Grönt är skönt

ÄT UNDERBART GOTT OCH VEGETARISKT

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
vegetarisk moussaka
HÄLSA

Sugen på riktigt läcker vegomat? Ja, svarar allt fler idag.

Här får du recept på tre gröna rätter att njuta av.

Vegetarisk moussaka

4 port

1 gul hackad lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 dl röda linser

3 dl vatten

2 msk tomatpuré

färsk koriander

örtsalt

2 auberginer i tunna skivor

salt

2 msk olja

4 tomater

1 1/2 msk vetemjöl

knappt 4 dl mjölk

1 ägg

salt och peppar

2 dl riven 17 %-ig ost

sallad på 2 fint skurna morötter och 1 äpple, några droppar

saft från en apelsin

bröd

Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och tomatpuré. Koka ihop till en gröt, det tar ca 30 minuter. Klipp i koriander samt smaksätt med örtsalt. Lägg auberginskivorna på en skärbräda, strö på salt och torka av vattnet som bildats. Vänd på skivorna och gör likadant på andra sidan. Stek dem i olja i en stekpanna (gärna teflon). Skiva tomaterna. Blanda mjöl och mjölk i en kastrull. Rör samtidigt som såsen får koka i 5 minuter. Rör i ägg och ost. Hetta upp men låt ej såsen koka mer. Varva linsröra, aubergine- och tomatskivor i en smord eldfast form. Bred på den vita såsen. Stek i 225 grader i 40 minuter. Servera med sallad och bröd.

En portion ger 556 kalorier

Mozzarellatomater med tabbouleh

4 port

8 stora tomater

150 färsk spenat

1 gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

100 g champinjoner

1 msk olivolja

1 tsk örtsalt

120 g mozzarella

6 blad av romansallad eller isberg

1 gul lök

1 färsk chilipeppar

2 avokador i tärningar

1 dl vetekross

1/2 dl vatten

1 msk olivolja

1 msk saft av en citron

1 msk vatten

bladpersilja (eller vanlig persilja)

paprikapulver

salt

bröd

Skär av lock på tomaterna. Gröp ur dem med en sked. Hacka och fräs spenaten med vitlöken och finskuren svamp i olja i en kastrull. Salta.

Fyll tomaterna med spenat- och svampblandningen. Skär osten i skivor och lägg den ovanpå. Lägg på locken. Stek i en ugnsfast form i 225 grader i 15-20 minuter. Tabbouleh: Skär sallad, lök och chilipeppar i små fina bitar. Låt vetekross ligga i blöt i 1/2 dl vatten i 10 minuter. Blanda sallad, lök, chilipeppar, avokado, vetekross, olja, citron, vatten, finklippt bladpersilja, paprikapulver och salt i en skål. Salladen ska smaka mycket av paprikapulver. Servera med bröd.

En portion ger 480 kalorier

Vegobiffar med klyftpotatis och basilikatzatziki

4 port

150 g rotselleri

4 morötter

1 palsternacka

1 röd lök

1 vitlöksklyfta (till biffarna)

2 dl okokta kikärtor eller 1 avrunnen burk

1 tsk örtsalt

50 g ruccola

2 msk olja (till biffarna)

8-9 potatisar

1 msk olja

salt

5 dl mild yoghurt

2 vitlöksklyftor (till tzatzikin)

några droppar äppelcidervinäger

1/2 kruka basilika

6 soltorkade tomater

salt och peppar

Biffarna: Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka dem mjuka. Hacka löken i en matberedare. Tillsätt rotfrukter, kikärter, örtsalt och ruccola och kör i några sekunder. Om du vill ha tuggmotstånd – spara en del av kikärterna och tillsätt dem när du mixat färdigt. Forma till 12 biffar. Stek i olja. Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsfast form. Häll på olja och salta. Stek i 225 grader i 40 minuter. Tzatziki: Låt yoghurten i rinna av i ett kaffefilter i 1 timma. Pressa i vitlök och tillsätt vinäger. Hacka basilika och blötlagda soltorkade tomater grovt. Blanda ned yoghurten. Salta och peppra.

En portion ger 556 kalorier

Kristina Eriksson