Fira nyår med nyttig mat

Lyxa till det med en trerätters Nyårssupé

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Gratinerad frukt.
HÄLSA

Nytt år, nya vanor! Nyårssupén behöver faktiskt inte betyda en massa onödiga kalorier, det finns god mat som passar alldeles utmärkt som festmeny!

Vad sägs om laxröra med löjrom, oxfilé med gratinerad palsternacka och den smarriga desserten zabaionegratinerad frukt, allt för bara 910 kalorier.

Gott nyttigt år!

Laxröra med löjrom

4 port

100 g gravad lax

1 äpple

1 kiwi

1 msk klippt gräslök

1 dl lättcréme fraiche

salt och peppar

2 skivor vitt bröd

100 g löjrom

Skär lax, skalat äpple och kiwi i små bitar. Blanda försiktigt med gräslök och créme fraiche. Salta och peppra. Rosta och kantskär brödet. Dela snett över. Lägg röran på de 4 brödskivorna. Toppa med löjrom.

En portion ger

192 kalorier.

Oxfilé med gratinerad palsternacka

4 port

500 g oxfilé i 4 portionsbitar

1 msk margarin

salt och krossad rosépeppar

600 g palsternacka

3 dl mjölk

50 g getost

sås:

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1/2 msk margarin

2 dl portvin

1 msk kalvfond

2 dl vatten

en nypa socker

1 msk majsenamjöl

1/2 dl vatten

3 tomater

1 dl torkade trattkantareller

2 msk margarin

salt och peppar

1 tsk balsamvinäger

lite färsk timjan

Stek filéerna på båda sidor. Salta och peppra. Ta upp och lägg dem i kylen. Strax innan serveringen steker du dem färdigt i ugnen, 225 grader i 10 min om du vill ha dem rosa. Palsternackan: Skala och dela i smala klyftor. Koka på svag värme i mjölken i 10 min. Salta och peppra. Lägg i smord form. Skär bort ostkanten. Smula osten över. Gratinera i 250 grader 5–10 minuter. Såsen: Hacka löken. Fräs i margarinet i en kastrull. Häll på portvinet och koka ihop till hälften. Tillsätt fond, vatten, salt, peppar och socker. Koka i några minuter till. Sila bort löken. Blanda majsena och vatten. Häll i samtidigt som du rör. Låt koka upp. Tomater: Skär i tjocka skivor. Stek på stark värme i hälften av margarinet i 5 min. Salta och peppra. Ta upp och häll på vinäger. Garnera med timjan. Svampen: Låt den ligga i vatten i 1 tim. Fräs på stark värme i margarinet. Salta och peppra.

En portion ger 486 kalorier.

Zabaionegratinerad frukt

4 port

Vinet kan bytas ut mot cider. Andra frukter som passar bra att gratinera är jordgubbar, vindruvor, mango och kiwi.

4 äggulor

4 msk socker

1 dl sött dessertvin

4 färska fikon

2 skalade kaktusfikon

2 miniananas

florsocker

Vispa gulor och socker i en bunke av metall tills det är pösigt. Ställ bunken i en kastrull med varmt vatten (vattnet får inte koka).

Fortsätt vispa. Tillsätt vinet lite i taget och vispa tills såsen tjocknar.

Dela fikonen i halvor, kaktusfikonen och ananasen i bitar. Lägg på assietter och häll över såsen.

Gratinera högt upp i ugnen i 250 grader, ca 2 minuter.

Sikta över florsocker. Serveras direkt.

En portion ger 232 kalorier.

Varje vecka bjuder Sveriges bästa matexpert Kristina Eriksson på lyxiga och sunda recept i Hälsa.

Kristina Eriksson