Pestokassler och norsk torsk får avrunda veckan

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Norsk torsk med ägg- och räksås
HÄLSA

Pestokassler och ugnsstekta potatishalvor

400 g kassler i bit

Pesto:

1/2 bukett färsk persilja

1/2 kruka färsk basilika

1/2 dl skållad sötmandel

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2/3 dl parmesanost (från påse)

1 krm örtsalt

8 potatisar

2 tsk olja

salt

Sallad: på 1 ask cocktailtomater, 100 g kokta gröna bönor, 1 dm finskuren purjolök, några droppar olivolja samt citronpeppar

Pesto: Mixa repad persilja och basilika i matberedare. Tillsätt sötmandel, vitlök och olivolja och mixa till en slät röra. Blanda i ost och örtsalt.

Skär bort kasslerns kant. Bred på peston och lägg i en ugnsfast form. Stek i 225 grader i 15 minuter.

Potatishalvor: Behåll skalet på potatisen, dela den i halvor och lägg i en ugnsfast form. Pensla med olja och salta. Servera med sallad. En portion ger 544 kalorier.

Indisk blomkålssoppa

2 gula hackade lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

1 1/2 msk curry

4 morötter i bitar

1 blomkålshuvud i små buketter

1,2 l vatten

3 grönsaksbuljongtärningar

1 dl yoghurt naturell

1 burk kikärter

salt och peppar

Fräs löken i olja. Tillsätt curry och fräs i någon minut. Lägg i morötter, blomkål, vatten och buljongen. Koka i 20 – 30 minuter. Lägg i yoghurt och kikärter. Krydda. Ät med bröd. En portion ger 443 kalorier.

Kycklingrisotto med ädelostdressing

1 grillad kyckling

5 dl kokt kallt ris

300 g fryst paprika, majs osv

4 ringar ananas

50 g isbergssallad

ädelostdressing:

2 dl filmjölk

40 g ädelost

Rensa och dela kycklingen i bitar. Tina grönsakerna. Skär ananasen och salladen i bitar. Blanda alla ingredienser i en skål.

Dressing: Smula ädelosten med en gaffel. Blanda försiktigt med filmjölken. Ät bröd till. En portion ger 542 kalorier.

Rotsaksgryta med korv och öl

1 hackad gul lök

1 msk margarin

4 morötter

6 potatisar

1 palsternacka

en bit rotselleri

1 1/2 dl lättöl

3 dl vatten

1 buljongtärning

2 lagerblad

300 g mager falukorv i tärningar

finklippt persilja

stark senap

bröd

Skala rotsakerna och skär i bitar. Fräs löken i margarin i en kastrull. Tillsätt rotfrukter, lättöl, vatten, buljongtärning och lagerblad. Koka tills rotfrukterna är nästan klara, ca 20 minuter. Lägg i korv och koka 5 minuter till. Strö på persilja. Ät med senap och bröd. En portion ger 479 kalorier.

Norsk torsk med ägg- och räksås

500 g torsk (helst färsk)

1/2 l vatten

1 1/2 msk salt

ägg- och räksås:

2 hårdkokta ägg

100 g skalade räkor

2 msk margarin

2 msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

1/4 fiskbuljongtärning

lite cayennepeppar

salt och vitpeppar

1 dl klippt persilja

potatis

Sallad: 1 klyfta isbergssallad, 1 paprika i ringar och solrosskott.

Koka upp vatten och salt i en låg vid panna. Låt fisken koka (inte sjuda) i 3-4 minuter. Ta upp med en hålslev.

Sås: Smält margarin i en kastrull. Strö över mjöl och rör, späd med mjölk. Koka i 5 minuter. Tillsätt fiskbuljong, ägg och räkor. Låt såsen bli riktigt varm. Krydda med salt och peppar och strö över persilja. Bjud med kokt potatis och sallad. En portion ger 510 kalorier.