Vilken soppa!

Värm dig med en rykande kopp

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Soppa på ostronskivling.
HÄLSA

Vintern är de rykande soppornas årstid.

Efter en dag ute i friska luften känns det skönt att värma sig med en varm och matig soppa.

Här är tre smala och goda recept.

Kycklingsoppa med nudlar

4 port

2 stora kycklingfiléer i bitar

1 röd paprika

200 g champinjoner

1 liten purjolök

1 vitlöksklyfta

2 blekselleristjälkar

2 msk olja med neutral smak

1 l vatten

2–3 hönsbuljongtärningar

100 g äggnudlar (eller pasta)

1 msk vetemjöl

2 dl matlagningsyoghurt

1–2 msk sweet chilisås

Bröd

Finfördela grönsakerna. Bryn kycklingen i en stekgryta i någon minut. Tillsätt grönsakerna och pressa i vitlöken. Låt grönsakerna fräsa i några minuter så att de blir lite mjuka. Tillsätt vatten och buljongtärningar. När vattnet kokar, lägg i nudlar samt mjöl utblandat i matlagningsyoghurt. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sweet chilisås. Servera med bröd.

En portion ger 493 kalorier.

Soppa på ostronskivling

4 port

Om du använder torkad svamp så blötlägg den i några timmar och använd sedan blötläggningsvattnet i soppan.

500 g ostronskivling eller annan färsk svamp

4 schalottenlökar

1 stor squash

1 pkt bacon à 140 g

2 msk vetemjöl

2–3 svampbuljongtärningar

1 l vatten

1 dl kaffegrädde

2 tsk fransk senap

Bröd

Skär svampen i bitar. Hacka löken och skär squashen i halvmånar. Skär baconet i bitar. Fräs baconet i sitt eget fett i en stekgryta. Tillsätt svamp, lök och squash och låt det fräsa med i någon minut. Strö över mjöl och rör så att mjölet löser upp sig. Tillsätt buljongtärningar, vatten, grädde och senap. Låt småputtra i 5 minuter. Servera med bröd.

En portion ger 439 kalorier.

Rysk laxsoppa

4 port

400 g lax i bit

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

100 g rotselleri

1 palsternacka

4 morötter

1 msk margarin

2–3 fiskbuljongtärningar

1,2 l vatten

4 lagerblad

1 tsk timjan

3 msk tomatpuré

4 msk kapris

Bröd

Skär laxen i tärningar. Hacka all lök. Skär rotselleri, palsternacka och morötter i fina stavar. Fräs lök och grönsaker i en gryta. Tillsätt buljongtärningar, vatten, lagerblad, timjan och tomatpuré till soppan och låt koka i 5–10 minuter. Tillsätt laxen som bara ska sjuda i någon minut.

Servera med kapris och bröd.

En portion ger 487 kalorier.