Ät gott och gå ner 6 kilo på fyra veckor

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Pastasallad med melon och skinka
HÄLSA

Smakrik kalops

500 g grytbitar av nöt

2 msk margarin

salt och peppar

2 msk vetemjöl

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

6-7 dl vatten

1/2 köttbuljongtärning

1 gul lök i klyftor

3 morötter

1 tsk socker

1 tsk kinesisk soja

250 g broccoli

inlagda rödbetor

potatis

Stek grytbitarna, 1/3 åt gången. Salta och peppra, strö över vetemjöl. Rör och tillsätt pepparkorn, lagerblad, vatten och buljong. Koka en timme. Skär morötterna i stora bitar. Lägg i lök och morötter, koka tills köttet är mört, 20-30 minuter. Smaka av med socker, soja och krydda.Bjud med broccoli, rödbetor och kokt potatis. En portion ger 539 kalorier.

Pastasallad med melon och skinka

4 dl pasta t ex skruvar

200 g vindruvor i halvor

20 rädisor, tunt skivade

50 g blandad sallad

1/2 honungsmelon i tärningar

200 g skinka

honungsdressing:

2 dl yoghurt

1 msk honung

1/2 tsk ingefära

salt och peppar

Koka pastan, skölj och låt svalna. Riv salladen i stora bitar. Skär skinkan i bitar. Blanda med grönsakerna i en skål. Blanda till dressingen. Servera med bröd. En portion ger 455 kalorier.

Svamp- och lökpaj

Pajdeg:

2 1/4 dl vetemjöl

50 g margarin

1 dl kesella (1 %)

fyllning:

3 dl torkad svamp t ex trattkantareller eller färska champinjoner

1/2 purjolök

2 hackade röda lökar

2 msk margarin

salt och peppar

100 g riven lättost

2 ägg

2 dl mjölk

1/2 tsk italiensk salladskrydda

Sallad: på några fräscha salladsblad, 1 fint skuren rödlök, svarta oliver och färsk oregano

Lägg den torkade svampen i vatten i 1 – 2 timmar. Mixa vetemjöl och margarin i matberedare. Tillsätt kesellan och kör i någon sekund till en deg. Låt vila svalt i 30 minuter. Kavla ut degen och lägg i en smord pajform. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter. Fräs löken i margarin, tillsätt svampen. Salta och peppra och lägg röran i svampskalet. Vispa ägg, mjölk och salladskrydda och häll över. Toppa med riven ost. Grädda i 30 minuter. Ät med sallad. En portion ger 532 kalorier.

Gratinerad fänkål

4 fänkål i bitar

1 hackad gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

1 dl lättcrème fraiche

1 tsk salvia

salt och peppar

1 dl 17 %-ig lagrad ost

finrivet citronskal

couscous eller ris

sallad på en klyfta isbergssallad, 2 tomater, 1 paprika, 1 riven morot, 1/2 dl yoghurt, salt och peppar

Fräs grönsakerna i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, crème fraiche, salvia, salt och peppar. Koka tills fänkålen är mjuk, ca 10 minuter. Häll upp i en smord ugnsfast form, strö på ost och gratinera i 250 grader tills osten fått färg. Strö på citronskal. Servera med couscous eller ris och sallad. En portion ger 468 kalorier.

Pasta med annorlunda spenatsås

2 pkt fryst hackad spenat a 375 g

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 msk riven färsk pepparrot

1 dl lättcrème fraiche

1 kruka finklippt basilika

salt och peppar

25 g grovt hackade valnötter

pasta

Sallad: 1 ask blandad sallad, 1/2 burk majs, 1 dm finskuren purjolök och 1 äpple

Pressa vitlöken och fräs den i olja, tillsätt spenat och koka bort vätskan. Lägg i pepparrot, crème fraiche, basilika coh kryddor. Låt såsen bli varm. Strö på nötter. Ät med pasta och sallad. En portion ger 428 kalorier.