och Eva är sjuksköterskorna som upptäckte ett mirakel.

För fyra år sedan startade de en emufarm.

I dag ropar folk efter den nyttiga emuoljan som de tillverkar.

När strutsfarmarna Eva Abramsson och Anki Nyzell insåg oljans helande krafter tog sjuksköterskeinstinkten över.   När strutsfarmarna Eva Abramsson och Anki Nyzell insåg oljans helande krafter tog sjuksköterskeinstinkten över. Foto: BÖRJE THURESSON

Anki Nyzell och Eva Abramsson har ett stort fritidsintresse gemensamt.

Djur.

– För några år sedan träffade vi på emu-strutsar. Vi blev sugna på att starta en farm och driva den vid sidan om våra ordinarie jobb, berättar Eva Abramsson. Sagt och gjort. I mars 1996 anlände de första sex avelsparen till Eskilstuna. Förra året hade de 450 fåglar.

Eva och Anki ägnade sig inte enbart åt avel. Fåglarna slaktades också. Köttet från emuerna sålde de framför allt till restauranger. Av skinnet tillverkades plånböcker, väskor, kläder och skor.

Fjädrarna gav Anki och Eva till flugfiskare.

– Men det viktigaste användningsområdet kom vi på först efter ett tag, när vi läst mycket om emuer, berättar Eva.

– Oljan från emufett är fantastisk mot psoriasis, PPP och andra hudsjukdomar. Jag jobbar på en dialysavdelning där många patienter också har hudproblem. En av dem frågade om hon fick prova vår emu-olja. När de andra patienterna såg hur frisk hon blev ville de också prova. Alla patienternas hud läkte på ett fantastiskt sätt. När vi såg det insåg Anki och jag att själva överskottsprodukten från slakten, fettet, var den viktigaste vinsten av alla.

Läkeffekten viktigast

Att hushålla med djur var plötsligt inte lika viktigt längre för de båda sjuksköterskorna. Att kunna sprida smärtlindring och helande kraft till så många som möjligt tog över. Anki Nyzell skickade efter material från USA och lärde sig lite om tillverkningsprocesserna. Sedan startade Eva och Anki KEBA Emu-center i Eskilstuna, och skickade sitt renade emufett till en emuolje-producent i USA.

– Nu har vi vår egen svenska emuolja till försäljning i hälsokostbutiker och över internet, säger Anki.

Analys av oljan pågår

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna har doktor Mats Blad inlett en studie av oljan. En grupp studenter på Umeå universitet håller också på med analyser av emu-olja.

– Själv har jag botat min tennisarm med emuliniment, säger Eva Abramsson.

– Utöver svåra hudproblem och sårskador har vi också sett fina resultat med emuprodukter på inflammerat tandkött, solskador,

insektsbett, brännsår och bensår. Oljan kan också ha positiv effekt på muskelbesvär av olika slag, och den är utmärkt i massagesammanhang.

– Andra egenskaper oljan sägs ha i kapselform är att den tar ner kolesterolhalten i blodet, säger Anki Nyzell.

– Vi har läst att oljan har förmåga att stabilisera blodsockret hos diabetiker och att den har gynnsam effekt på tarmsjukdomar som morbus chron och ulcerös colit, men det har vi själva inga egna erfarenheter av ännu. För ett år sedan blev Anki och Eva tråkigt nog tvungna att sluta vara emu-farmare själva, när Anki blev svårt allergisk mot halm. Numera ägnar de sig bara åt att tillverka emu-olja av Sveriges övriga 50 emufarmares djur.

– Men vi kan fortfarande hjälpa andra att få smärtlindring tack vare att vi processar emufettet, säger Anki .

Charlotte von Proschwitz

Strutsens släkting är både god och nyttig

  • Emu är släkting med strutsen och väger mellan 60 och 80 kilo.  • I Australien föder man upp emufåglar ungefär som vi föder upp höns.  • Emuns kött anses vara en delikatess. Det är också nyttigt eftersom kolesterolhalterna i köttet är så låga.  • Fettet som oljan görs av är en överskottsprodukt som annars skulle slängas.  • Varje fågelpar får 34 ungar om året.  • För att kunna sälja emuolja till ett värde av 475 miljoner kronor om året behövs 1 200 emufåglar.Forskare utreder medlets effekter

Charlotte von Proschwitz

I Australien har emuns helande kraft varit känd i 800 år.

Nu börjar resten av världen få upp ögonen för den nyttiga emuoljan.

Aboriginerna i Australien tyckte de strutsliknande emu-fåglarna var goda att äta. De jagade de snabba fåglarna, och åt med god aptit av det oxfiléliknande köttet som smakar lite vilt. Fåglarnas skinn hängde de sedan upp på tork.

Lite av fåglarnas fett satt kvar på skinnet. I solen luckrades fettet upp till olja. Aboriginerna använde skinnen som förband, och oljan läkte skadorna snabbare. Med åren insåg de att det var emuns fettdepåer som var fågelns verkliga skatt. Nationalfågeln, som vandrat omkring på jorden i 80 miljoner år, hade en mycket potent kraft att hela och lindra smärta.

Hemligheten har bevarats väl. Kunskaperna blev inte allmänt kända världen över förrän helt nyligen.

– Vi var överlyckliga när vi fann den högpenetrerande emuoljan, som inte ger allergiska reaktioner, under OS 1996, säger Tony Harris, atletisk tränare för USA:s boxningsteam under OS 1996.

– Oljan är mycket rik på antioxidanter och fleromättade fettsyror. Just nu pågår många studier runtom på USA:s sjukhus. I Oklahoma i USA utförde Dr Thom Lenhey nyligen ett placebo-test på 20 frivilliga patienter med artros i händerna. Efter två veckor rapporterade 7 av 12 emuoljeanvändare att de fått en kraftigt nedsatt stelhet, smärta och svullnad av oljan. Nu ska en större undersökning genomföras.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet