Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Olivblad lindrar snuvan

Extrakt kan hjälpa mot sjukdomar orsakade av virus

När vi som bäst behöver all kraft för att klara av mörker och kyla slår den till, förkylnings- och influensasäsongen. Snuva, hosta, feber och värk följer i dess spår och någon medicin som hjälper finns inte.

I USA har extrakt av olivblad blivit senaste flugan som lindring mot dessa virusangrepp.

Nu finns de snart i Sverige.

Olivblad - ibland också kallad naturens antibiotika - har en lång historia som kulturväxt, den omnämns redan i Bibeln. Men det är först de senaste 150 åren som den använts som medicinskt medel. Den första dokumenterade rapporten fanns i Pharmaceutical Journal från 1854 där man beskrev hur man kunde bota feber med olivbladsextrakt.

Men de olivbladsprodukter som i dag är så populära i USA har inte mycket gemensamt med de traditionella olivbladspreparaten. Dessa nya medel är högteknologiska produkter där man utvinner ett speciellt koncentrat ur olivbladen.

- Det är något helt nytt och kan inte jämföras med den traditionella framställningen av extrakt som framför allt har förekommit i medelhavsländerna. Eftersom det var svårt att utvinna och behålla koncentrationen av de verksamma ämnena i bladen var dessa mycket flyktiga. Men tack vare teknikens framsteg är detta nu möjligt, säger Mic McMullen, fytoterapeut och rektor för Nordiska närings- & fytoterapiskolan som ger utbildningar i näringsterapi och örtmedicin.

Mot högt blodtryck

Olivbladsextrakt användes tidigare mest som ett milt preparat mot högt blodtryck, där det finns vetenskaplig dokumentation, och som febernedsättande medel.

Nu används det med framgång mot sjukdomstillstånd orsakade av virus och bakterier, infektioner i övre luftvägarna samt inflammationer och trötthet på grund av infektioner. Man har också funnit att sömnsvårigheter, gulsot, tbc, gonorré, malaria, blodförgiftning och diarréer påverkas positivt. Personer som fått svamp- och parasitöverväxter, som candida, blir också hjälpta av olivbladsextrakt, liksom de som drabbats av matförgiftning. Det finns också indikationer på att preparatet har en positiv inverkan på diabetes, rheumatoid artrit och allergier.

Olivblad innehåller ett flertal verksamma ämnen varav oleuropein är det största. Oleuropein har en unik förmåga att bryta sig in i celler där de tillsammans med aminosyror hindrar virus och bakterier från att föröka sig. Oleuropein har också en antioxidant funktion, det hindrar nedbrytande processer i kroppen.

Olivbladspreparat finns nu i riklig mängd på USA-marknaden och är också på väg till Sverige. Kanske är det vårt nästa undermedel mot förkylningar och influensa. Som alltid när det gäller naturmedel är det viktigt att vara observant på koncentrationen i preparaten.

- Det är annars lätt att bli lurad, ett preparat kan tyckas billigare än det i verkligheten är. Det vanligaste är en koncentration av 6 och 18 procent oleuropein i preparaten. Den rekommenderade dagliga dosen brukar ligga på mellan 500 och 1000 milligram, säger Mic McMullen.

Irene Ahlberg

En läkeväxt med riktigt gamla anor

Redan på de gamla egyptiernas gravmålningar kan man se kvistar av olivträdet, Olea europaea. Trädet kan bli åtminstone 800- 1000 år gammalt och tillhör syrenväxternas familj. Det knotiga pilliknande städsegröna trädet har sedan urminnes tider odlats i medelhavsländerna, mest för sina oljerika stenfrukters skull, men man har även använt bladen som läkemedel.

Olivolja utvinns ur de svarta mogna oliverna, men de kan också ätas råa eller inlagda i saltlake. De gröna omogna oliverna äts bara inlagda. Olivoljan är rik på enkelomättat samt fleromättat fett. Den sänker halten av det farliga LDL-kolesterolet, hjälper till att förhindra blodproppar och hjärtsjukdomar, sänker blodtrycket och minskar risken för cancer. Olivolja är dessutom en antioxidant.

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet