Lyxigt och snabbt

Lättlagad mat ger dig mer tid till annat

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Kycklingsoppa med pepparrot
HÄLSA

När gästerna kliver innanför dörren samtidigt som man själv finns ingen plats för krånglig mat.

Här bjuder Hälsa på tre snabba och lyxiga bjudrätter. Bjud hem vännerna och prova.

Scampi i saffranssås

4 portioner

Kombinationen saffran och mango chutney är en riktig fullträff! Var försiktig med mängden saffran – det kan lätt bli för mycket.

400 g scampi eller räkor utan skal

1 röd paprika

4 salladslökar eller 1/2 purjolök

2 msk olivolja

4 msk mango chutney

1/2 - 1 påse saffran

1/2 msk japansk soja

ev salt och peppar

färsk pasta

grissini

grönsallad

Gör så här:

Om scampin är rå, koka den i saltat vatten i 3–4 minuter. Skär paprika och salladslök i bitar. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull. Tillsätt mango chutney, saffran och soja. Koka ihop i någon minut. Lägg i scampin eller räkorna och låt dem bli varma. Servera med pasta, grissini och grönsallad.

En portion ger 442 kalorier.

Kycklingsoppa med pepparrot

4 portioner

3 kycklingfiléer

1 gul paprika

1 gul lök

2 msk margarin

1 pkt passerade tomater

4 dl vatten

1 dl vitt matlagningsvin

1 hönsbuljongtärning

3 msk stark ajvar relish (finns i de flesta livsmedelsbutiker)

salt och peppar

Pepparrotscrème:

1 1/2 dl lättcreme fraiche

2 msk riven pepparrot

salt och peppar

1 kruka färsk basilika

bröd

Gör så här:

Skär kyckling och paprika i bitar. Hacka löken fint. Stek kycklingen i margarin.

Tillsätt paprika och lök, låt alltsammans fräsa någon minut.

Tillsätt tomater, vatten, matlagningsvin, buljong och ajvar relish.

Salta och peppra.

Pepparrotscrème: Blanda creme fraiche, pepparrot, salt och peppar.

Servera kycklingsoppan tillsammans med pepparrotscrème, basilika och mycket bröd. En portion ger 428 kalorier.

Grillspett med havskatt

4 portioner

500 g havskatt eller annan fast fisk till exempel lax, marulk eller kolja

2 msk margarin

salt och peppar

citron

4 grillspett

Tartarröra:

1/2 rivet äpple

1 dl finhackad smörgåsgurka

lite finhackad rödlök

ev några kapris

1 1/2 dl kesella (10 %)

salt och peppar

3 dl couscous

1 msk margarin

1 ask cocktailtomater

Gör så här:

Skär fisken i bitar. Trä upp bitarna på fyra grillspett.

Stek grillspetten i margarin i en stekpanna. Salta, peppra och pressa citron över.

Tartarröran: Blanda det rivna äpplet, smörgåsgurka, rödlök, eventuellt kapris, kesella, salt och peppar i en skål.

Tillaga couscousen enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda ner en klick margarin samt tomater skurna i halvor i couscousen.

Servera grillspetten med bröd. En portion ger

485 kalorier.