Pippi på kyckling

Prova tre annorlunda rätter

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Parmesangratinerad kycklingfilé
HÄLSA

Chili, tacochips, parmesan... Kyckling går att variera

på oändligt många roliga och smakfulla sätt.

Hälsa ger dig tre recept att reta smaklökarna med.

Parmesangratinerad kycklingfilé

4 port

Parmesanost och persilja ger kycklingfiléerna en ny spännande smak.

4 små kycklingfiléer

2 dl kaffegrädde

1/2 fiskbuljongtärning

1 dl riven parmesan (påse)

3 msk ströbröd

2 tsk citronpeppar

1 dl finhackad persilja

pasta

sallad på blandad sallad, 1 röd pap-rika, 10 rädisor och 1 dm fint skuren purjolök

Lägg kycklingfiléerna i en smord form. Häll på grädden och smula över fiskbuljongen. Blanda parmesanost, ströbröd, citronpeppar och persilja. Strö det över kycklingen. Stek i 225 grader i 15-20 minuter. Servera med pasta och sallad.

En portion ger 512 kalorier

Marockansk kycklinggryta

4 port

Stek i olja och margarin blandat så får kycklingen mer färg.

1 hel kyckling

1 gul hackad lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

1 msk margarin

4 morötter

1 burk krossade tomater

1 hönsbuljongtärning

1 msk riven färsk ingefära

1/2 pkt saffran

2 tsk kanel

1 burk kikärter

100 g gröna ärter

2 msk saft från citron

salt och peppar

couscous

1/2 dl russin

Stycka kycklingen i 8-9 bitar. Skala och skiva morötterna. Stek kycklingdelarna i fett i en stekgryta. Tillsätt löken och låt den fräsa med i någon minut. Tillsätt morötter, tomater, buljong, ingefära, saffran och kanel. Låt grytan koka i 30-40 minuter. Tillsätt sköljda kikärter, gröna ärter, citron samt ev salt och peppar. Låt småputtra i 5 minuter. Tillaga couscousen och rör i russin.

En portion ger 582 kalorier

Tacokyckling med het salsa

4 port

4 kycklingklubbor

1 msk olja

20 g tacochips

salt och peppar

salsa:

2 salladslökar eller en bit purjolök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika och 1 gul paprika

2 tomater

1 chilipeppar

1 msk olja

1 dl stark hönsbuljong

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk socker

salt och peppar

ris

grönsallad

Ta bort skinnet från kycklingklubborna och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla kycklingen med olja och strö på krossade tacochips. Salta och peppra. Stek i 225 grader i 35-40 minuter.

Salsa: Skär salladslöken i skivor och finhacka vitlöken. Skär paprikorna och tomaterna i bitar. Ta bort det vita i chilipepparn och hacka den sedan fint. Fräs lök, pap-rika, tomat och chilipeppar i olja i en kastrull. Tillsätt buljong, vinäger, socker, salt och peppar och låt det bli varmt. Servera tacokycklingen med ris och grönsallad.

En portion ger 433 kalorier

Kristina Eriksson