Värm dig!

Här är heta sportlovsmaten

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Mustiga soppan
HÄLSA

Dags för sportlov!

Efter en dag i skidbacken är man sugen på något riktigt varmt som samtidigt är lättlagat.

Här får du tre recept på snabba och heta rätter.

Mustiga soppan

4 port

400 g strimlad biff

1 msk margarin

2 tsk hela kumminfrö

1 1/2 msk curry

salt och peppar

1 squash

2 rödlökar

1-2 msk kalvfond

4 dl vatten

1 1/2 burk hela tomater

salt och peppar

vitlökscrème fraiche:

1 dl lättcrème fraiche

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

bröd

Stek köttet, hälften åt gången, i margarin i en stekgryta. Tillsätt kummin, curry, salt och peppar. Skär squashen i tärningar och rödlöken i klyftor. Tillsätt det hackade och låt det fräsa med en stund. Tillsätt kalvfond, vatten och slutligen de hela tomaterna och låt soppan bli varm. Vitlöks-crème fraiche: Blanda crème fraiche, pressad vitlök, salt och peppar. Servera med bröd.

En portion ger 438 kalorier.

Wok med apelsin

4 port

300 g grytbitar av fläskkött

3 msk saft från en apelsin

2 msk olja

3 morötter

200 g champinjoner

150 g minimajs

2 vitlöksklyftor

2 apelsiner

1 tsk garam masala

cashewnötter

ris

Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i en plastpåse tillsammans med saften från en apelsin. Lägg påsen med köttet kallt i 1-2 timmar. Stek köttet i olja i en riktigt het wokpanna eller en stekgryta. Salta och peppra. Skär morötterna i fina strimlor och svampen i skivor. Dela majsen på längden. Hacka vitlöken. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med. Skala och skär apelsinerna skinnfria. Tillsätt apelsinklyftor, garam masala och cashewnötter. Servera med ris.

En portion ger 481 kalorier.

Het chili med bönor

4 port

300 g mager köttfärs

1 gul lök

2 msk olja

1 burk krossade tomater (gärna med chilismak)

1 burk vita bönor i tomatsås

1 burk kidneybönor

inlagd jalapenos efter smak

1 tsk mald spiskummin

ev vitlök

1 msk pressad citron eller lime

salt och peppar

några tortillachips

bröd

Fräs köttfärsen i olja i en stekgryta. Skär löken i klyftor och låt den fräsa med.

Tillsätt tomater, bönor, finhackade jalapenos, spiskummin, eventuellt vitlök och citron och låt koka i 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med tortillachips och bröd.

En portion ger 511 kalorier.

Kristina Eriksson