Unna dig pizza - Ät och njut med gott samvete

Pizza kan smaka underbart, även när den är nyttig. Här får du tre läckra varianter att frossa på.

1 av 4
Pizza med oliver och sardeller
HÄLSA

Pizzabotten

Det blir fyra tallriksstora pizzor eller 2 långpannepizzor av den här degen. Om du har bråttom – ta ett halvt paket jäst och låt degen jäsa en halvtimma.

1/4 pkt jäst

2 dl fingervarmt vatten

1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 msk olja

4–5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör ut jästen med en träslev. Tillsätt mjölk, salt, olja och 4 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en slät och smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl. Jäs i 1–2 timmar under bakduk.

Tomatsås

Den här tomatsåsen är både snabb och lättlagad. En färdig sats räcker till 4 tallriksstora pizzor eller 2 långpannepizzor.

Om inte allt går åt är det enkelt att frysa in det som blir över. Du kan också använda såsen som bas till en köttfärssås.

1 gul hackad lök

1 msk olja

1 burk krossade tomater

1 tsk strösocker

1/2 tsk basilika

1/2 tsk oregano

salt och peppar

Fräs löken i olja. Tillsätt tomater, socker, örtkryddor, salt och peppar. Låt småputtra i 10 minuter.

Vegetarisk pizza

4 port

6 tomater

2 gula paprikor

2 röda lökar

2 vitlöksklyftor

200 g 17%-ig lagrad ost

50 g ruccola

basilika och oregano

ev salt och peppar

Arbeta degen något på bakbordet och kavla ut den till önskat format. Lägg pizzorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Bred på tomatsåsen. Skär tomat, paprika och lök i skivor.

Fördela grönsakerna på bottnarna i nämnd ordning. Pressa över vitlök. Riv osten och fördela den på pizzorna. Stek i 250 grader i 10–15 minuter. Strö på ruccola och kryddor.

En portion ger 576 kalorier.

Pizza med salami och fetaost

4 port

50 g tunt skuren pepparsalami

30 inlagda stora kapris eller 2 msk vanlig kapris

200 g fetaost (16 %)

1 rödlök

basilika och oregano

ev salt och peppar

Arbeta degen något på bakbordet och kavla ut den till önskat format. Lägg pizzorna på bakplåtspappersklädda plåtar.

Bred på tomatsåsen. Skär salamin i strimlor och fördela dem på bottnarna. Strö på kapris och smulad fetaost. Stek i 250 grader i 10–15 minuter. Skär rödlöken i tunna klyftor och strö dem över de nygräddade pizzorna. Avsluta med kryddor.

En portion ger 580 kalorier.

Pizza med oliver och sardeller

4 port

6 tomater

8 små gula lökar

2 burkar sardeller med kapris

12 svarta oliver

200 g 17 %-ig ost

färsk oregano

ev salt och peppar

Arbeta degen något på bakbordet och kavla ut den till önskat format. Lägg pizzorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Bred på tomatsåsen. Skär löken i tunna ringar. Lägg lökringar tillsammans med väl avrunna sardeller och oliver på pizzorna. Riv osten och strö den ovanpå. Stek i 250 grader i 10–15 minuter. Strö på färsk oregano.

En portion ger 619 kalorier.